Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justynko Ty przestań biegać po naszych wątkach i u siebie trochę pomieszkaj :wink: .Na pewno masz coś optymistycznego do pokazania ;:108 . Już się nie mogę doczekać ;:7 .
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko ,a co słychać u Twoich ;:167 ;:167 jaśnie książęcych mości masdewali, czy kwitną , czy tylko zbierają siły i obrastają w sałatę liściową by ze zwiększoną siłą pokazać Ci piękno swych kwiatów?.
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49

Post »

lucynaf pisze:Justynko Ty przestań biegać po naszych wątkach i u siebie trochę pomieszkaj :wink: .
Podpisuję się pod tym swymi łapkami ;:108
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Justynko ja też się podpisuję, pokaż co tam u Ciebie i gratuluję pączka na BC. Golden MuL. Ale to Twoje cymbidium wielgachne :shock:
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Justynko, przyjemnie ogląda się zdjęcia, na których widać nowe przyrosty, pędziki, korzonki :P
Cymbidium faktycznie troszkę się rozrosło ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Venus9- każdy sposób dobry, by dojść do celu ;:224 ale poradziłam sobie nożem i nożyczkami krawieckimi...

AdaK- cieszę się, że Ci to forum odpowiada ;) Dużo się z niego Dowiesz. ;:108

Ewarost- wiedza przychodzi z czasem. A najwięcje czlowiek się uczy na błędach... Ja, największy problem miałam z zapamiętaniem łacińskiej nazwy sabotka: paphiopedilum ;) I do dziś dnia nie wiem, czy cambrie należą do oncidiowatych, czy też odwrotnie oncidia należą do cambriowatych...
Reszta wiedzy po troszku przyswajam i ciągle się uczę ;:108

Maziuke- jestem pracocholikiem, niestety. Wypoczywam (psychicznie) przy pracy fizycznej. Dlatego mam storczyki i ogród, gdzie koszenie trawy zajmuje, na jeden raz, około 3godzin :;230
Oj tak, cymbidium dostało doniczkę nr 13, czyli 1cm ma luzu. Wypuszcza kolejne, młode psby :)

Celinko- ja myślę, że niestety mój panterina kiedyś odejdzie. Ale wcześniej nacieszę oczy kwitnieniem ;:108

Lucynko- coś optymistycznego mam, nawet śmiesznego. Ale otym za chwilę...

Marku- hahah...sałata tylko :P Namaczam moje masdevalliowe piękności dwa razy w tygodniu, a one co? Lenią się...tylko listeczki puszczają. Ale...ja im zrobię psikusa i za około 3 tygodnie pojadą do chłodnego pomieszczenia, z małą ilościś słońca. Zobaczymy, czy, jak zmarzną im stopy, zechcą zakwitnąć...
No i może w marcu, jeśli pogoda pozwoli, ddojadą jeszcze dwie sztuki ;:224

JoasiaM- pokażę co nieco ;) A cymbidium nie jest wielgachne. Należy do miniaturek. Te, co widziałam w hipermarkketach to były olbrzymy. Liście pewnie na jakieś 60-80 cm długie. Moje, ma listeczki długie na 30-40 cm. Kwiaty też miało malutkie...

Maleńka fotorelacja...chory panterina wygląda tak. Jego listeczki robią się brązowe tuż przy trzonie i usychają:

Obrazek

Wytrwała roślinka ma pędzik i pączuszek Panteriny na dzień dzisiejszy wygląda już tak (piegi już widać przez płatki):

Obrazek

A teraz się Uśmiejecie ze mnie ;:224 Pączuszek na Bc. Golden Mul okazał się być.. listeczkiem :;230 Ależ gafa storczykowa :oops:

Obrazek

Wioleto- dziękuję w imieniu orchidei ;) Cymbidium, od kupna było rozrośnięte. Tyle, że zapowiedziałam mu, że go nie przesadzę, zanim nie zakwitnie. Puściło dwa pędziki, ale za gorąco miało i je zasuszyło. To je przesadziłam...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Ten trzon u panteriny, faktycznie nieciekawy, pewnie próbowałaś go leczyć :( , może teraz jak wstawiłaś zdjęcie, ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł :roll:
Justynko, jaka tam gafa storczykowa, każdy chyba daje im się nabierać ;:224 .
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Właśnie ,czasami dajemy się nabrać naszym storczykom bo tak byśmy chcieli zobaczyć pędy .Więc nasi podopieczni robią psikusa i widzisz to co chciałabyś zobaczyć :wink: Każdemu się może zdarzyć
Panterina fakt coś te listki nie bardzo, ale za to korzenie pozazdrościć ,zdrowa że cho ,cho,i te pieguski na pączku :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko mój ma troszkę inaczej czarne plamy, suche mu się robią koło trzonu :(
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko ten trzon wygląda jakoś dziwnie... Pierwszy listek od dołu po lewej ma taką plamę wyglądającą na mokrą. Czy to tylko złudzenie? No i ciekawe co się kryje pod tymi suchymi łuskami. Nie wiem co ja bym zrobiła na Twoim miejscu , ale chyba odchyliła bym te łuski by zobaczyć czy jakieś plamy się nie kryją pod spodem. A jakby coś było /odpukać/ to może jakiś oprysk?
Ponad łuskami roślina wygląda obiecująco , więc może jednak coś złego na szczęście się zatrzymało ;:108
Pączki /bo ja widzę 2 ;:109 / są prześliczne! ;:63
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Lucynko- nic nie robiłam z panteriną :) Zastanawiam się już prawie rok, czy coś zrobić...na razie dam mu spokój, czekam na otwarcie pączuszka ;:108

Celinko- te nasze roślinki chorują chyba po to, byśmy się zamartwiali.

Zabka_Monis- nie zaglądałam pod te łuski. Do momentu kwitnienia nie będę żadnych "operacji" przeprowadzać na panterinie. Może po kwitnieniu zajrzę i pod łuski i do korzonków. Bo ten storczyk nie był przesadzany ze względu na pędzik.

Dwa pączuszki Widzisz? Hmm... ja ciągle jeden, ale ja krótkowidz :;230

Falki, które zimą u mnie kwitły ( i kwitną nadal) obudziły się ze snu i przedłużają pędziki:

Obrazek

Obrazek

Miltonidium nadal kwitnie 3 kwiatuszkami...na dodatek cudownie pachnie:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Justynko, wszystkie śliczne, ale kolor tego pierwszego, marzenie... ;:108
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Justynko brawa za akcję "cymbidium'' kawał dobrej roboty,nic nie szkodzi, że pączuś okazał się listkiem .Przynajmniej wiadomo że rośnie i ma się dobrze.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”