Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Książki

Post »

Lubię książki fantastyczne, przygodowe ...

A ulubione to:
-"Ulysses Moore" Pierdomenico Baccalario
http://www.olesiejuk.pl/ulyssesmoore/
Książka przygodowa. Podróże w czasie, wiele przygód :D
-"Harry Potter" J.K Rowling
Każdy zna :) Magia, walka ze złem...
http://www.harry-potter.net.pl/
-Saga "Zmierzch" S. Meyer
Także znana.
-Seria "Dziedzictwo" (Eragon, Najstarszy, Brisingr) C.Paolini
Fantastyczna. Mówi o chłopcu który zostaje Smoczym Jeźdźcem...
http://www.saphira.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_Dziedzictwo
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

Dla wielbicieli kryminału.

Jo Nesbo - " PIERWSZY ŚNIEG" - jedna z części serii o sprawach inspektora Harrego Hole. Rzecz napisana sprawnie , z pomysłem , kilkoma zaskakującmi zwrotami akcji.
Jest listopad. W Oslo spadł pierwszy śnieg. Po okolicy krąży seryjny morderca , upatrujący ofiar wśród zamężnych kobiet z dziećmi... W pobliżu miejsca zbrodni zawsze pojawia się ... bałwan .

Można dorzucić tego samego autora : "TRZECI KLUCZ" "CZERWONE GARDŁO" i "CZŁOWIEK -NIETOPERZ".
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Grzegorz B pisze:A ja mogę polecić Gułag Anne Applebaum :wink:
To może być ciekawe co ma do powiedzenia żona Radka Sikorskiego o Gułagach. O ile pamiętam to gdzieś czytałem, że autorka była jakiś czas w Rosji, przypuszczam jednak, że nie w gułagu. Więc tym bardziej jestem zaciekawiony.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Książki

Post »

Igor944 pisze:http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... o+czytacie
Jest już podobny wątek :D
A ja powiem więcej, to jest ten sam wątek :)

(10568 = 10568)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie posty Igora został przeniesiony razem z moim tematem ;)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

andrzej1050 pisze:
Grzegorz B pisze:A ja mogę polecić Gułag Anne Applebaum :wink:
To może być ciekawe co ma do powiedzenia żona Radka Sikorskiego o Gułagach. O ile pamiętam to gdzieś czytałem, że autorka była jakiś czas w Rosji, przypuszczam jednak, że nie w gułagu. Więc tym bardziej jestem zaciekawiony.
Bardzo ciekawe, naprawdę. Książka ma już parę lat - wydana jest chyba w 2003 roku. Czytałam ją z zapartym tchem, i mam wiele szacunku dla autorki, za to, ile pracy wykonała, ile miejsc odwiedziła, do ilu źródeł dotarła. Chyba nawet dostała za "Gułag" nagrodę Pulitzera.

Tak na marginesie - Anna Applebaum, to nie jest po prostu "żona Radka Sikorskiego" ;-), to niezwykle utalentowana dziennikarka i publicystka. A książka jest napisana w typowo amerykańskim stylu (w najlepszym tego słowa znaczeniu) - opowiada historię, a nie po "belfersku" pakuje fakty. Ja również gorąco ją polecam.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

100krotka pisze: Bardzo ciekawe, naprawdę. Książka ma już parę lat - wydana jest chyba w 2003 roku. Czytałam ją z zapartym tchem, i mam wiele szacunku dla autorki, za to, ile pracy wykonała, ile miejsc odwiedziła, do ilu źródeł dotarła. Chyba nawet dostała za "Gułag" nagrodę Pulitzera.
To po takiej rekomendacji na pewno poszukam tej książki.
To, że w świecie p. Anne Applebaum jest bardziej znana niż jej mąż, to wiadomo od dawna, jednak nadal jest żoną Radka, nieprawdaż. A ja pisząc o tej książce tylko zastanawiałem się co dziennikarka amerykańska może napisać o gułagach ponad to co znamy np. z "Archipelagu Gułag" Sołżenicyna.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Polecam lekturę niebanalnych tekstów:

