Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Justynko Ty przestań biegać po naszych wątkach i u siebie trochę pomieszkaj .Na pewno masz coś optymistycznego do pokazania . Już się nie mogę doczekać .
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Justynko ,a co słychać u Twoich jaśnie książęcych mości masdewali, czy kwitną , czy tylko zbierają siły i obrastają w sałatę liściową by ze zwiększoną siłą pokazać Ci piękno swych kwiatów?.
Podpisuję się pod tym swymi łapkamilucynaf pisze:Justynko Ty przestań biegać po naszych wątkach i u siebie trochę pomieszkaj .
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Justynko ja też się podpisuję, pokaż co tam u Ciebie i gratuluję pączka na BC. Golden MuL. Ale to Twoje cymbidium wielgachne
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Justynko, przyjemnie ogląda się zdjęcia, na których widać nowe przyrosty, pędziki, korzonki :P
Cymbidium faktycznie troszkę się rozrosło
Cymbidium faktycznie troszkę się rozrosło
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Venus9- każdy sposób dobry, by dojść do celu ale poradziłam sobie nożem i nożyczkami krawieckimi...
AdaK- cieszę się, że Ci to forum odpowiada ;) Dużo się z niego Dowiesz.
Ewarost- wiedza przychodzi z czasem. A najwięcje czlowiek się uczy na błędach... Ja, największy problem miałam z zapamiętaniem łacińskiej nazwy sabotka: paphiopedilum ;) I do dziś dnia nie wiem, czy cambrie należą do oncidiowatych, czy też odwrotnie oncidia należą do cambriowatych...
Reszta wiedzy po troszku przyswajam i ciągle się uczę
Maziuke- jestem pracocholikiem, niestety. Wypoczywam (psychicznie) przy pracy fizycznej. Dlatego mam storczyki i ogród, gdzie koszenie trawy zajmuje, na jeden raz, około 3godzin
Oj tak, cymbidium dostało doniczkę nr 13, czyli 1cm ma luzu. Wypuszcza kolejne, młode psby
Celinko- ja myślę, że niestety mój panterina kiedyś odejdzie. Ale wcześniej nacieszę oczy kwitnieniem
Lucynko- coś optymistycznego mam, nawet śmiesznego. Ale otym za chwilę...
Marku- hahah...sałata tylko :P Namaczam moje masdevalliowe piękności dwa razy w tygodniu, a one co? Lenią się...tylko listeczki puszczają. Ale...ja im zrobię psikusa i za około 3 tygodnie pojadą do chłodnego pomieszczenia, z małą ilościś słońca. Zobaczymy, czy, jak zmarzną im stopy, zechcą zakwitnąć...
No i może w marcu, jeśli pogoda pozwoli, ddojadą jeszcze dwie sztuki
JoasiaM- pokażę co nieco ;) A cymbidium nie jest wielgachne. Należy do miniaturek. Te, co widziałam w hipermarkketach to były olbrzymy. Liście pewnie na jakieś 60-80 cm długie. Moje, ma listeczki długie na 30-40 cm. Kwiaty też miało malutkie...
Maleńka fotorelacja...chory panterina wygląda tak. Jego listeczki robią się brązowe tuż przy trzonie i usychają:
Wytrwała roślinka ma pędzik i pączuszek Panteriny na dzień dzisiejszy wygląda już tak (piegi już widać przez płatki):
A teraz się Uśmiejecie ze mnie Pączuszek na Bc. Golden Mul okazał się być.. listeczkiem Ależ gafa storczykowa
Wioleto- dziękuję w imieniu orchidei ;) Cymbidium, od kupna było rozrośnięte. Tyle, że zapowiedziałam mu, że go nie przesadzę, zanim nie zakwitnie. Puściło dwa pędziki, ale za gorąco miało i je zasuszyło. To je przesadziłam...
AdaK- cieszę się, że Ci to forum odpowiada ;) Dużo się z niego Dowiesz.
Ewarost- wiedza przychodzi z czasem. A najwięcje czlowiek się uczy na błędach... Ja, największy problem miałam z zapamiętaniem łacińskiej nazwy sabotka: paphiopedilum ;) I do dziś dnia nie wiem, czy cambrie należą do oncidiowatych, czy też odwrotnie oncidia należą do cambriowatych...
Reszta wiedzy po troszku przyswajam i ciągle się uczę
Maziuke- jestem pracocholikiem, niestety. Wypoczywam (psychicznie) przy pracy fizycznej. Dlatego mam storczyki i ogród, gdzie koszenie trawy zajmuje, na jeden raz, około 3godzin
Oj tak, cymbidium dostało doniczkę nr 13, czyli 1cm ma luzu. Wypuszcza kolejne, młode psby
Celinko- ja myślę, że niestety mój panterina kiedyś odejdzie. Ale wcześniej nacieszę oczy kwitnieniem
Lucynko- coś optymistycznego mam, nawet śmiesznego. Ale otym za chwilę...
