Storczyki Kasi :]

Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Kasi :]

Post »

Kasiu ta doniczka wygląda jakby pleśń pokrywała podłoże lepiej przesadź, super kwitnienia masz i to szalejące dendrobium wspaniały widok :)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczne niespodzianki zielone szykują twoje rośliny :)
A co do miniaturki, to mi to wygląda na pleśń.
Ja na Twoim miejscu wywaliłabym mech czym prędzej.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49

Post »

Dziękuję za miłe słowa i tak szybkie odpowiedzi do mego pytania ;:196
Tak, to zdecydowanie pleśń tylko nie byłam pewna czy skoro jest tylko na wierzchu, to można by nie ruszać kwitnącej miniaturki, ale skoro uważacie, że trzeba, to zaraz zmykam do kuchni zrobić operację ;)
Chciałam jeszcze zapytać o Dendrobium, ale wcześniej zapomniałam - ach, ta starość :roll:
Mam trzy i myślałam nad posadzeniem ich do jednej, większej doniczki. Tylko teraz, gdy się tak rozszalały nie jestem pewna czy to taki dobry pomysł :roll: Nie chciałabym zaburzyć ich rytmu wzrostu bądź przypadkiem uszkodzić. Ryzykować czy lepiej poczekać?

EDIT:
Miniaturka już po operacji usuwania sphagnum, korzonki i listki umyte, na szczęście te pierwsze w środku wyglądają zdrowo ;:108
Przy okazji przesadziłam również drugą miniaturkę; wolałam nie ryzykować :roll: Korzonki również w bardzo dobrym stanie i nie trzeba było nic obcinać :)
Teraz obie pacjentki suszą się na gazetach, jak obeschną, to przeprowadzą się do domków z nowym wystrojem (podłożem) :lol:
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Kasiu, bardzo ładne nowości, gdzie kupiłaś? :) Życzę Ci by miały się jak najlepiej po ''operacji''. Ludisia chyba wiem skąd pochodzi :D
Super przyrościki na peloricu, reanimku i Dendrobium ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Maziuke..świetnie radzą sobie Twoi podopieczni. Młode przyrosty na dendr.phal - piękne ;) Niech nadal zdrowo rosną.

Miniaturki bardzo mi się spodobały ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p

Post »

Basiu, dziękuję ;:196
Miniaturki kupiłam w Sainsbury's :) jeśli myślisz, że Ludisia została kupiona w Sprowston, to ... masz rację :lol: Jakoś nie umiałam się oprzeć tym listkom :wink:
Justynko, dziękuję ;:196

Dzisiaj zdecydowałam, że przesadzę mojego pierworodnego (2,5 letni) do większej doniczki, bo już zaczynał z niej wychodzić, a nie chciałam by mi zwiał ;)
Jako iż jedyna większa doniczka jaką miałam zajęta była przez Cambrię, to zdecydowałam się ją z niej eksmitować, bo i tak miała tam za luźno ;) I w sumie dobrze, że tak zdecydowałam, a przynajmniej taką mam nadzieję :roll:
Wyjęłam Cambrię, wyszorowałam i wyparzyłam doniczkę i wzięłam się za przegląd korzonków i ogólnego stanu. Kedyś Małgosia/Merghen zaniepokoiła się stanem bulwy, za jej radą pooglądałam ją i poobmacywałam - wyglądało na to, że wszystko porządku.
Jednak dziś odsunęłam liść, który zasłaniał tył bulwy i oto jaki widok ukazał się mym oczom :shock: Fotkę zrobiłam już po wycięciu bulwy, dodatkowo były tam cztery malutkie ślimaki :shock:
Obrazek
Bulwę odcięłam, rankę zasypałam cynamonem, spryskałam środkiem na ślimaki i wsadziłam do nowego podłoża.
Tak wyglądała po odcięciu bulwy, na szczęście korzonki nie były poplątane, więc łatwo poszło.
Obrazek

Przyznam szczerze, że nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale postąpiłam tak, jak uważałam za słuszne w tym momencie :oops:
Jeśli komuś zechce się przeczytać te moje wypociny i mógłby mi napisać jeśli zrobiłam coś nie tak, to byłabym bardzo wdzięczna ;:180
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Kasiu, dobrze, że przesadziłaś swoją Cambrię w porę. Co by było, gdybyś zaczekała trochę dłużej...
Myślę, że zrobiłaś kawał dobrej roboty ;:108 Oby roślina szybko wróciła do zdrowia :)
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Kasiu dobrze, że w porę zadziałałaś, co do metod, ja się nie wypowiem, bo nie mam doświadczenia, jedyne moje zygopetalum odeszło. :( Dziękuję, że pokazałaś jak to wygląda, takie zdjęcia też są bardzo cenne, aby inni mogli zobaczyć i ewentualnie porównać. Życzę, aby roślinka szybko nabrała sił. :D
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez myślę, że obrze Zrobiłaś ;)
Teraz Masz zdrową część roślinki. Idzie wiosna, powinna szybko się zaaklimatyzowac i zacząć ładnie rosnąć ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p

Post »

Dziewczyny dziękuję ;:196
Asiu, cieszę się, że tymi fotkami jakoś 'pomogłam' ;:108 A straty prawie każdemu się zdarzają, ale mimo iż to smuci, to jednak uczy nas lekcji na przyszłość, co storczyki lubią, a czego nie ;:108
Justynko, ja mam taką nadzieję, bo inaczej postraszę kompostownikiem :twisted: Ale oglądam ją codziennie i nie widzę by było jej źle, więc mam nadzieję, że już tak zostanie :P

Mam ogromne zaległości na forum, nie mam zielonego pojęcia, co się dzieje u Waszych storczyków :oops: ale od przyszłego tygodnia powinno się już u mnie troszkę uspokoić, to wtedy będę mogła ponadganiać zaległości ;:108

W sylwestra kupiłam sobie tego oto storczyka, bez kwiatuszków, ale za to z basal kekiem - tak wyglądał wtedy:
Obrazek
Miał pączuszka na wierzchołku, ale wątpiłam by u mnie zakwitł :roll: Alepączek sobie rósł i rósł, potem zastopował i zaczął się robić coraz bardziej zielonkawy i napęczniały; myśląłam, że usycha, bo tak to wyglądało. A dzisiaj rano, gdy chciałam go przenieść na parapet,to taki widok ukazał się mym oczom :P
Obrazek
kilka godzin później otworzył się całkiem :tan
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wybaczcie ilość, ale strasznie mnie ucieszyło, że po ponad dwóch miesiącach zdecydował się mi pokazać i nie umiałam się oprzeć :lol:

A tak dzisiaj podglądałam, co ma pod spódniczką limonkowa miniaturka :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Już nie umiem się doczekać aż będę miała więcej czasu by móc podziwiać Wasze cuda, bo one zawsze mnie radują :P
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, dobrze zobiłaś z cambrią i to b.profesjonalnie. Widać,że korzonki są OK a młode przyrosty duże więc nie powinno być problemu z zaklimatyzowaniem jej w nowej doniczce. Może nawet Ci jeszcze zakwitnie jak pseudobulwy dojrzeją :D

A nowe nabytki i cudowne niespodzanki są śliczne. Ja ostatnio nie mogę trafić na nic ciekawego ale może już rozkwitło mi coś na parapecie...jestem poza domem i wracam dopiero jutro więc z ;:65 Przynajmniej net działa i mogę pooglądać forumowe cudeńka. A czy sylwestrowa niespodzianka pachnie? Wygląda na woskowego ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajowa niespodzianka ....ślicznie zakwitł żółtek :D
parapetowce
Awatar użytkownika