Kiedy i jak nawozić?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odżywka do Storczyków
Przygotowanie roztworu:50g (ok.4 łyzki stołowe)na 10 litrow wody.Przygotowany roztwór zostawić na kilka godzin ( całą noc)i przed podlaniem zamieszać.
Zaleca się:zanurzyć całą doniczkę z podłożem z kory na ok.30 min. do 1 godziny 1 x w tygodniu,pozwalając na przeschnięcie podłoża przed kolejnym podlaniem.
( wg opisu)
Do użytku domowego robię roztwór w 5 l baniaku,bo reszte zużywam do hoi.
Zaleca się:zanurzyć całą doniczkę z podłożem z kory na ok.30 min. do 1 godziny 1 x w tygodniu,pozwalając na przeschnięcie podłoża przed kolejnym podlaniem.
( wg opisu)
Do użytku domowego robię roztwór w 5 l baniaku,bo reszte zużywam do hoi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2011, o 20:01
Re: Nawozy dla storczyków
Właśnie znalazłam to forum i pomyślała, że troszkę się na storczykach i nawozach do nich znacie. Więc mam pytanko. Mam od kilku miesięcy storczyka, kupiłam go kwitnącego, później przekwitł i wypuścił nowy pęd. Strasznie się ucieszyłam kiedy pojawiły się na nim pąki kwiatowe i było mi bardzo przykro kiedy część z nich opadła bo chyba był zbyt blisko kaloryfera, albo może mróz mu zaszkodził bo uchyliłam raz okno przy którym stał. Więc przeniosłam go w inne miejsce Ale mniejsza o to. Znajoma poleciła mi, żebym mu kupiła nawóz. Kupiłam Naturalny nawóz do storczyków z firmy Zielony dom. Ten śmierdzący. I pomogło, pojawiły się nowe pąki.Z resztą na opakowaniu pisze, że jest dobry do inicjacji kwitnienia. Teraz czekam aż pąki się rozwiną. Ale chciała bym wiedzieć czy w okresie kwitnienia też mam go podlewać? Słyszałam różne opinie, że nie, inne, że trochę dawkę zmniejszyć a jeszcze inne, że wręcz zwiększyć dawkę.Nie wiem co mam na ten temat myśleć. Pomóżcie. Ach mój storczyk to Phalenopsis.
Moniko, wszystko zależy od nawozu i firmy, która go wyprodukowała, stąd chaos. W instrukcjach jest napisane jak dany nawóz stosować. Prawdopodobnie ten śmierdzący nawóz to Guano dla storczyków. Nie wiem, nie używałam go, używam taki, w którego instrukcji jest wyraźnie napisane, żeby w okresie kwitnienia zwiększyć dawkę, co wspomaga wybarwieniu kwiatów. Skoro u Ciebie w instrukcji nic nie pisze na temat zwiększenia, czy zmniejszenia dawek, zdecyduj sama czy chcesz zaprzestać nawożenia podczas kwitnienia czy ograniczyć. Wszystko zależy od tego co masz napisane w instrukcji. Jeżeli zaniechasz nawożenia podczas kwitnienia,Twojej roślinie nic się nie stanie . Jedynie nadmierna dawka może storczykowi zaszkodzić.Kupiłam Naturalny nawóz do storczyków z firmy Zielony dom. Ten śmierdzący. I pomogło, pojawiły się nowe pąki.Z resztą na opakowaniu pisze, że jest dobry do inicjacji kwitnienia. Teraz czekam aż pąki się rozwiną. Ale chciała bym wiedzieć czy w okresie kwitnienia też mam go podlewać?
- renatas
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co sądzicie o nawozach firmy Peters Professional - Blossom Booster i Grow-Mix? czy stosowaliście je do storczyków? Jakie efekty?
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Z tego, co podczytuję na forach Peters Professional - Blossom Booster i Grow-Mix jest często kupowany przez forumowiczów. Nie używałam tego nawozu chociaż miałam jego próbkę. Używam Schultz Orchid Food i jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim ma dobry wpływ na pąki kwiatowe, są grube i ładnie wykształcone, u kwitnących kwiatów intensyfikuje wybarwienie płatków i wielkość kwiatów. Wizualnie poprawił się wygląd roślin, liście zyskały intensywny kolor. Według instrukcji na opakowaniu jest to nawóz całoroczny.
- milosz1997
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sty 2011, o 15:45
ja używam "agrecol mineral żel nawóz do storczyków"
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ja stosuję kilka róznych nawozów naprzemiennie, m.in. : nawomix, biopon, target, substral, pokon i jeszcze jakiś, tylko teraz nie pamiętam nazwy. Nie wiem, czy są dobre czy nie, storczyki mają zawsze mało kwiatów (najczęściej od 1 do 5 naraz, czasami trochę więcej, bardzo wiele z nich się przedłuża po kwitnieniu, ale naraz mają do 5 kwiatów najczęściej), ale są duże i dobrze wybarwione.
- renatas
wcześniej napisałam:
Żeby nie być gołosłownym, to proszę-porównanie:
Kwitnienie sklepowe:
i moje nowe pąki po nawozie Blossom-Boster
Ja go będę nadal używać, naprzemiennie z innymi.
Pozdrawiam
Renata
..a! i to nie jest reklama!... tylko własne doświadczenia.
Teraz już sama mogę odpowiedzieć na to pytanie-ten nawóz jest dobry.Stosowałam go na phalaenopsisach przez całą zimę, a efekt zobaczyłam dopiero teraz , jak rozkwitły nowe pąki.Kwiaty są lepiej wybarwione od kwitnienia sklepowego.A co sądzicie o nawozach firmy Peters Professional - Blossom Booster i Grow-Mix? czy stosowaliście je do storczyków? Jakie efekty?
Żeby nie być gołosłownym, to proszę-porównanie:
Kwitnienie sklepowe:
i moje nowe pąki po nawozie Blossom-Boster
Ja go będę nadal używać, naprzemiennie z innymi.
Pozdrawiam
Renata
..a! i to nie jest reklama!... tylko własne doświadczenia.
Pozdrawiam, Renata
- Storczykowa
Tylko szkoda, że jest sypki, a ja stosuję tylko płynne nawozy.
- renatas
I co z tego,że sypki? jaki problem?
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie!
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie!
Pozdrawiam, Renata
- Storczykowa
I tak go nie idzie nigdzie kupić, więc pozostanę przy normalnych nawozach.
Często bywa na all... i nie drogo a taka torebeczka starcza na bardzo długo
- renatas
storczykowa napisała:
Ja Ci nic nie narzucam, zrobisz ,jak zechcesz. Każdy ma wolny wybór.
nie można go kupić? jest na all i w dużych sklepach ogrodniczych.I tak go nie idzie nigdzie kupić, więc pozostanę przy normalnych nawozach.
Ja Ci nic nie narzucam, zrobisz ,jak zechcesz. Każdy ma wolny wybór.
Pozdrawiam, Renata