Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

"Cięcia prześwietlające rozpoczynamy w czwartym roku od posadzenia borówek. Usuwamy wszystkie osłabione i uszkodzone pędy oraz umiarkowanie przerzedzamy koronę krzewu. Z cięciem nie należy przesadzać - zbyt intensywne spowoduje zahamowanie wzrostu rośliny i słabe owocowanie.
Po ok. 20 latach od posadzenia krzewy borówek trzeba odmłodzić. Pod koniec lutego, najpóźniej na początku marca, należy ogołocić rośliny - wyciąć wszystkie pędy tuż przy ziemi. Wiosną krzewy wypuszczą dużą ilość nowych pędów, z których należy zostawić wyłącznie najsilniejsze. Cięcie korekcyjne prowadzimy w maju i czerwcu. Przez dwa lata po tym zabiegu borówki nie będą owocowały, jednak potem wrócą do formy z początku życia w ogrodzie"
pozdrawiam Joasia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja chyba zrobię zdjęcie tym moim nieszczęsnym borówkom.. Jedna z nich pół sezonu miała czerwone liście, a ja myślałam, że to od słońca się tak przypiekła.. bo je posadziłam między dwoma lilakami, i ona właśnie trochę wystawała z tego półcienia :/
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

JA w tym roku zakładam mini plantację borówki wysokiej,co prawda mam juz dwa krzaki,ale one słabo owocują(jedna odmiana).Moja plantacja będzie liczyła 7 rzędów po 4 lub 5 krzaków w rzędzie,wybrałem już 3 podstawowe odmiany jakie posadzę i będą to wczesna Duke,średnia Bluecrop i późna Darrow.Z każdej z tych odmian posadzę po dwa rzędy ,a siódmy,środkowy rząd poświęcę na inne 4,lub 5 odmian (po jednej z każdej),aby zapewnić lepsze zapylenie krzyżowe,jeszcze nie wiem jakie dodatkowe odmiany wybiorę(może wy coś polecicie).Jeśli chodzi o rozstaw rzędów to po dłuższym zastanowieniu wybrałem jednak kierunek północ-południe,ale przez to będę miał o kilka krzewów mniej.Rozstaw jaki wybrałem to 1,8-1,9 m między rzędami i ok 0,8-1 metra w rzędzie między krzewami,myślę że to wystarczy.Jeśli chodzi o glebę pod borówki,to będzie to torf kwaśny zmieszany z ziemią w stosunku 60% do 40%, a na ściołkę użyję kory lub trocin drzew iglastych.Jeśli widzicie jakieś błędy w moich założeniach ,to napiszcie proszę,dziękuję.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

,,Wybrane przez nas 2-3 letnie sadzonki powinny pochodzić od sprawdzonego hodowcy, czy też kwalifikowanej szkółki. Sadzenie przeprowadźmy wczesną wiosną chyba, że zakupiliśmy je w pojemnikach - wtedy możemy sadzić je przez cały sezon wegetacyjny. Pamiętajmy o rozstawie między rzędami wynoszącej 2,5-3 metry oraz o odległości pomiędzy sadzonkami w rzędzie wynoszącej około 1,5 metra. W momencie sadzenia umieszczajmy krzewy o około 5 centymetrów głębiej niż rosły w szkółce.

Sadząc borówkę przygotujmy pod nią dołki o średnicy około 80 centymetrów i głębokości 35 centymetrów. Na dno dołka wysypmy 50 litrów kwaśnego torfu wymieszanego z wykopaną z dołka glebą. Kwaśny torf możemy również wymieszać z piaskiem lub korą drzew iglastych. Po posadzeniu ziemię wokół krzewu dokładnie ubijmy, a samą krzewinkę obficie podlejmy. ''
Polecam Sierra,/Chandler -nowa i wysoko plenna /Spartan/ :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
john_clock
50p
50p
Od: 16 paź 2009, o 15:33

Post »

Chandler ma efektowne, bo duże owoce, ale moim zdaniem nie tak smaczne jak np. Patriot - tę odmianę ja bym polecił. Z tym, że ta pierwsza jest odmianą późną, a druga wczesną.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

John/po polsku Jaśko :D o gustach się nie dyskutuje najlepiej posadzić kilka odmian,każdemu co innego smakuje i się podoba.Jednemu ogórki a drugiemu córki ogrodnika :;230
john_clock
50p
50p
Od: 16 paź 2009, o 15:33

