Kalendarz biodynamiczny
Re: Kalendarz biodynamiczny
Zrazy to trzeba uciąć teraz! Nie w czasie silnego mrozu. Zraz musi być w spoczynku. Podkładka owszem, ma ruszyć.
Związać w pęczek zielonym do góry, wrzucić do torebki strunowej z kulką mokrego papieru i zakopać w lodówce.
Związać w pęczek zielonym do góry, wrzucić do torebki strunowej z kulką mokrego papieru i zakopać w lodówce.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
MirkuL, czy zrazy mają być z jednorocznych pędów, z której części pędu, u brzoskwini na pędach są pąki kwiatowe, co z nimi zrobić?, ale Cię męczę, przepraszam i pozdrawiam-ania
ania1590
Z jednorocznych bez pąków kwiatowych.
- anutka_k
- 100p
- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
MirekL pisze:No i zabieg który chcesz dokonać jest przykładem na to, że wszystkie kalendarze można sobie w ............, takie niedomówienie.
Najprościej przeszczepić dla laika jabłoń, czy co by nie było w kożuchówkę. Musi być czynna miazga. A kiedy będzie? A różnie, różnice w poszczególnych latach to i 3 tygodnie. Po drugie- musi być sucho, w miarę ciepło. Co mi z tego że w kalendarzu napisali że to robić, jak akurat deszcz leje?
To jest przyroda, pogoda różnie w rożnych latach przebiega, trzeba się dostosować.
Pisałem- robimy to co najpilniejsze w miarę jak pozwala pogoda, i tyle.
A księżyc... no ładny
w 100 % zgadzam się z wypowiedzią i nie wiem co ma wspólnego księżyc z naszymi ogródkami
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w 100 % zgadzam się z wypowiedzią i nie wiem co ma wspólnego księżyc z naszymi ogródkami
Mniej więcej to samo, co z przypływami i odpływami oceanów. Szkoda, że nasz Bałtyk taki śródlądowy, to by można byłoby zobaczyć.
Mniej więcej to samo, co z przypływami i odpływami oceanów. Szkoda, że nasz Bałtyk taki śródlądowy, to by można byłoby zobaczyć.
Waleria
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
może z 10 lat temu stosowałam kalendarz M Thun . Był to pierwszy kalendarz ogrodnika jaki zobaczyłam w księgarni w tamtym czasie i możecie mówić że to przesądy ale coś w tym jest
Na przykład ucięłam gałązki ligustra na ukorzenianie ,ponieważ były dni sadzenia liścia na dworze gorąco upał pomyślałam nie będę dużo cięła bo chyba gałązki uschną . Wsadziłam je w zacienionym miejscu listki zwiędły ale gałązka stała .
Za tydzień padał deszcz pobiegłam na działkę naciąć gałązek i wsadzić do ukorzeniania pogoda wymarzona mokro chłodniej
gałązki wsadzone obok tych pierwszych nie patrzyłam na kalendarz bo to było niedługo po pierwszym cięciu
Jakiś czas nie zaglądałam do tego zakątka kiedy zobaczyłam co się przyjęło to byłam mocno zdziwiona
Wszystkie gałązki jak jedna cięte w pierwszym terminie w czasie upału zaczęły się ukorzeniać listki miały jędrne i zielone , natomiast z sadzonych podczas pogody deszczowej przetrwał tylko niewielki procent większość gałązek uschła
Wie jeszcze że drzewa i krzewy przycinane podczas lub tuż po nowiu pięknie się rozrastają ( to z doświadczeń ogrodników)
U nas w księgarni w tym roku nie było kalendarza M Thun więc jeśli ktoś go ma to bardzo proszę o podanie dni siewu na marzec
Na przykład ucięłam gałązki ligustra na ukorzenianie ,ponieważ były dni sadzenia liścia na dworze gorąco upał pomyślałam nie będę dużo cięła bo chyba gałązki uschną . Wsadziłam je w zacienionym miejscu listki zwiędły ale gałązka stała .
Za tydzień padał deszcz pobiegłam na działkę naciąć gałązek i wsadzić do ukorzeniania pogoda wymarzona mokro chłodniej
gałązki wsadzone obok tych pierwszych nie patrzyłam na kalendarz bo to było niedługo po pierwszym cięciu
Jakiś czas nie zaglądałam do tego zakątka kiedy zobaczyłam co się przyjęło to byłam mocno zdziwiona
Wszystkie gałązki jak jedna cięte w pierwszym terminie w czasie upału zaczęły się ukorzeniać listki miały jędrne i zielone , natomiast z sadzonych podczas pogody deszczowej przetrwał tylko niewielki procent większość gałązek uschła
Wie jeszcze że drzewa i krzewy przycinane podczas lub tuż po nowiu pięknie się rozrastają ( to z doświadczeń ogrodników)
U nas w księgarni w tym roku nie było kalendarza M Thun więc jeśli ktoś go ma to bardzo proszę o podanie dni siewu na marzec
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
Witaj Krystyno
Podaję Ci dni siewu na marzec wg. M. Thun, w tym roku korzystam z tego kalendarza.
Ogólnie od 15.03 godz. 21.00 do 25.03 godz. 3.00
liść - 15.03 godz.21.00 do 17.03 godz. 2.00
owoc - 17.03 godz. 3.00 do 19.03 godz. 8.00
korzeń - 20.03 godz. 9.00 do 22.03 godz. 10.00
kwiat - 22.03 godz. 11.00 do 23.03 godz. 16.00
liść - 23.03 godz. 17.00 do 25.03 godz. 19.00
Podaję Ci dni siewu na marzec wg. M. Thun, w tym roku korzystam z tego kalendarza.