AGNIESZKA OSIECKA " Rozmowy w tańcu"

oraz

AGNIESZKI OSIECKIEJ i JEREMIEGO PRZYBORY "Listy na wyczerpanym papierze" ( z przedmową i komentarzami Magdy Umer)

Czytałam z prawdziwą przyjemnością, delektując się słowem...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

andrzej1050 pisze:To po takiej rekomendacji na pewno poszukam tej książki.
A ja pisząc o tej książce tylko zastanawiałem się co dziennikarka amerykańska może napisać o gułagach ponad to co znamy np. z "Archipelagu Gułag" Sołżenicyna.
Nie wiem, bo do Sołżenicyna przymierzam się od dawna, i do tej pory niestety znalazłam czasu... Wiesz, z książki Applebaum najbardziej utkwiły mi w pamieci jej rozważania o dzieciach, które zostawały pozostawione własnemu losowi, gdy ich rodziców zabierano do łagrów czasem z przydomowych ogródków, lub prosto z ulicy. Chodzi o to, że nie ma zbyt wielu źródeł, które mogłyby nam to naświetlić - co jest niezwykle wymownym dowodem na to, iż osoby te padały ofiarą półświatka, nie pozostawiając po sobie zadnych notatek, wspomnień, zeznań...i to są dodatkowe setki tysiecy ofiar stalinizmu, nie ujęte w żadnej ewidencji...

A wracając do tematu, ja zabieram sie teraz za "Biesy" Dostojewskiego.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Eh, bo to są zupełnie dwa różne źródła, dwa różne spojrzenia na (niby) ten sam temat.

On "od środka"" oczami tubylca (z pełnym szacunkiem, rzecz jasna) i z duszą słowiańską rodem z XIX wieku, a ona "z zewnątrz" i ze spojrzeniem współczesnego człowieka zachodu.

Z tego też powodu niby ten sam temat, a dwa zupełnie inne spojrzenia, nacisk na różne aspekty, bo co innego poruszy nas, tubylców, cośmy już dużo widzieli, a co innego poruszy sytego Amerykanina. A do tego jeszcze różnica pokoleniowa! On pisał swoje pół wieku temu, a ona dopiero co...

Toż to dwa różne światy są: on, brodaty Matuzalem w rubaszce, z zadziwiającymi nas dzisiaj poglądami, zupełnie niedzisiejszy, słowem relikt z początków ubiegłego wieku, a ona współczesna elegancka kobieta, światowa, taka no wiecie, "na wysokich obcasach". I jak tu porównywać?

A ja się zabrałam za Kuchnię Leonarda da Vinci, Dave DeWitt. Przeczytałam, dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy i ... żałuję, że ją w ogóle kupiłam... widocznie zbyt wiele się po niej spodziewałam... ;:224
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz Nalewko, że jak się tak zastanawiam, to dochodzę do wniosku, że różnice pokoleniowe nie mają aż takiego wpływu na odbiór niektórych treści, jak róznice światopoglądowe...i czasem między współczesną wykształconą i światową kobietą, a zesłańcem z początków wieku róznica może być mniejsza, niz między tą samą kobietą, a jej koleżanką...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedawno przeczytałem książkę
"Czarodzieje" Leva Grossmana ( The Magicians )
Książka mówi o nastolatku, który trafia do magicznej szkoły. Opisuje także problemy związane z nałogami i różne rzeczy, które nękają Świat współczesny. Książka bardziej dla młodzieży, niż dla młodszych czytelników.

Opis z internetu; http://alejka.pl/czarodzieje-lev-grossman.html
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Ja w związku z podróżą na Kretę czytałem "Greka Zorbę" Nikosa Kazantzakisa. Czyta się świetnie a spojrzenie Zorby na rzeczywistość skłania do zastanowienia. Teraz kolej na "Ostatnie kuszenie Chrystusa" tegoż samego autora. A tak by the way, jakie kwiatki kwitną na Krecie, aż dech zapiera.
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”