ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Kasiu, miło mi, że kot się spodobał. Przepadam za tym łobuzem, dlatego lubię słuchać pochwał! ;)

Agatko, aż tak strasznie nie poszalałam, bo byłam tylko w LM i Obi, nie dojechałam za to do Castoramy. A miałam nadzieję na jakieś donice z wyprzedaży... :roll:
Za to kupiłam trochę cebulek i nasion. Między innymi Scadoxus multiflorus (czyli Krasnokwiat Katarzyny), kwiat do doniczki raczej, kwitnie jak czosnek, taka czerwona, puchata kulka. Mam też białego agapanta, chyba u kogoś na forum już widziałam. Kupiłam tez mieszankę traw ozdobnych, miałam ochotę je porozdzielać, ale wyczytałam, ze jednoroczne, to nie będę się tym bawić... ;)

Olu, to bardzo cieszę się, że mi się trafił kot nie drapiący kanap! Zdarza mi się oprócz drapaka tez ćwiczyć na czym innym, ale o dziwo lubi śliskie powierzchnie, czyli np. grzejnik, czy szyby!
A na tych opakowaniach nasion nie ma za wiele informacji, dlatego poruszam się trochę jak dziecko we mgle. Ale nic to, trzeba zdobywać doświadczenia!! ;:108

Famelio - nie natknęłam się w marketach na bugenwille... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli całkiem udane zakupy :)
Ja sobie dziś dwie róże sprawiłam ;)
Myślę, że bugenwille pojawią się ok. kwietnia-maja, jak już będzie można je na dwór wystawić bez ryzyka przymrozków.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, to nie ma co się teraz rozglądać za bugenwillami, jeszcze trochę czasu. A jeśli chodzi o agapanta, w necie wyczytałam, że u nas zimy nie przetrzyma, czyli też go posadzę w jakimś pojemniku...
a krasnokwiat kupiłam też dla siostry, obiecala, ze w końcu porobi te obiecane fotki, między innymi żywopłotu z grabów, więc mam nadzieję, że niedługo będę je mieć! ;:65
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sure pisze: sposób na kotka ;)
Obrazek
On jest boski 8-)
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Moje koty za to drapia okrutnie, kanapy tez, drapak zużyty, ratanowe meble też w użyciu, jak obetne pazurki to nie niszczą ale większy problem mam z pożeraniem wszystkiego co pachnie jedzeniem, nawet reklamówki które leżały obok tych po spozywce :( Może bedzie lepiej jak wiosna przyjdzie, popolują sobie w ogrodzie
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Agato byłam ostatnio z dzieckiem na wystawie kotów i ze wszystkich najbardziej podobały mi się brytyjczyki, ten Twój jest boski
ja też wybieram się do castoramy ale od kilku dni ciągle sprawdzam w tesco czy dojechały filary do pnączy
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dzięki! :D

Dorotko, to Twoje kotki są łobuziaki, ale chyba młodsze od mojego? Kocilla robi się z wiekiem bardziej stateczny, na szczęście, ale nie wiem, czy nadal będzie spokój, kiedy dokupimy mu damę do towarzystwa... ;)

Kasiu, w Twoich stronach jest sporo hodowli brytyjczyków, jest wybór. I czekoladowe częściej się trafiają, a ja ostatnio poszukuję takiej koteczki w kolorze pralinki, do towarzystwa dla mojego łobuziaka. Ale pewnie wtedy skończy się spokój w domu!.. :roll:

a mój kot też trochę zużył drapak, i owszem:

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale żeby tak bardzo nie odbiegać od tematyki ogrodowej (mój kot przecież nawet do ogrodu nie wychodzi) - napiszę, co zamówiłam!

allium montanum (czosnek skalny) 'Crispa'
aruncus sinensis (parzydło ?) 'Zweiweltenkind'
beesia deltophylla
brunnera macrophylla (brunera wielkolistna) 'Mr.Morse'
chloranthus japonicus
lewisia cotyledon (lewizja liścieniowa)
miscanthus sinensis (miskant chiński) 'Silberfeder'
nothofagus antarctica (bukan chilijski)
pennisetum (rozplenica ) 'Red Bunny Tails'
pyracantha coccinea (ognik szkarłatny) 'Kuntayi'
salix herbacea (wierzba nibyzielna)
żurawka krwista 'Leuchtkäfer'
żywotnik zachodni 'Filifarmis'
wierzba dalekowschodnia
runianka japońska
bergenia sercolistna 'Rotblum',
saxifraga paniculata 'Aizoon' (skalnica)
polygonatum odoratum (kokoryczka)
asarum europaeum (kopytnik)

zamówiłam tez różne odmiany rojników i rozchodników, niebieską sosenkę na wrzosowisko, trochę host, no i nie wiem, co jeszcze??

