Szczepienie cytryny
- camillo1718
- 100p
- Od: 27 maja 2007, o 23:37
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 lip 2010, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzonki szczepki cytryny
Najlepsza zabawa z roślinami to eksperymenty i niespodzianki heh:)
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Józef wysłał Ci pewnie już pędy dojrzałej rośliny (skoro owocowała).
Te pędy się szczepi. Jeśli w dalszym ciągu nie wiesz co masz zrobić to nie wiem jak można to inaczej wytłumaczyć.'
Inni użytkownicy podesłali Ci linki do artykułów, w których masz wszystko ładnie opisane.
Nie ma liści? dziwiłbym się gdyby były
Może najpierw powiedz ile cm. ma Twoja cytryna, bo rozumiem skoro chcesz zaszczepić to posiadasz własne drzewko cytrynowe.
Te pędy się szczepi. Jeśli w dalszym ciągu nie wiesz co masz zrobić to nie wiem jak można to inaczej wytłumaczyć.'
Inni użytkownicy podesłali Ci linki do artykułów, w których masz wszystko ładnie opisane.
Nie ma liści? dziwiłbym się gdyby były
Może najpierw powiedz ile cm. ma Twoja cytryna, bo rozumiem skoro chcesz zaszczepić to posiadasz własne drzewko cytrynowe.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 lip 2010, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale może jej chodzi żeby zasadzonkować ... słyszałem o takim sposobie i praktykuję go... że ze szczepki(oderwanej gałazki ) cytryny wsadzonej w ukorzeniacz i ziemię wyrasta nowa roślina która również owocuje:)
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Merytorycznie rzecz biorąc da się tak rozmnożyć cytrynę, ba byłoby to nawet najlepszym i najwygodniejszym sposobem, ale czy najłatwiejszym?
Kawałek pędu rośliny bez liści, raczej nie będzie w stanie wypuścić korzeni (gdyż nie ma kto pracować na te korzenie, liści nie ma).
Poza tym drzewka cytrusowe ciężko jest rozmnożyć z sadzonki w warunkach domowych.
Kawałek pędu rośliny bez liści, raczej nie będzie w stanie wypuścić korzeni (gdyż nie ma kto pracować na te korzenie, liści nie ma).
Poza tym drzewka cytrusowe ciężko jest rozmnożyć z sadzonki w warunkach domowych.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Szczepienie cytryny
Witam! Czy wie ktoś może w jaki sposób szczepić cytrynę. Czy można szczepić cytrynę na mandarynce z pestki?
A dokładniej w którym miejscu to zrobić i którego zraza wybrać na szczepienie. Proszę o pomoc. Poniżej umieszczam fotki może ktoś na nich zaznaczy miejsce szczepienia i którego zraza wybrać-
mandarynka z pestki
cytryna skierniewicka
A dokładniej w którym miejscu to zrobić i którego zraza wybrać na szczepienie. Proszę o pomoc. Poniżej umieszczam fotki może ktoś na nich zaznaczy miejsce szczepienia i którego zraza wybrać-
mandarynka z pestki
cytryna skierniewicka
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
Re: szczepienie cytryny
Może więdzej informacji znajdziesz na http://www.cytrusy.net.pl i http://www.naszecytrusy.pl
Pozdrawiam Iza
Moje roślinki - zapraszam
A od czego jest to forum? Czy przypadkiem nie jest po to aby pomagać ludziom w różnych problemach dotyczących uprawy roślin? Jakbym znalazł w wyszukiwarce to nie pytałbym tutaj?
"Motylica100" podaj link do tego zdublowanego postu? Chętnie poczytam.
"Motylica100" podaj link do tego zdublowanego postu? Chętnie poczytam.
- Motylica100
- 200p
Post mi się zdublował czyli były dwa te same i dużo byś się wiecej nie dowiedział
Z tego co ja wiem, na roślinach cytrusowych z pestki można szczepić, a najlepiej szczepić na tych które mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, czyli nie tak jak się robi zazwyczaj: bierze się podkładke i ukorzenia, ale szczepi się bezpośrednio na drzewku wyrośniętym z pestki. Ale to oczywiście kosztuje dużo czasu. A podkładki powinny być ukorzeniane rok wcześniej przed szczepieniem, aby system korzeniowy się rozwinął.
A mandarynka na Twoim zdjęciu to ten wysoki krzak tak? Bo można by też pomyśleć że to te siewki co na dole wyrastają ;)
A wiesz, że cytryna skierniewicka sama jest używana jako podkładka dla innych wrażliwszych odmian ? ;)
Może lepiej wykorzystać mandarynke dla innych ciekawych odmian.
Ale jeśli chcesz pooeksperymentować : na drzewku mandarynki możesz mieć cytrynę, spróbuj sciąć mocno po skosie jakąś zdrową galązkę, raczej niezdrewniałą, i tak samo zraza cytryny tej samej grubości (powinien mieć 1-3 oka), powierzchnia cięcia musi być gładka (używasz ostrego noża), następnie złącz je razem, owiąż bawełnianą szmatką i posmaruj maścia ogrodniczą w celu zmniejszenia transpiracji.
