Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Por i Seler

Post »

siałam na wierzchu ale myślę że ma jeszcze czas bo siałam 17.02. więc czekam :roll:
Arribeth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2010, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój siany 11 lutego i też kiepsko to wygląda. Wzeszło dotąd może 25 %. Ale i tyle mi wystarczy, nawet jeśli reszta nie raczy wykiełkować.
-Jola-
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38

Post »

dzisiaj zrobiłem coś w rodzaju ekranu, który ograniczy im nadmierny dopływ ciepła unoszący się z nad kaloryfera. dodatkowo do styropianu przyczepiłem folię aluminiową z myślą, że zwiększy to dopływ światła słonecznego. całość konstrukcji spowodowała, że wewnątrz mam ok. 15-16 stopni C. co będzie, to będzie... :)
Obrazek
P.S. na jaką głębokość przepikować selerki po wykształceniu liści właściwych? czytałem, że po same liścienie lub nawet je też lekko przysypać. jak myślicie?
Pozdrawiam!!!
Artur
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Ja seler i por siałam 14.02
Pory wzeszły.. a u selerów głucho i ciemno ;)
CZEKAM!!!
Ale jak długo nie wiem :P
(poziomki też mi nie wzeszły jeszcze tak na marginesie..a powinny chyba wcześniej niż seler :P)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
ewa38
100p
100p
Od: 6 lut 2010, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na selery trzeba troszkę poczekać , :D
Ewa
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Seler wymaga minimum tygodnia aby wzejść i to przy temperaturze powyżej 20 a nawet 22 stopnie Celsjusza. No i przede wszystkim musi mieć dość wilgoci. Cierpliwości wszystkim życzę. Następny problem aby zapewnić siewkom optymalną temperaturę maksymalnie w dzień 17 C a w nocy najlepiej 15C no i oczywiście sporo światła.
Pamiętajcie o ogrodach...
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

bisubis pisze: P.S. na jaką głębokość przepikować selerki po wykształceniu liści właściwych? czytałem, że po same liścienie lub nawet je też lekko przysypać. jak myślicie?
Proponowałbym na taką samą głębokość jak rosną siewki. Ale jak parę milimetrów będzie głębiej to i tak nie będą protestować. Natomiast po same liścienie to się w zasadzie pikuje pomidory. Ale niech się też inni wypowiedzą w kwestii selera. Ja robie tak jak napisałem wcześniej no i przynajmniej jak selerki będą mieć co najmniej trzeci liść właściwy.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

u mnie seler się pokazuje :tan siany był 17.02 :heja
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38

Post »

Zenon dzięki za cenne rady. W tej chwli cieszę się, że udało mi się uzyskać niższą temperaturę na rozsadniku. Żałuję, że wcześniej nie wpadłem na pomysł odizolowania styropianiem wykiełkownych siewek, bo może wtedy nie byłyby tak wybiegnięte :) Czy możesz dodać zdjęcie swoich siewek selera? Ewentualnie powiedz mi jaką długość mają Twoje siewki i kiedy wysiałeś nasionka... Dzięki z góry!
Pozdrawiam!!!
Artur
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02

Post »

Mój por już zaczyna się prostować :-) ale ma pousychane końce.
To chyba jest normalne? czy coś mu dolega?
Pozdrawiam
Magdalenka
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Na końcu siewki pora po wzejściu znajduje sie najczęściej łupinka nasiona. Z czasem końcówka pora usycha i łupinka odpada. Jeżeli więc usychają Ci same koniuszki - jest to normalny objaw. Następnym przejawem rozwoju roślinki będzie wypuszczenie w pobliżu nasady pierwszego liścia właściwego.

Pozdrawiam :wit
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02

Post »

Tak, usychają końce, a w zasadzie już wyprostowały się z takimi uschniętymi końcami. Niższa część jest zielona.

Dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam
Magdalenka
mariusz15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2011, o 16:12

Post »

Z wysiewem selera zrobiłem tak: po zakupie nasion wziąłem 10 przypadkowo wybranych i sprawdziłem ich siłę kiełkowania umieszczając je na talerzu na wilgotnym papierze toaletowym. Okazało się,że seler w temperaturze pokojowej wschodził kolejno 6 dnia 50%, 7 dnia 75%, 8 dnia 100%.
Przed wysiewem namoczyłem wszystkie nasionka na papierze przez 4 dni po czym umieściłem w ziemi. Jak na moje oko wzeszło 90%. Usunąłem część bo było za gęsto. Seler wysiałem 1 lutego i z braku częściowo światła doświetlam go rano i wieczorem żarówką do roślin. Obecnie ma już prawie 3 cm i obawiam się że to za dużo. Najdłuższe roślinki zaczynają się pokładać. Czy może się tak dziać? Jeśli siał ktoś z was seler 1 lutego to ile ma cm?
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

mariusz..
ale na tym papierze toaletowym go wysiales i potem z nim wsadziles do ziemi?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
mariusz15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2011, o 16:12

Post »

Bez papieru. Nasiona jeszcze nie kiełkowały. Pędzelkiem przemieściłem je na podłoże i czekałem aż zacznie kiełkować.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”