A wiosna rzeczywiście nadchodzi. To niedzielne zdjęcia z placu boju - pomimo wiatru jest słonecznie i przyjemnie, śnieg się topi!

wyłonił się świerk serbski Nana:

Obrazek

oczar nadal "pracuje nad" kwiatkami:

Obrazek

odnalazło się też hebe - zielone!!

Obrazek

i rojniki, mimo ze malutkie, tez jakoś sobie poradziły!!

Obrazek

hurraa!! ;:138
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Agatko, gdzieś mi się zagubiłaś ,ale już Cię odnalazłam i od razu takie optymistyczne wieści!
Hebe dzielnie przetrwało zimę, to dzięki tej puchowej kołderce.Widzisz, to białe czasami do czegoś się jednak przydaje :D
O rojniki się nie martw ,mimo ,ze młodziutkie twardziele z nich nieprzeciętne!
O, widzę pokaźną listę zakupów ,będziemy mieli co podziwiać wiosną i latem!
Pisałaś ,że kupiłaś sobie ismenę i masz obawy co do jej kwitnienia.Jeśli Twoje cebule są mniej więcej wielkości kurzego jajka ,to na pewno Ci zakwitną nawet posadzone bezpośrednio do gruntu w drugiej połowie kwietnia.Natomiast jeśli są mniejsze ,to sugerowałabym wydłużyć im okres wegetacji sadząc do donicy w domu i przechować je w ten sposób aż do połowy maja -przez ten czas ,cebula wzmocni się, roślina rozrośnie się i być może sierpniu Ci zakwitnie .
U mnie niestety, po ociepleniu na początku lutego ,przyszedł mróz i wymroził wszystko ,co już tak ładnie odbiło ,śnieg,który spadł po kilku dniach nic już nie pomógł ,teraz z niecierpliwością czekam na ostateczny remanent moich roślin po zimie .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Danusiu, cieszę się, że jesteś, bo właśnie martwiłam się, że do mnie dzisiaj nikt nie zagląda!... :(

...a ja chciałabym koniecznie opowiedzieć, co odkryłam. Okazało się, że agapant, którego cebulki zakupiłam ostatnio w Obi już dawno sam zaczął kiełkować. Blady trochę, musiałam go czym prędzej posadzić, chwilowo stoi sobie na parapecie i czekam, co będzie dalej... :D

Obrazek

Obrazek

Danusiu, też jeszcze nie wiem, co z resztą, ale faktycznie śnieg chyba trochę rośliny ochronił. Jeżeli u Ciebie stopniał przed mrozami, to zniszczeń może być więcej...
ciekawa jestem, czy już należy zdjąć osłony z włókniny? Jeszcze mróz w nocy ma być... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ależ Ci wybujał ten kwieć :D Moja zakupiona hosta też już dostała zielonego "kła" i - za radą Joli- chyba też go wsadzę do donicy. Twój stoi w mieszkaniu? Myślałam o jakimś chłodniejszym miejscu...

A roslinki po zimie są w niezłej kondycji! Oby juz na dobre wiosna przyszła... U nas ma być ciągle w nocy do -6, więc okryć jeszcze nie ściągam. Z chęcią podlałabym iglaki w donicach (od ponad tygodnia mamy cudne słońce za dnia), ale te mroźne noce jakoś mnie zniechęcają... :roll:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneto, on tak wybujał jeszcze w markecie. Kupiłam chyba w piątek, a dziś do niego zajrzałam, a on sobie rośnie! :;230
Przed chwilą go wsadziłam i postawiłam na parapecie. Myślisz, ze ciepełko mu zaszkodzi? Bo mogę wstawić do piwnicy, ale wtedy jest ryzyko, że o nim zapomnę... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

No własnie sama nie wiem, co będzie lepsze... Jeszcze takich przygód to nie miałam :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”