Post »

Właśnie dlatego napisałem - żeby było z czego wybierać.
x_r-t
---
Od: 30 maja 2010, o 13:34

Post »

W mojej ocenie, eksperymentowanie na własnym gruncie jest stratą czasu. Rozsądnym byłoby się wybrać do szkółki lub kogoś, kto uprawia różne odmiany, tam skosztować owoców, wybrać te, które nam najbardziej odpowiadają. Przy wyborze należy się również kierować radami doświadczonych osób co do terminów kwitnięcia i owocowania. Ważny jet taki wybór, który umożliwi wzajemne zapylanie krzewów. Uchroni nas to przed niepotrzebnym eksperymentowaniem, co przy dużej ilości krzewów przekłada się na większy wydatek.
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Jestem następną osobą, która połknęła bakcyla borówki, dzisiaj kupiłam w Lidlu 2 szt.odm.Patriot, są to raczej młode sadzonki, ale będę cierpliwie czekała na ich owoce. W ogródku mam ziemię przepuszczalną, chyba słabą i tu mam pytanie? czy można dołek pod borówkę wyłożyć grubszą folią dla lepszego utrzymania wilgotności, będę bardzo wdzięczna o podpowiedż, ponieważ słoneczko coraz wyżej i może nie długo trzeba będzie sadzić.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

,,typowa gleba ogrodowa nie nadaje się pod uprawę tego krzewu. Dlatego konieczne jest przygotowanie specjalnego stanowiska. Na glebie o wysokim pH lub silnie wapnowanej krzew borówki karłowacieje, a liście przebarwiają się na kolor jasno - żółty. Zachodzi tu konieczność przygotowania specjalnego substratu, tj. mieszaniny torfu kwaśnego , piasku i kory sosnowej w stosunku 3:1:1, który posłuży nam do wypełnienie dołów o średnicy 120 cm i głębokości 60 cm. Doły takie należy wyścielić czarną folią, tworząc kołnierz nad powierzchnią gleby. Na dnie dołka dziurawimy folię, co umożliwi spływanie nadmiaru wody. Można zrobić większą powierzchnię, płycej zagłębioną i wyścieloną folią z dziurami. W przypadku gleby piaszczystej i leśnej zaleca się zaprawiać dołki kwaśnym torfem w dawce 1-2 worki na krzew. Torf ma bardzo dużą pojemność wodną, co sprzyja normalnemu wzrostowi krzewów nawet kiedy zapomnimy o podlewaniu w czasie suszy majowo-czerwcowej.

Kolejnym istotnym czynnikiem, wpływającym na powodzenie uprawy borówki, jest dostatek wody w glebie w okresie wegetacji roślin. Bardzo często w maju padają deszcze, a gleba w głębszych warstwach jest sucha. Skutki braku wilgoci w glebie , szczególnie w upalne letnie dni objawiają się słabym wzrostem wegetatywnym i więdnięciem jagód. Przystępując do założenia małej plantacji amatorskiej, musimy wybrać odmiany borówki wysokiej, które zamierzamy kupić w licencjonowanej szkółce lub w centrum ogrodniczym. W naszym ogrodzie powinny być dojrzewające jagody od połowy lipca do pierwszych przymrozków w październiku. Do najwcześniej dojrzewających odmian w lipcu należą: EARLYBLUE, DUKE, PATRIOT i SPARTAN. Średniowczesne odmiany to: BLUEJAY, BERKELEY, BLUECROP, NELSON, a późne to: BRIGITTA BLUE, BLUEGOLD i DARROW. Na działce powinniśmy mieć kilka odmian borówki o różnej porze dojrzewania, aby cieszyć się zbieraniem jagód do późnej jesieni. Zapewni to również odpowiednie stosunki zapylania.''
Mario radzę dokupić jedną lub dwie jeszcze inne odmiany borówki wysokiej do tego Prtriota.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Jest już wiosna :)
Moje dwie borówki których odmian nie znam ładnie przetrwały zimę
Czy teraz powinnam im jakoś pomóc
zasilić albo coś.....
czy dać im na razie "święty spokój"
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

ja swoje już deczko zasiliłam nawozem o borówek i obsypałam wkoło torfem aby dodaatkowo zakwasić ziemię wkoło nich, po zimie odczyn zbliżony jest do obojętnego.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

O dzięki :wink:
w takim razie muszę kupić taki nawóz do borówek :)
Pozdrawiam Beata :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”