Przesadzanie kaktusów
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłem niedawno żwirek w ogrodniczym. Średnica to ok. 3-5mm. Czy taki wystraczy?
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesadzanie kaktusów
Oczywiście że możesz teraz przesadzić tylko musisz przesadzić do zupełnie suchutkiego substratu
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Potwierdzam wypowiedź Kolegi Bartka. Substrat musi być na prawdę suchy
Pozdrawiam, Darek.
Przesadzanie
Witam mam pytanie ponieważ w marcu będę przesadzał kaktusa do większej doniczki ... mam ich tylko 3 i z jednym mam problem po pierwsze przez tamten rok tak wyrósł do góry że musi mieć podpórki bo by sie złamał i zastanawiam sie co dalej robić gdy bedzie dalej bił do góry .... druga sprawa jest taka że koło niego wyrosły nowe młodziutkie kaktusiki i nie wiem czy mam go z nimi zostawić by razem rosły czy raczej oddzielić ? ...
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Re: Kaktus
To niw kaktus, co najwyżej sukulent. Aloe sp. albo Haworthia sp., ale bardziej słonny jestem do tego pierwszego - słabe zdjęcie.
Rośnie do góry, bo ma mało światła. Zimą powinno się ograniczyć podlewanie do minimum.
Co do rozdzielania, to już twój wybór co z 'młodymi' zrobisz - możesz oddzielić lub zostawić. ;)
Rośnie do góry, bo ma mało światła. Zimą powinno się ograniczyć podlewanie do minimum.
Co do rozdzielania, to już twój wybór co z 'młodymi' zrobisz - możesz oddzielić lub zostawić. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
możliwe ja go kupiłem rok temu za grosze w supermarkecie .. a zimą wcale nie podlewam kaktusów ...
A trzymasz w chłodnym pomieszczeniu? On raczej powinien utworzyć rozetę, a nie rosnąć w taki sposób.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lut 2011, o 11:30
Witam Gdzie najlepiej umieścić kaktusy po przesadzeniu? Znalazłam kilka sprzecznych informacji, że w ciepłym, ciemniejszym miejscu lub w jasnym miejscu, ale nie w bezpośrednim słońcu. Czy parapet wschodni w obecnym czasie będzie ok?
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam ;)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Może być to docelowe stanowisko. Ważne, by było tam sucho. Jeśli wcześniej roślinka była w ciemniejszym miejscu to trzeba ją przez 2-3 tygodnie delikatnie cieniować, by przyzwyczaiła się do słońca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lut 2011, o 11:30
Dziękuję za odpowiedź
on stoi w kuchni na oknie może w tym jest problem że w kuchni jest cieplej ... ale stoi sobie z innymi kaktusami a z tamtymi nie ma problemu rosną elegancko