Szczepienie lepiej wykonywać od maja, gdy jest ciepło.
Z tego co ja wiem, na roślinach cytrusowych z pestki można szczepić, a najlepiej szczepić na tych które mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, czyli nie tak jak się robi zazwyczaj: bierze się podkładke i ukorzenia, ale szczepi się bezpośrednio na drzewku wyrośniętym z pestki. Ale to oczywiście kosztuje dużo czasu. A podkładki powinny być ukorzeniane rok wcześniej przed szczepieniem, aby system korzeniowy się rozwinął.
A mandarynka na Twoim zdjęciu to ten wysoki krzak tak? Bo można by też pomyśleć że to te siewki co na dole wyrastają ;)
A wiesz, że cytryna skierniewicka sama jest używana jako podkładka dla innych wrażliwszych odmian ? ;)
Może lepiej wykorzystać mandarynke dla innych ciekawych odmian.
Ale jeśli chcesz pooeksperymentować : na drzewku mandarynki możesz mieć cytrynę, spróbuj sciąć mocno po skosie jakąś zdrową galązkę, raczej niezdrewniałą, i tak samo zraza cytryny tej samej grubości (powinien mieć 1-3 oka), powierzchnia cięcia musi być gładka (używasz ostrego noża), następnie złącz je razem, owiąż bawełnianą szmatką i posmaruj maścia ogrodniczą w celu zmniejszenia transpiracji.
Szczepienie lepiej wykonywać od maja, gdy jest ciepło.
Pozdrawiam Iza
- Motylica100
- 200p
Na podkładce nie powinno być liści gdyż roślina zużyje na nie energie.
Podkładkę możesz przyciąć w literę V, a zraz odpowiednio aby pasował. Wybierz zraz półzdrewniały.
Jest jeszcze inny sposób, gdy zraz jest dużo cieńszy od podkładki, szczepi sie go na zasadzie wyrastającej z boku gałęzi, czyli zraz tniesz mocno pod skosem, a na podkładce zrywasz takiej samej wielkosci pasek kory i niewielkiej ilosci drewna.Po szczepieniu umieszczamy je w pomieszczeniu o temperaturze 25-30 stopni, gdzie zostaną do czasu zrośnięcia się.
Można obwiązać ciasno paskami woreczka i poprawić nitką, zakryć jeszcze folią.
Ważne aby powierzchnia styku była jak największa. Gdy zraz i podkładka nie są tej samej grubości, ważnie aby z jednej strony miazgi stykały się.
Podkładkę możesz przyciąć w literę V, a zraz odpowiednio aby pasował. Wybierz zraz półzdrewniały.
Jest jeszcze inny sposób, gdy zraz jest dużo cieńszy od podkładki, szczepi sie go na zasadzie wyrastającej z boku gałęzi, czyli zraz tniesz mocno pod skosem, a na podkładce zrywasz takiej samej wielkosci pasek kory i niewielkiej ilosci drewna.Po szczepieniu umieszczamy je w pomieszczeniu o temperaturze 25-30 stopni, gdzie zostaną do czasu zrośnięcia się.
Można obwiązać ciasno paskami woreczka i poprawić nitką, zakryć jeszcze folią.
Ważne aby powierzchnia styku była jak największa. Gdy zraz i podkładka nie są tej samej grubości, ważnie aby z jednej strony miazgi stykały się.
Pozdrawiam Iza
Czy można szczepić w klin tak samo jak się szczepi np. jabłonie
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
Re: Cytryna z pestki
witam
Przegladałam Wasze forum ogrodnicze i znalazłam watek o szczepieniu cytryny oraz o tym ,że cytryna z pestki nie zakwitnie "sama z siebie" .Mam pytania .Ile lat musi mieć sadzonka do szczepienia ,lub kiedy można ja szczepić ? Zamieszczam również zdjęcie swojej siewki.Szczep pobiera się z "kupnego" drzewka bo takowe posiadam tez. Proszę o odpowiedz.
kinia34
Przegladałam Wasze forum ogrodnicze i znalazłam watek o szczepieniu cytryny oraz o tym ,że cytryna z pestki nie zakwitnie "sama z siebie" .Mam pytania .Ile lat musi mieć sadzonka do szczepienia ,lub kiedy można ja szczepić ? Zamieszczam również zdjęcie swojej siewki.Szczep pobiera się z "kupnego" drzewka bo takowe posiadam tez. Proszę o odpowiedz.
kinia34
Kinia34
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co prawda temat mocno "zakurzony" ale odpowiem na to pytanie - ja szczepiłem już na 6-cio miesięcznych siewkach np. cytryny, grejpfruta metodą V odmianę szlachetną. Niekiedy na drugi rok cytrus już kwitł.