MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
No właśnie ten rodzaj roślin miałem na myśli, czemu miałby się nie nadawać?
Pisaliśmy już wielokrotnie o rdestowcu w tym wątku, u mnie pszczółki zamieszkały i nie narzekały.
Rurki zrobione z rdestowca są twarde i wytrzymalsze od trzciny, ale większość jest powyginana.
Pisaliśmy już wielokrotnie o rdestowcu w tym wątku, u mnie pszczółki zamieszkały i nie narzekały.
Rurki zrobione z rdestowca są twarde i wytrzymalsze od trzciny, ale większość jest powyginana.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Suppa. Tutaj również natknęłam się na podobną opinię --> http://magazyn.salamandra.org.pl/m20a04.html
"Pszczoły zakładają komórki dla potomstwa w rozmaitych otworach: dziurkach w zabudowie, gliniastych zboczach, korytarzach wyrytych przez chrząszcze w drewnie czy pustych łodygach roślin. W praktyce można je przywabić do trojakiego rodzaju konstrukcji: glinianych bloków z przygotowanymi otworami, drewnianych klocków z nawierconymi dziurkami oraz do pęczków pustych łodyg roślin, takich jak trzcina, rdest czy barszcz."
"Pszczoły zakładają komórki dla potomstwa w rozmaitych otworach: dziurkach w zabudowie, gliniastych zboczach, korytarzach wyrytych przez chrząszcze w drewnie czy pustych łodygach roślin. W praktyce można je przywabić do trojakiego rodzaju konstrukcji: glinianych bloków z przygotowanymi otworami, drewnianych klocków z nawierconymi dziurkami oraz do pęczków pustych łodyg roślin, takich jak trzcina, rdest czy barszcz."
też dziękuję :*Amlos pisze:Dzięki Suppa.
idę jutro na spacer pod tytułem "cięcie rdestowca"
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
To zdradź gdzie je tniesz, ja na stawach przy Smrótce na Dolince Służewieckiej.murarz81 pisze:Ja mieszkam w Warszawie i nie mam problemu z nacięciem rurek. U nas w tych spalinach ładnie rosną .Niektóre osiągają średnice nawet 12-13m. Jest z czego wybierać zatem
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Mieszkałem parę ładnych lat na Ursynowie a trzcinę i rdestowca zbierałem pod skarpą, jadąc Arbuzową w dół od Nowoursynowskiej. Teren chyba łatwiej dostępny niż na Dolince.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Wzdłuż potoku Służewieckiego płynącego przy Arbuzowej, czy bliżej al.Wilanowskiej, na tych pozostałościach po nieużytkach.?.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Pod samą skarpą, zaraz za zabudowaniami od strony Nowoursynowskiej, po lewej stronie a dalej w kierunku Wilanowa również po prawej.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pracowałem dziś z nożem do tapet , i potwierdzam : bardzo się nadaje , zupełnie inna robota niż sekator . Tylko faktycznie trzeba ciąć pod kątem ,ale to może i lepiej , łatwiej pszczółki będą lądować .
A ja w ten weekend zamówilam dwa domki dla trzmieli.
Jeden pojdzie do ogrodu moich rodziców, drugi do mojego - ktory własie bedzie powstawał.
Czy uważacie że nie jest jeszcze za pozno jak te domki ustawie w tym tygodniu w ogrodach?
Mam nadzieje ze królowe trzmieli jeszcze się nie obudziły...
Jeden pojdzie do ogrodu moich rodziców, drugi do mojego - ktory własie bedzie powstawał.
Czy uważacie że nie jest jeszcze za pozno jak te domki ustawie w tym tygodniu w ogrodach?
Mam nadzieje ze królowe trzmieli jeszcze się nie obudziły...
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie mimo słońca wciąż zima, żadnego owada jeszcze nie widziałem
Pozdrawiam, Maciek.
Jestem ze Szczecina!
Domki juz stoją na miejscu...
Teraz ciekawa jestem czy ktos zdecyduje się na zamieszkanie...
Domki juz stoją na miejscu...
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Po dobroci to różnie może być ! Już lepiej przymusowo zasiedlić . Trzmiele się łatwo łapie , gdy wyląduje na jakimś kwiatku trzeba spokojnie nakryć słoikiem i juz jest złapany . Te pierwsze trzmiele na wiosne to oczywiście królowe , one zakładaja gniazda . Trzeba umieszczać pojedyńczo , bo prowadzą walki ze sobą o miejsce ... Nie każda też złapana królowa założy gniazdo , możliwe że już zresztą założyła gdzieś w naturze . Narvalu , napisz coś o tych domkach , skąd nabyte , jak wyglądają i co tam jest w środku ? I czy jest jakiś pokarm dla nich ?narval pisze:Jestem ze Szczecina!
Domki już stoją na miejscu...
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
Już w ubiegłym roku czytałem ten wątek i uznałem go za najbardziej odjazdowy na całym forum W tym roku sam wystawię niedługo pierwszy domek dla murarek. Użyłem wysuszonych rurek rdestu, zobaczymy co z tego wyniknie.
Nikt o tym jeszcze nie pisał, ale po wstukaniu hasła "Mason Bees" w youtube pojawia się cała masa filmów o hodowli murarek. Nawet jeżeli ktoś nie włada angielskim czy też innym obcym językiem, to i tak można skorzystać. Rozmaitość domków zdecydowanie przekracza uciętą trzcinę w wiązce. Polecam.
Nikt o tym jeszcze nie pisał, ale po wstukaniu hasła "Mason Bees" w youtube pojawia się cała masa filmów o hodowli murarek. Nawet jeżeli ktoś nie włada angielskim czy też innym obcym językiem, to i tak można skorzystać. Rozmaitość domków zdecydowanie przekracza uciętą trzcinę w wiązce. Polecam.