MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.

Post »

a ja przygotowałam tyle rurek :D :D mam nadzieję,że tym razem mi się uda :D :D

Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zastanawiają mnie tylko te kolanka (przegrody wewnątrz) kilka cm. od wejściu do rurki. Jak pszczoła ma się dostać głębiej skoro tam jest przegroda. Rurki powinno tak się ciąć, aby kolanka były w połowie długości rurki.

Co do rurek polipropylenowych i innych z plastików, to raczej nie nadają się do intensywnej hodowli, brak wentylacji spowoduje pleśnienie pyłku i zamieranie larw. Takich przeźroczystych rurek używa się w gniazdach służących jedynie do podglądania poszczególnych cykli rozwoju pszczoły.

markonix zerknij tutaj może coś Ci przypasuje - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 78#p799678
A nad tymi stawami w okolicach Kępy Grabskiej lub Woli Rusieckiej nie ma trzciny? To tylko kilkanaście kilometrów od Ciebie.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pawle w ubiegłym roku szukałem odpowiedniej trzciny , ale większość ma zbyt małą średnicę , nie ma chyba wystarczających warunków aby się dobrze rozwinęła - co prawda znalazłem kępę w samym centrum Krakowa , ale po powodziach jest tam taki syf , że strach chodzić .
Rejony , które wskazałeś może faktycznie spróbuję sprawdzić - dzisiaj jednak będąc w Castoramie wpadł mi pomysł do głowy , tylko muszę sobie wszystko przekalkulować - może coś z tego wyjdzie ? ;:108

mam jeszcze jedno małe , ale ważne pytanie : czy prawdą jest że trzmiele jako jedyne zapylają różaneczniki i azalie ?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

http://www.tierundnatur.de/wildbienen/wbschutz.htm - tutaj można sobie obejrzeć różne patenty na domki dla murarek i nie tylko (klikajcie w te zielone strzałki).
http://www.tierundnatur.de/wildbienen/wbs_st11.jpg - ten domek wpadł mi w oko :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

witaj Pawle- znalazłam o murarce taką stronę ,gdzie piszą,że tak należy przycinać trzcinę :D

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1675
polecam wszystkim poczytajcie
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Pawel Woynowski pisze:Zastanawiają mnie tylko te kolanka (przegrody wewnątrz) kilka cm. od wejściu do rurki. Jak pszczoła ma się dostać głębiej skoro tam jest przegroda. Rurki powinno tak się ciąć, aby kolanka były w połowie długości rurki.
A moze być w ogóle bez przegrody? Przecież cegła nie ma przegród?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

U mnie trzciny jest opór za działkami są jeziorka a jak zamarzły to miałem dobre dojście do tych najładniejszych
ObrazekObrazek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Sparks25 , czy w ostatnich dniach byłeś na trzcinie ? Gruby jest teraz jeszcze lód , bezpieczny ? I mam takie pytanie - zmartwienie do wszystkich ! Otóż sąsiad postawił właśnie wielką altanę + kącik grilowy , i wszystko ma dachy pokryte trzciną :? . Więc jeśli ustawie nawet 1000 rurek trzcinowych , to jakie mam szanse w obliczu milionów sztuk :shock: . No czy ja w ogóle coś złapię ?
pasjonat
100p
100p
Od: 13 mar 2009, o 21:59

Post »

Witam
Rozpoczynając hodowlę proponuję aby rozwiesić kilka wiązek trzciny w różnych miejscach (park, łąka, ogrody) jak będą w dużym oddaleniu to sąsiada trzciny nie będą przeszkadzać. Gdy trzcinki się zalepią to będzie można je przenieść do swojego ogrodu.
Tak swoją drogą to jak u tego sąsiada zrobi się większa kolonia murarki to zapyli wszystkie kwiatki w okolicy.
Możliwe że jak trzcina na dachu sąsiada będzie wilgotna to pszczoły będą niechętnie ją zasiedlać.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Pszczółki raczej chyba będą unikać miejsc gdzie się griluje i dymi?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Po trzcinę jak widac byłem 19 lutego więc przed nastaniem drugiej fali silnych mrozów lód był dośc gruby, a w tym miejscu jest dośc płytko (wiem bo chodziłem tam na ryby :) ) jeśli sie pośpieszysz to na pewno lód jest jeszcze gruby , ale lepiej zabrac kogoś ze sobą bo asekuracji no i można się przywiązac linką do drzewa tak się robi jeśli nie wiadomo jaki jest gruby lód.
Ale najlepiej to szukac blisko brzegu na w miarę płytkich miejscach.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Byłem dziś na trzcinie :wink: , wielka powierzchnia - czułem się jak w jakimś buszu :shock: . Problem tylko taki , że niewiele jest grubszych okazów , trzeba pojedyncze wybierać ... W pól godziny jednak naciąłem ponad 100szt , a jutro też pójdę :wink: . Po powrocie zmierzyłem - wewnętrzna średnica wynosi od 4,5 mm- 7mm... Trochę mało . Jest jeszcze jeden problem , ciąłem ostrym sekatorem , ale coś to nie bardzo udanie wychodzi ... Sekator nie tnie , tylko jakby miażdży i następuje pewne rozszczepienie rurki ! Może ciąć pod kątem ? Albo ostrym nożem do tapet ? Czym Wy tniecie i jak ?
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2011, o 22:19

Post »

ostry sekator musi byc , pod delikatnym kątem i szybkim energicznym ruchem- ja tak cialem i 1 na 10 byla szarpnięta:)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”