Szanowny
KRZYSZTOFIE,nie mam nic przeciwko temu że nie zgodzisz się z moją opinią .
W przeciwieństwie do Ciebie mam wykształcenie techniczne budowlane, skończone studia wyższe oraz zdobyty w wyniku praktycznego doświadczenia dyplom mistrzowski w budownictwie.
Widziałem już uszkodzoną ławę fundamentową właśnie dlatego, że ekipa pozwoliła sobie ułożyć zbrojenie na cegłach.
Nigdzie nie napisałem że zbrojenie należy ułożyć na cegłach wyraźnie napisałem że zbrojenie płyty ( a nie ławy fundamentowej ) należy podnieść do góry by całość zbrojenia zatopić w betonie, można to zrobić w ten sposób że pe wylaniu betonu na zbrojenie ,za pomocą drutu z haczykiem można podnieść do góry.
Można również najpierw oprzeć na czterech cegłach lub kawałkach cegieł leżących na ziemi i wtedy zalać betonem, wtedy nie trzeba unosić siatkę zbrojeniową do góry. Położenie na ziemi na płask cegły rozbitej na cztery kawałki ( wystarczające do tego by na nich oparło się zbrojenie), czy nawet położenie na ziemi czterech cegieł , zaręczam Cię , w niczym nie umniejszą wytrzymałość tej płyty na rozerwanie jej, czy złamanie, bo nacisk z góry będzie minimalny.
Płyta taka w wyniku działania mrozu ( zamarzanie i rozmarzanie ziemi) będzie się w całości unosić do góry, opadać, przesuwać w lewo, czy prawo ( oczywiście te ruchy będą wielkości milimetra, czy nawet mniejsze) , ale to w niczym nie zagrozi posadowionej na tej płycie budowli jaką jest grill.
Jak powinny być zbrojone fundamenty, płyty, czy inne konstrukcje betonowe, to wystarczy zajrzeć do rysunku technicznego, ale najpierw trzeba się nauczyć czytać te rysunki, są tam również takie wymiary jak 5, 7 czy 10 cm. ale ich umiejscowienie jest ściśle określone, w zależności od przeznaczenia wylewki betonowej.
Pan
GRZBIET , również może zamówić projekt na budowlę zwaną
grill ogrodowy, wtedy projektant określi jakiej grubości mają być pręty zbrojeniowe, jaki ich rozstaw, na jakiej wysokości mają być posadowione, tylko to wszystko kosztuje i to niemało .
Nigdy nie stawiałem budynku bez czytania projektu , by zgodnie z nim budować, ale też nikomu nie doradzałem brać projektanta do budowy grilla ogrodowego.
Napisałem wyraźnie że należało by wykonać fundamenty o głębokości minimum 1.20 m ( głębokość przemarzania gruntu), ale było by to zbyt kosztowne w porównaniu do całości inwestycji.
Na terenach podmokłych , bagnistych , projektanci projektują, a budowlańcy budują duże obiekty( i to nie tylko grille, czy altanki) posadowione na płycie żelbetonowej, by nie budować na palach, co jest niezmiernie pracochłonne i kosztowne.
Tak samo można postawić na takiej samej płycie ( tylko dużo, dużo mniejszej budowlę ogrodową jak altankę czy grill ogrodowy.
Posiadam wiedzę budowlana , mam również wieloletnią praktykę budowlaną i moje porady wynikają z wiedzy i doświadczenia a nie z zasłyszanych opinii.