Ogólnie od 15.03 godz. 21.00 do 25.03 godz. 3.00
liść - 15.03 godz.21.00 do 17.03 godz. 2.00
owoc - 17.03 godz. 3.00 do 19.03 godz. 8.00
korzeń - 20.03 godz. 9.00 do 22.03 godz. 10.00
kwiat - 22.03 godz. 11.00 do 23.03 godz. 16.00
liść - 23.03 godz. 17.00 do 25.03 godz. 19.00
Witaj Sunrise
Nabyłem Kalendarz Dni Siewu Marii Thun.
Jakoś nie radzę sobie ze wszystkim rzeczami...
Proszę uświadom mnie i popraw jeśli że myślę...
Otóż przycinanie krzewów typu: tuje mogę wykonać w marcu przy ksieżycu zstępującym, liść czy korzeń?? tak samo przycinanie trawy, róż, gałązek trzmieliny czy wierzby japońskiej...
Nie mogę tego rozszyfrować...
Czas sadzenia jest dość jasno opisany od 15 do 25 marca, najlepiej w dniu liścia przy ww roślinach.
Kiedy nawozić ww rośliny...?
Dziękuję Ci pięknie z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Refer
Nabyłem Kalendarz Dni Siewu Marii Thun.
Jakoś nie radzę sobie ze wszystkim rzeczami...
Proszę uświadom mnie i popraw jeśli że myślę...
Otóż przycinanie krzewów typu: tuje mogę wykonać w marcu przy ksieżycu zstępującym, liść czy korzeń?? tak samo przycinanie trawy, róż, gałązek trzmieliny czy wierzby japońskiej...
Nie mogę tego rozszyfrować...
Czas sadzenia jest dość jasno opisany od 15 do 25 marca, najlepiej w dniu liścia przy ww roślinach.
Kiedy nawozić ww rośliny...?
Dziękuję Ci pięknie z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Refer
- Sunrise
- 200p
Witaj Refer
Wrócę jeszcze do tych siewów. Rośliny podzielone są na cztery grupy i najlepiej siać je i pielęgnować (nawozić też) kiedy akurat jest dzień danej grupy Dodatkowo sianie robimy przy księżycu zstępującym (zgodnie z wykazem) bo się lepiej ukorzeniają i łączą z glebą.
Rośliny korzeniowe przyporządkowane dniom korzenia np.: rzodkiewka, burak, seler, marchew.
Rośliny liściowe przyporządkowane dniom liścia np.: kapusta, sałata, szpinak, pietruszka naciowa, zioła.
Rośliny kwiatowe przyporządkowane dniom kwiatu np.: brokuły, kwiaty
Rośliny owocowe przyporządkowane dniom owocu np.: fasola, groch, kukurydza, ogórek, dynia, cukinia, pomidory itp.
Przycinanie krzewów, jak napisałeś przy księżycu zstępującym (czyli podobnie jak dni siania) bo jest niewielkie wznoszenie się soków w roślinie. Najlepiej pewnie przy dniu liścia, ale to już myślę nie ma takiego znaczenia, ważne też aby była przy tym odpowiednia pogoda
Mam nadzieję, że coś pomogłam. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości, pytaj.
Wrócę jeszcze do tych siewów. Rośliny podzielone są na cztery grupy i najlepiej siać je i pielęgnować (nawozić też) kiedy akurat jest dzień danej grupy Dodatkowo sianie robimy przy księżycu zstępującym (zgodnie z wykazem) bo się lepiej ukorzeniają i łączą z glebą.
Rośliny korzeniowe przyporządkowane dniom korzenia np.: rzodkiewka, burak, seler, marchew.
Rośliny liściowe przyporządkowane dniom liścia np.: kapusta, sałata, szpinak, pietruszka naciowa, zioła.
Rośliny kwiatowe przyporządkowane dniom kwiatu np.: brokuły, kwiaty
Rośliny owocowe przyporządkowane dniom owocu np.: fasola, groch, kukurydza, ogórek, dynia, cukinia, pomidory itp.
Przycinanie krzewów, jak napisałeś przy księżycu zstępującym (czyli podobnie jak dni siania) bo jest niewielkie wznoszenie się soków w roślinie. Najlepiej pewnie przy dniu liścia, ale to już myślę nie ma takiego znaczenia, ważne też aby była przy tym odpowiednia pogoda
Mam nadzieję, że coś pomogłam. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości, pytaj.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
"Przycinanie krzewów, jak napisałeś przy księżycu zstępującym (czyli podobnie jak dni siania) bo jest niewielkie wznoszenie się soków w roślinie. "
Wtedy tez chirurdzy powinni robić operacje - minimalna szansa nadmiernego krwawienia. Przekonałam się o tym na własnej skórze.
Wtedy tez chirurdzy powinni robić operacje - minimalna szansa nadmiernego krwawienia. Przekonałam się o tym na własnej skórze.
Waleria
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
dzięki Sunrise za wklejenie kalendarza będę posiłkowała się nim podczas tegorocznego siania nasion
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Dziękuję Sunrise za pomoc.
Całuję
Refer
Całuję
Refer
- Sunrise
- 200p
Krystyna, Refer proszę bardzo, kochani
Jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę od czasu do czasu wpisywać informacje z kalendarza M.Thun.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę od czasu do czasu wpisywać informacje z kalendarza M.Thun.