Apetycznie u Anpio7

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Ciasto "Wiśnie na kokosie"

Post »

Korynka oprucz zdjęć poproszę także o przepis, bo mam brzoskwinki, a sernik uwielbiam choć w życiu piekłam go dopiero raz :;230

Dziękuje za wizytę ;:63

Obrazek

Polecam dziś odrobinę egzotyki i lata

Wiśnie na kokosie

Gdzieś kiedyś wyszperany prosty przepis, wielokrotnie sprawdzony i smakuje wszystkim bez wyjątku :uszy

Obrazek

Czasem robie ciasto kakaowe babkowe wychodzi jeszcze szybciej, troszkę podpiekam, a potem nakładam masę kokosową i znowu do piekarnika.

Ciasto
Sjładniki:
  • 2,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    opakowanie cukru wanilinowego
    2/3 kostki Kasi
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    Masa kokosowa
    2,5 szklanki mleka
    1 łyżka Kasi
    200g wiórek kokosowych
    budyń śmietankowy
    7 łyżek cukru
    Masa Wiśniowa
    500 g wiśni z kompotu
    2 galaretki wiśniowe
    2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo łyżka Kasi do wysmarowania blachy, oraz papier śniadaniowy, do jej wyłożenia

Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać, dodać cukier i cukier wanilinowy, wszystko razem posiekać. Dodać Kasię, żółtka i śmietanę i wyrobić na gładką masę. pod koniec dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok godzinę.

Masa kokosowa
1 szklankę mleka zagotować z łyżką Kasi i 4 łyżkami cukru, pod koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę pogotować.
1 szklankę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, dodać rozrobiony w 0,5 szklance mleka budyń. kiedy budyń zacznie sie gotować dodać do niego wcześniej przygotowany kokos. odstawić do wystygnięcia.
Kiedy masa kokosowa wystygnie dodać do niej ubitą pianę z 4 białek, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę, a na ciasto wyłożyć masę kokosową. Całość piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.

Masa wiśniowa
Wiśnie wraz z kompotem zagotować (jeśli wiśnie będę mało słodkie można dodać do nich cukier), zdjąć z ognia i dodać 2 galaretki i 2łyżeczki żelatyny wcześniej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Odstawić, aż masa zacznie tężeć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć owoce i garaletke i wstawić do lodówki.

Obrazek
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Lucy2na

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

:wit jaki smakowity kąsek
dobrze że zajrzałam przed koncem zimy ( będzie pretekst , że niby na rozgrzewkę te likierki robię) ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Odrobina słodyczy dla "oka" - mój M znowu o nią prosi :lol:

Obrazek

Obrazek

Dynia świeżusieńka do przerobienia Obrazek

;:137 :;230
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Lucy2na

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

I słowo stało się ciałem....
likierek krówkowy miodzio....
;:196 dziękuję bardzo za przepis i poproszę więcej
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Nalewka figowa

Post »

Bardzo się cieszę, że smakował Ci mój likierek ;:63
Dziękuje za informacje :tan

Polecam również
Nalewka figowa
gotowa po min.15 dniach z wiekiem coraz lepsza


Składniki
  • 1/2 suszonych fig
    1/4 szkl. wody mineralnej
    szklanka cukru
    woda mineralna niegazowana
    1/2 l spirytusu


Figi pokroić, włożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki wody mineralnej. Mieszając, gotować, aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja, odstawić na 6?7 dni w temperaturze pokojowej. Dolać tyle wody, aby moc nalewki była odpowiednia (według uznania).

Odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne 7 dni, wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Po upływie tygodnia odstawić nalewkę do sklarowania, odlać sklarowany płyn do butelki, resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego klarowania.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Dynia w occie / marynowana / w zalewie

Post »

Ostatnio zamieściłam zdjęcie mojej dyni, którą właśnie wczoraj przerobiłam na cos pysznego :uszy

Obrazek

Dynia w occie

Składniki:
  • dynia dowolna ilość
    1 szklanka octu 10%
    goździki około 15-16 szt
    ziele angielskie 5 ziaren
    10-15 czubatych łyżek cukru(lub wg uznania, dynia musi być słodko-kwaśna)
    6 szklanek wody (jeżeli lubimy kwaśniejszą, wlewamy 5 szklanek wody)
    sól
Dynię przekroić na dowolne kawałki, wydrążyć miąższ, pokroić w dowolną kostkę, ja tym razem użyłam łyżki do melona - robi kulki.
Zagotować wodę w dużym garnku, lekko osolić, do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową.
Ugotować zalewę, dodać cukier, ocet, ziele i goździki. Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gotującą zalewą, zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem na ręczniku.
Następnie dobrze przykryć, zostawić do góry dnem do ostygnięcia.
Dynia jest przepyszna, polecam przepis do wypróbowania.

