Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
Re: Lawenda - część 1.
Tak byłoby najlepiej dla roślinki, sama tak zrobiłam i w ubiegłym roku pięknie zakwitła.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: lawenda jak i kiedy zbiera się nasiona
Ja jednoroczne siewki które mam na zimę w domu tnę i urywam co ok tydzień i puszczają młode, rozgałęziają się natomiast zakupiona sadzonka duża już kwitnąca chyba mi przemarzła, jest koloru szarego i jest sucha nie wiem czy ją przyciąć bardziej, przycięłam tylko końce ?
- sylwana85
- 500p
Re: Maleńka młoda lawenda
a to porównywalnie zdjęcia lawendy, która zimowała w gruncie
a tak lawenda, którą na zimę wzięłam do domu, pieknie urosła, tzn rozkrzewiła się, bo cały czas ją podrywałam i się rozkrzewiała, temperatura nie była zbyt duża max 20 C ale rzadko, raczej ok 10-15 C. Teraz tylko lekko je zachartować i na polko
a tak lawenda, którą na zimę wzięłam do domu, pieknie urosła, tzn rozkrzewiła się, bo cały czas ją podrywałam i się rozkrzewiała, temperatura nie była zbyt duża max 20 C ale rzadko, raczej ok 10-15 C. Teraz tylko lekko je zachartować i na polko
- Helen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Parę dni temu zasiałam nasionka lawendy do kuwety. Za parę dni przepikuję do malutkich doniczek .Lawenda nie jest krzewem.......
- sylwana85
- 500p
Helen ja myślę, że jednak lawenda jest krzewem Pi pierwsze jest rosliną wieloletnią o zdrewniałej łodydze, ma rozgałęzienia boczne jak krzewwy, co prawda jest niższą rośliną niż inne krzewy, ale to wina podcinania, bo gdyby nie podcinanie żeby piekniej się rozgałęziała i kwitła to by rosła. Zresztą wszędzie pisze że to krzew.Helen pisze:Parę dni temu zasiałam nasionka lawendy do kuwety. Za parę dni przepikuję do malutkich doniczek .Lawenda nie jest krzewem.......
Wysiałam lawendę do doniczek, wykiełkowały....cztery nasionka
coś kiepsko, natomiast melisa, szałwia, cząber wykiełkowały dobrze i maja już po cztery listki właściwe.
Zastanawiam się co zrobiłam żle...
coś kiepsko, natomiast melisa, szałwia, cząber wykiełkowały dobrze i maja już po cztery listki właściwe.
Zastanawiam się co zrobiłam żle...
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie się nie rozsiewają , bo po kwitnieniu je przycinam. Chyba w tym roku zrobię inaczej.
Pozdrawiam. Gosia
- sylwana85
- 500p
Mi się chyba rozsieje ta pełna lawenda taka ciemniejszy fiolet coś mi się wydaje że na jesieni rozsypywałam nasionka a ja też te na dworze podcinałam teraz wiosną, a te co mam w domu co jakiś tydzień, a zerwane listki czy gałązki wrzucałam do wanny i kąpiel lawendowa
- anutka_k
- 100p
- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z mojej wysianej lawendy nic nie wykiełkowało , więc wczoraj kupiłam piękne sadzonki w OBI .
Kiedy mniej więcej mogę je wysadzić ?
Kiedy mniej więcej mogę je wysadzić ?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Witam Was w tym dziale
Też kupiłam w OBI ładne sadzonki. Chcę wysadzić na działce po zimnej Zośce, ale nie wiem jak przechować je teraz. W dzień trzymam na południowym balkonie. Czy na noc zabierać do pokoju, czy wystarczy wstawić np. do kartonu ?
Też kupiłam w OBI ładne sadzonki. Chcę wysadzić na działce po zimnej Zośce, ale nie wiem jak przechować je teraz. W dzień trzymam na południowym balkonie. Czy na noc zabierać do pokoju, czy wystarczy wstawić np. do kartonu ?
Serdecznie pozdrawiam Iwona
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?
Szanowne specjalistki od lawendy :
Czy po zimie, 20 kilka centymetrowe, raczej takie suche krzaki lawendy ścinać tak jak maliny, czy zostawić.
To są moje pierwsze , jednoroczne lawendy.
Czy po zimie, 20 kilka centymetrowe, raczej takie suche krzaki lawendy ścinać tak jak maliny, czy zostawić.
To są moje pierwsze , jednoroczne lawendy.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?
poczekaj aż zacznie żyć ta lawenda i wypuści młode listki;zawsze będzie czas ją przystrzyc.Kiedyś tak zrobiłam i zaczęła marnieć.
Halina
- Jadowitka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 mar 2011, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: lawenda
Ja właśnie zabieram się za rozsiewanie, wysiewanie itd roślinek /ziół/w doniczkach:) Z nasionek.
Ale troszkę mnie przeraża to ich WYSIEWANIE w lodówce. Czy może mi to ktoś na spokojnie wyjaśnić krok po kroku?.
Ale troszkę mnie przeraża to ich WYSIEWANIE w lodówce. Czy może mi to ktoś na spokojnie wyjaśnić krok po kroku?.
Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej.? (Jean-Paul Sartre)
Moje zielone stworki
Moje zielone stworki