Czosnek "Słoniowy" - Elephant garlic
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek "Słoniowy" - Elephant garlic
Więc nie próbowałeś czosnku słoniowego mając go w rękach??? Aż trudno mi w to uwierzyć...może nie jesteś amatorem takich smaków?
Czosnek tylko wąchałem,wypróbuję własne przyrosty.Jeśli wytwarza cebulki powietrzne,
to zjedzenie jednego ząbka oznaczało by zniszczenie kilkudziesięciu przyszłych roślin.A może jeszcze nasiona umie zawiązać?
to zjedzenie jednego ząbka oznaczało by zniszczenie kilkudziesięciu przyszłych roślin.A może jeszcze nasiona umie zawiązać?
-
Mirzan....zmiękłam Sześć dolarów za ząbek w Stanach! Chyba też wypróbuję dopiero własne przyrosty
I bardzo liczę na zdolność zawiązania nasion.
I bardzo liczę na zdolność zawiązania nasion.
Ja sie zastanawiam, dlaczego Wy ten czosnek ściagacie z US i Canady, jak bliżej jest w UK i taniej.
Ja kupiłam go jesienią i w grudniu wsadziłam na grządkę z bratkami-nie mam warzywnika, dzisiaj ma już 10 cm wysokości, wsadzałam na ok.10cm głębokości
-3 wysokości cebuli-jak w tulipanach i cebulowych. Liscie ma ładne, ale... ja niestety mieszkam w UK i tutaj najwiekszy mróz był -6. Jaki urosnie? napiszę, również w tym roku jesienią posadze go w Polsce na działce siostry, zobaczymy jak przezimuje. Dla zainteresowanych jeszcze zakupem szukajcie na ebay.co.uk
Ja kupiłam go jesienią i w grudniu wsadziłam na grządkę z bratkami-nie mam warzywnika, dzisiaj ma już 10 cm wysokości, wsadzałam na ok.10cm głębokości
-3 wysokości cebuli-jak w tulipanach i cebulowych. Liscie ma ładne, ale... ja niestety mieszkam w UK i tutaj najwiekszy mróz był -6. Jaki urosnie? napiszę, również w tym roku jesienią posadze go w Polsce na działce siostry, zobaczymy jak przezimuje. Dla zainteresowanych jeszcze zakupem szukajcie na ebay.co.uk
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
A tak ogółem, ten czosnek się je czy tylko ogląda? Czytam Wasze posty i nie kumam
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Kasiu, oczywiście to przepyszny czosnek do jedzenia, on jest o tyle niezwykły, że ma ząbek jak cała główka tego zwykłego
- anutka_k
- 100p
- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zaciekawiło mnie to co pisze na temat tego czosnku , więc zamówiłam z Hiszpanii i nie mogę się doczekać kiedy znajoma mi wyśle.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Dla mnie polują na czosnek w Hiszpanii i UK -zobaczymy za miesiąc co z tego wyniknie
gdy byłem w USA kilka lat temu to sprowadziłem sobie 15 główek tego czosnku (nie wiem skąd opinie, że jest drogi i rzadko spotykany na wschodnim wybrzeżu - był w każdym sklepie spożywczym nawet w małych miasteczkach po 0,99$ za główkę). Posadziłem jak polski tylko głębiej, wyrósł wysooooko i miał wielkie szerokie liście - każdy kto przechodził alejką pytał co to za giganty posadziłem a posadziłem pół na pół na grządce razem z naszym czosnkiem. Główki urosły wielkie jak te pierwotnie kupione w USA. Smak? Łagodnie delikatny - dla mnie za słaby. Dawno zjedzony i teraz sadzę tylko nasz
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Głównie stąd, że trzeba było go zdobyć w dwa dni, a osoba tym się zajmująca o ogrodnictwie nie wie nic i korzystała głównie z internetu Pocieszające, że w białostockim tak dobrze się spisał, a nie próbowałeś przechować do następnego sezonu jakiegoś ząbka? Ciekawa jestem w jakich warunkach należy je przechowywać, bo łusek ma mało i są dosyć delikatne.przemek-g pisze:gdy byłem w USA kilka lat temu to sprowadziłem sobie 15 główek tego czosnku (nie wiem skąd opinie, że jest drogi i rzadko spotykany na wschodnim wybrzeżu - był w każdym sklepie spożywczym nawet w małych miasteczkach po 0,99$ za główkę).
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Jest jeden szkopuł: ten czosnek nie mnoży się tak szybko bo ma chyba 3 ząbki w główce więc na duże i szybkie rozmnożenie nie ma co liczyć.
Sebapila, może orientujesz się można to tam kupić ot tak w sklepie spożywczym czy ogrodniczym czy też zamawiać w sklepach nasiennych?
Sebapila, może orientujesz się można to tam kupić ot tak w sklepie spożywczym czy ogrodniczym czy też zamawiać w sklepach nasiennych?
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
W suchym i chłodnym miejscu można przechowywać do 8 miesięcy. Ta informacja pochodzi z artykułu z Hasła Ogrodniczego, można poczytać i o uprawie : http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1833vita pisze: Ciekawa jestem w jakich warunkach należy je przechowywać, bo łusek ma mało i są dosyć delikatne.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Muszę zwrócić uwagę jaki to czosnek, ja nie spotkałam się żeby pisało że zimowy.
Rzeczywiście,w Haśle piszą, że sadzi się jesienią ale też w marcu
Rzeczywiście,w Haśle piszą, że sadzi się jesienią ale też w marcu