Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Dzięki ale to się chyba nie nadaje na temat "wszystko o pomidorach"
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

trzeba założyć temat:"wpływ charakteru działkowicza na plony uprawianego pomidora"
..i będzie pasowało... :D
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj KASIU, jeżeli jesienią przekopałaś ziemię pod pomidory z obornikiem, to nie najmniejszej potrzeby, dawać w trakcie sezonu innego nawozu, czy to naturalnego, czy sztucznego. Ja w swojej szklarni kompost przekopuję z ziemią co dwa lata , a pomidory co roku rosną na wysokość 3-5 metrów, i owoców pełno.
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Kilka dni temu pikowałam pomidorki, gdy miały liście niewłaściwe i zaczatki właściwych. Dziurki na dnie zrobię dopiero jak nazbieram kolejne kubeczki. Do siewu zmieszałam ziemię warzywniczą z drobniutkimi kamyczkami, a do pikowania dałam dodatkowo hydrożel. Nie nawożę ich. Dostają nieprzegotowaną zacieploną wodę ze studni. Zauważyłam, że liście właściwe dziwnie się zwijają przy tych dużych pomidorkach, przy karłowych nie. Co może być powodem tego zwijania liści?

Obrazek

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Zgadzam się z Tadeuszem.Po to nawozi sie ziemię jesienią ,żeby wiosną zająć się czymś innym.No i oczywiście obornik ma dłuższy czas na rozłożenie się. Można nawozić ziemie wiosną ,ale tylko wtedy ,gdy nie zrobiło sie tego jesienią.
Jak to się mówi "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" :D
Asia
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I obornikiem wystarczy na 2 -3 lata nie trzeba ( a nawet nie powinno się ) co roku :wink:
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
PKasia
200p
200p

Post »

Witam!
Widzę że jest trzech na jednego i zostałam przegłosowana, więc będę się was słuchać (Większości)! Tadeuszu i Pelasiu dziękuję. Każdy robi po swojemu, a jak się nie ma zbytnio potwierdzenia, i błądzi jak ślepy w mgle to łatwo coś przedobrzyć. Drążyłam ten temat bo mam taką bardzo glinianą ziemię i przez to myślałam że dobrze by było taki obornik koński (dożo słomy) co najmniej raz w roku zaryć, spulchniło by to ziemię.
Jeżeli chodzi o choroby pomidorów to bardzo mi przykro ale za mało na ten temat wiem by ci coś doradzić Dariotko.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

PKasia pisze:Jeżeli chodzi o choroby pomidorów to bardzo mi przykro ale za mało na ten temat wiem by ci coś doradzić Dariotko.
Bardzo dobra i praktyczna strona odnośnie chorób pomidorów :
http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=310
PKasia
200p
200p

Post »

Dzięki forumowicz bardzo przydatna stonka!!!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit :wit Kiedyś ktoś mi powiedział,że spulchnić ziemię można samą słomą,przekopać ją tak jak obornik.
Musi być z pewnego źródła, nie zagrzybiona czyli pewnie świeża. Zastanawiam się czy to prawda?
Asia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak sie praktykuje w rolnictwie. Tnie się słomę na sieczkę i zaoruje wraz ze ścierniskiem. Gleba im więcej ma prochnicy, tym dłużej utrzymuje w sobie składniki mineralne i wodę.

Pozdrawiam
PKasia
200p
200p

Post »

Dobrze ale kiedy to najlepiej zrobić?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na jesień.Nierozłożona materia organiczna zabiera z ziemi azot ,co nie jest korzystne w trakcie wegetacji. W warunkach małej działki lepiej byłoby słomę przekompostować wykładając warstwami ,przesypując ziemią i przelewając gnojówką lub posypując saletrą amonową, która przyspiesza rozkład słomy. W warunkach działki znacznie wygodniej jest siac rośliny nawozowe i przekopywać.

Pozdrawiam Śląsk :wit

PS Kompost natomiast, niezależnie z czego był zrobiony , daje się raczej na wiosnę
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”