Podawać jako dodatek do mięs i kanapek.


Obrazek
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Lucy2na

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

;:138 ;:138 ;:138 a składniki już zdobyte
dzisiaj wielkie mieszanie w garnku
robimy qqłkę
już mi ślinka leci
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Rogaliki

Post »

Lucy2na cieszę się, że przypadło ci do gustu moje likierowe meni .
Czy udała się kukułkówka i czy smakuje

Dziś na deser upiekłam

Obrazek

Dzięki wspaniałemu przepisowi kasik 69 na ROGALIKI - smaczne i proste
kasik 69 pisze: Przepis na wspomniane rogaliki:

25 dkg serka homo- może być waniliowy,kiedyś nawet robiłam z danio.ale zwykły homo najlepszy
ok 2 szklanek mąki
25 dkg margaryny

wszystko razem zagniatamy(ja najpierw ugniatam tłuczkiem od ziemniaków,a potem rękoma)i na trochę do lodówki,potem rozwałkować,nadziewać tym na co ma się ochotę-dla mnie najlepsze z jabłkiem,może być marmolada, nutella...i tak sobie myślę żeby spróbować zrobić z tego ciasta paszteciki-piec do zrumienienia w temp.180 stopni,na wierzch lukier
i fotorelacja
Moja foto relacja - a dodam, że smak mają wyśmienity, zrobiłam z jabłkiem - boskie, choć korciło mnie zrobić z powidłami lub masą makową, ale następnym razem na pewno urozmaice choć pewnie i paszteciki wyszły by wyśmienite :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Szalona lukrowa śniegowa polewa :;230

POLECAM !!!
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Lucy2na

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Aniu qqłka już dawno ....wyszla ;:224
wspaniała teraz w planie rogaliki
kiedyś robiłam rogaliki tylko ciasto inne a nadziewane były marmoladą różana
znikały zanim ostygły , muszę wypróbować Twój przepis ;:136 koleżanki na sobotę zlecą się

A wiesz co dałam sąsiadce przepis na krówkowy likier tylko nie było masy orzechowej wzięła kokosową myślisz , że jej wyjdzie?
sama jestem ciekawa
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Lucy2na wyjdzie jej na pewno tylko będzie miała posmak kokosu, ja robiłam orzechowy, kokosowy i krówkowy - wszystkie są wyśmienite.
Rogaliki spokonie można nadziewać wszystkim co ma się pod ręką, ja bym mogła je piec codziennie, ale nie mam tyle domowników, a sama nie powinnam zajadać :uszy
Pozdrawiam serdecznie wszystkich zaklądających i bardzo mi miło jest czytać Wasze wpisy.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3967
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Anpio7 witam Cię gorąco -bardzo fajny wątek,będę tu zaglądać ;:138
Mam pytanie, na jakiej blaszce robisz wiśnie na kokosie?
Rogaliki wyglądają super - chyba spróbuję je upiec.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Witam Ciebie duju i cieszę się, że zostawiłaś miły ślad po sobie, zawsze zapraszam.
Przyznam szczerze, że "wiśnie na kokosie" robie tak na oko, ale sugerując się tym przepisem, piekę dzień przed degustacją, w dużej tortownicy, albo w średniej formie ok 20 cm x 30 cm. Powodzenia i smacznego, zamelduj jak ci smakował ;:180

PRZYPOMINAM Tłusty czwartek 2011 obchodzimy już dnia 3 marca.

To już najbliższy czwartek.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Właśnie dostałem od Tesco cosik takiego :

Pączki angielskie

Składniki:
* 1 i 1/2 szkl. mąki
* 1 serek homogenizowany
* 3 jaja
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szkl. cukru
* 2 szklanki oleju

Sposób przyrządzania:

Jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj serek i dobrze wymieszaj. Do masy powoli wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszaj.

W rondlu rozgrzej tłuszcz. W palcach pomoczonych wodą, formuj małe kuleczki i smaż po kilka razem z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, aby luźno pływały i nie stykały się w oleju.

Usmażone i osączone z nadmiary tłuszczu na papierowym ręczniku pączki posyp cukrem pudrem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Dziękuje za super przepis, równie prosty, a pewnie i smaczny.
Postaram się skorzystać
Jeju zapał kulinarny mam, tylko kto to wszystko zje.

Ostatniego roku piekłam "oponki"
choć nie mój, alepolecam identyczny - przepis tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe21652.html
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3967
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Apetycznie u Anpio7

Post »

Anpio7 piekłam wiśnie z kokosem - wyszedł super,może ciasto zbyt twardawe,ale i tak super! Upiekłam w dużej tortownicy.
Teraz na weekend szykuję się na rogaliki z jabłkami ;)
Pozwolę sobie zamieścić zdjęcia

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”