Marku- hahah...sałata tylko :P Namaczam moje masdevalliowe piękności dwa razy w tygodniu, a one co? Lenią się...tylko listeczki puszczają. Ale...ja im zrobię psikusa i za około 3 tygodnie pojadą do chłodnego pomieszczenia, z małą ilościś słońca. Zobaczymy, czy, jak zmarzną im stopy, zechcą zakwitnąć...
No i może w marcu, jeśli pogoda pozwoli, ddojadą jeszcze dwie sztuki
JoasiaM- pokażę co nieco ;) A cymbidium nie jest wielgachne. Należy do miniaturek. Te, co widziałam w hipermarkketach to były olbrzymy. Liście pewnie na jakieś 60-80 cm długie. Moje, ma listeczki długie na 30-40 cm. Kwiaty też miało malutkie...
Maleńka fotorelacja...chory panterina wygląda tak. Jego listeczki robią się brązowe tuż przy trzonie i usychają:
Wytrwała roślinka ma pędzik i pączuszek Panteriny na dzień dzisiejszy wygląda już tak (piegi już widać przez płatki):
A teraz się Uśmiejecie ze mnie Pączuszek na Bc. Golden Mul okazał się być.. listeczkiem Ależ gafa storczykowa
Wioleto- dziękuję w imieniu orchidei ;) Cymbidium, od kupna było rozrośnięte. Tyle, że zapowiedziałam mu, że go nie przesadzę, zanim nie zakwitnie. Puściło dwa pędziki, ale za gorąco miało i je zasuszyło. To je przesadziłam...
- lucynaf
- 1000p
Ten trzon u panteriny, faktycznie nieciekawy, pewnie próbowałaś go leczyć , może teraz jak wstawiłaś zdjęcie, ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł
Justynko, jaka tam gafa storczykowa, każdy chyba daje im się nabierać .
Justynko, jaka tam gafa storczykowa, każdy chyba daje im się nabierać .
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Właśnie ,czasami dajemy się nabrać naszym storczykom bo tak byśmy chcieli zobaczyć pędy .Więc nasi podopieczni robią psikusa i widzisz to co chciałabyś zobaczyć Każdemu się może zdarzyć
Panterina fakt coś te listki nie bardzo, ale za to korzenie pozazdrościć ,zdrowa że cho ,cho,i te pieguski na pączku
Panterina fakt coś te listki nie bardzo, ale za to korzenie pozazdrościć ,zdrowa że cho ,cho,i te pieguski na pączku
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Justynko mój ma troszkę inaczej czarne plamy, suche mu się robią koło trzonu
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Justynko ten trzon wygląda jakoś dziwnie... Pierwszy listek od dołu po lewej ma taką plamę wyglądającą na mokrą. Czy to tylko złudzenie? No i ciekawe co się kryje pod tymi suchymi łuskami. Nie wiem co ja bym zrobiła na Twoim miejscu , ale chyba odchyliła bym te łuski by zobaczyć czy jakieś plamy się nie kryją pod spodem. A jakby coś było /odpukać/ to może jakiś oprysk?
Ponad łuskami roślina wygląda obiecująco , więc może jednak coś złego na szczęście się zatrzymało
Pączki /bo ja widzę 2 / są prześliczne!
Ponad łuskami roślina wygląda obiecująco , więc może jednak coś złego na szczęście się zatrzymało
Pączki /bo ja widzę 2 / są prześliczne!
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Lucynko- nic nie robiłam z panteriną Zastanawiam się już prawie rok, czy coś zrobić...na razie dam mu spokój, czekam na otwarcie pączuszka
Celinko- te nasze roślinki chorują chyba po to, byśmy się zamartwiali.
Zabka_Monis- nie zaglądałam pod te łuski. Do momentu kwitnienia nie będę żadnych "operacji" przeprowadzać na panterinie. Może po kwitnieniu zajrzę i pod łuski i do korzonków. Bo ten storczyk nie był przesadzany ze względu na pędzik.
Dwa pączuszki Widzisz? Hmm... ja ciągle jeden, ale ja krótkowidz
Falki, które zimą u mnie kwitły ( i kwitną nadal) obudziły się ze snu i przedłużają pędziki:
Miltonidium nadal kwitnie 3 kwiatuszkami...na dodatek cudownie pachnie:
Celinko- te nasze roślinki chorują chyba po to, byśmy się zamartwiali.
Zabka_Monis- nie zaglądałam pod te łuski. Do momentu kwitnienia nie będę żadnych "operacji" przeprowadzać na panterinie. Może po kwitnieniu zajrzę i pod łuski i do korzonków. Bo ten storczyk nie był przesadzany ze względu na pędzik.
Dwa pączuszki Widzisz? Hmm... ja ciągle jeden, ale ja krótkowidz
Falki, które zimą u mnie kwitły ( i kwitną nadal) obudziły się ze snu i przedłużają pędziki:
Miltonidium nadal kwitnie 3 kwiatuszkami...na dodatek cudownie pachnie:
- lucynaf
- 1000p
Justynko, wszystkie śliczne, ale kolor tego pierwszego, marzenie...
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Justynko brawa za akcję "cymbidium'' kawał dobrej roboty,nic nie szkodzi, że pączuś okazał się listkiem .Przynajmniej wiadomo że rośnie i ma się dobrze.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;