Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Dzięki forumowicz bardzo przydatna stonka!!!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit :wit Kiedyś ktoś mi powiedział,że spulchnić ziemię można samą słomą,przekopać ją tak jak obornik.
Musi być z pewnego źródła, nie zagrzybiona czyli pewnie świeża. Zastanawiam się czy to prawda?
Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tak sie praktykuje w rolnictwie. Tnie się słomę na sieczkę i zaoruje wraz ze ścierniskiem. Gleba im więcej ma prochnicy, tym dłużej utrzymuje w sobie składniki mineralne i wodę.

Pozdrawiam
PKasia
200p
200p

Post »

Dobrze ale kiedy to najlepiej zrobić?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Na jesień.Nierozłożona materia organiczna zabiera z ziemi azot ,co nie jest korzystne w trakcie wegetacji. W warunkach małej działki lepiej byłoby słomę przekompostować wykładając warstwami ,przesypując ziemią i przelewając gnojówką lub posypując saletrą amonową, która przyspiesza rozkład słomy. W warunkach działki znacznie wygodniej jest siac rośliny nawozowe i przekopywać.

Pozdrawiam Śląsk :wit

PS Kompost natomiast, niezależnie z czego był zrobiony , daje się raczej na wiosnę
PKasia
200p
200p

Post »

Śląsk pozdrawia forumowicz!!! :wit
no i bardzo dziękuję za wyjaśnienia!
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Witam "zakręconych pomidorowo".
Ale mnie rozbawiliście dzisiaj do łez.
A Kasia dalej nie wie:dawać kurzeniec czy nie dawać.
Pozdrawiam.Maria
PKasia
200p
200p

Post »

Ja też się śmieję! Ale z czegoś innego! Może nie wiem kiedy dawać obornik, czy na jesień, czy na wiosnę. Ale kury od konia odróżnię! Nie dokładnie czytasz! Jeżeli chodzi o mnie to ani razu nie pytałam o kurzeniec! Mario
RyskaS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 10:31

Post »

witam wszystkich. Jestem nowa i przedzieram się dopiero poprzez wątki pomidorowe. W zeszłym roku z wlasnych rozsad posadzilam krzaczki pomidorow na moj ogrod. Ziemia gliniasta, dookola warzywniaka pelno chwastow, widok nie za piekny. Przekopalam tylko rekoma męza ziemie pod warzywniak i jak przyszedl czas, wysadzilam moje pomidorki. Dodatkowo od tescia dostalam sadzonki pomidorow roznych odmian. Wszystko rosło jak głupie ku mojemu zadowoleniu i trochę przerazeniu :wink: Nawet te sadzonki, ktore wsadzilam na sam koniec i przejechalm po nich wężem ogrodowym skutecznie je przekrzywiając tez zakwitly i wydaly owoce. Istny kataklizm ALE do czasu mniej wiecej konca sierpnia. Wtedy tez zacząl częściej padac deszcz, ktory najpierw zalatwil mi cukinie, bo zgnily, a nastepnie wszystkie pomidory. Porobily się na nich plamy, sciemnialy, liscie tez i po hodowli. Nie wiem dokladnie co im sie stalo, oprocz tego, ze wiem ze nie lubia lania wody po nich. Jednak wczesniej tez padalo chociaz mniej i jakos szlo wszystko. Moze podpowiecie co zrobic zeby zapobiec takiej sytuacji, oprocz zalozenia tunelu. W sumie cieszę się, ze dopiero w tym roku trafiłam na to forum, bo gdybym w zeszłym roku poczytała o problemach z hodowlą to pewnie bym się poddała na starcie :wink: pozdrawiam wszystkich i wracam do dalszej lektury.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Na początku też uprawiałem pomidory na polu, ale teraz nawet nie mam ochoty parę na próbę, bo napracować i być uzależniony od pogody nie warto. Obecnie nawet co roku w tym samym miejscu pod folią dość dobrze owocują ,a rosną przeszło 20 lat bez płodozmianu.
PKasia
200p
200p

Post »

Zgadzam się z tobą Ekopom
Oczywiście że w uprawie pod folią mamy więcej do powiedzenia -( co najmniej jeżeli chodzi o pogodę) i co za tym idzie idealne warunki. Ale jak nie ma co się lubi to się lubi co się ma :wink:
RyskaS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 10:31

Post »

Elpop chyba trafiles z zarazą ziemniaka. Najbardziej mi to pasuje podgladajac zdjecia stąd http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=333

2 lata temu i parę lat pod rząd zanim zaczęlismy tutaj mieszkac za siatką jakies 30 m sasiad od lat mial pole z ziemniakami wiec to też duzo wyjasnia. Wlasnie czytam jak się tego pozbyc, bo z tego co widzę to nawet pod folią moze wszystko uschnąc. Dzięki pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Jeśli mogę podpowiedzieć (choć na ochronę przed zarazą ziemniaczaną jest jeszcze sporo czasu) to ze środków które wydaje mi się że są dostępne w małych opakowaniach dla działkowców to polecał bym AMISTAR i RIDOMIL. :wink:
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest jeszcze Curzate i Acrobat, obydwa przeciwko zarazie ziemniaka

A na inne choróbska w małych opakowaniach jest też Amistar.
Pozdrawiam, Monika
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”