Kasztanowiec (Aesculus )z owocu, w donicy
Re: Kasztanowiec - jak wyhodować z kasztana
aaa...po jakim czasie taki wysiany kasztan zaczyna "owocować"???
Ja w zeszłym roku wybrałam się jesienią po kasztany i pod dużym kasztanowcem rosła cała masa małych siewek (chyba takich rocznych) więc zabrałam sobie dwie, a to nie było proste bo kasztan ma taki korzeń "świder", który bardzo wrasta się w ziemię, ale udało mi się je jakoś wyszarpać. Wczoraj zauważyłam, że jeden z nich się przyjął i ma pąki 

-
- 50p
- Od: 14 lut 2014, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasztanowiec z kasztana
2 lata temu włożyłem kasztana do ziemi na działce, wyszedł z ziemi, ma się całkiem dobrze lecz sprawia wrażenie, że wcale nie rośnie. Jak myślicie, kiedy pójdzie w górę ?
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc

Re: Kasztanowiec z kasztana
Trochę mu to zajmie. Mam kilka kasztanowców uzyskanych takim sposobem i pozostawionych samym sobie, aby rosły...szału w tempie wzrostu nie ma, ale ziemia niezbyt żyzna no i słabo z wodą. Jakby ziemia była lepsza, więcej wody, albo chociaż intensywnie nawozić to pewnie rezultaty byłyby lepsze. Po 5 latach, 2-3 przesadzeniach najwyższy z nich ma jakieś 50cm.
Parę lat temu moja córka posadziła pod blokiem na trawniku swojego kasztana, po 3 lub 4 latach był urósł powyżej 2.piętra,korona bardzo rozłożysta. Spółdzielnia musiała go wyciąć. Gdy przeprowadziliśmy się do domu, też wysadzała kasztany na sąsiednich działkach, na kilkadzeisiąt urosły 3. Jednak są małe, dzsiaj prawie niewidoczne, może to z powodu masy innych drzew samosiejek, które zagłuszyły i zatrzymały wzrost, a może kasztany to już typowe mieszczuchy 

Viola
-
- 50p
Mój kasztan po ostatnich opadach deszczu gwałtownie podskoczył, z 15 cm na 25 cm
Ma piękne, delikatne listki i nadal rośnie w górę, a więc już wszystko OK. Moje obawy dotyczące szybkości jego wzrostu nagle znikły
.

Pozdrawiam mati917533

-
- 50p
Pozdrawiam mati917533

Witam 
Chciałam się dowiedzieć, czy teraz jest dobra pora na wysiew kasztanowców i czy nasiona trzeba jakoś specjalnie przygotować przed siewem?

Chciałam się dowiedzieć, czy teraz jest dobra pora na wysiew kasztanowców i czy nasiona trzeba jakoś specjalnie przygotować przed siewem?
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasztanowiec należy siać jak opadną kasztany, czyli terazGoshia pisze:Witam

wpadłam tu przez przypadek

-- 23 wrz 2015, o 13:16 --
aaaaa i trzeba zasiać świeże dojrzałe kasztany
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Ja wyjątkowo lubię kasztanowce i sam też sobie posadziłem. Zdziwiłem się tylko, że w tym roku w mieście/ bo ja to nie z miasta
nie było na alei szrotówka
pewnie dlatego, że na przewiewie .

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Ludzie są w stanie wszystko zniszczyć a w końcowym efekcie samych siebie w swoim zadufaniu i arogancji. Właśnie kasztanowce kwitną. Piękne pełne baldachy cudnego kwiecia. Ten gatunek znika z polskiego krajobrazu.
Z wczesnej wiosny.

Z wczesnej wiosny.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Re: Kasztanowiec (Aesculus )z owocu, w donicy
Słuchajcie, jakiś czas temu wysiał mi się kasztan, kompletnie nie wiem skąd. Był odsyć wysoki już, a wysiać musiał się tuż przy leszczynie, w zasadzie prawie się z nią dotykając. Chciałem go przesadzić. Niestety po wykonaniu paru ruchów łopatą okazało się, że tam jest pełno korzeni leszczyny. Kasztan praktycznie był przez nie zakleszczony tak, że nie dało się go wykopać o czym jeszcze nie wiedziałem do momentu, aż mi się niechący urwał bez korzenia
Czy jest jakakolwiek szansa, że on jeszcze odrośnie od ziemi?
Jeśli nie to druga sprawa, czy mając parę kasztanów, można je tak lekko naciąć i wsadzić do ziemi i czy jest wtedy jakakolwiek szansa, że na wiosnę nasiono wykiełkuje? Czy jest już za późno bo jednak trochę czasu już minęło od momentu ich spadnięcia z drzew, od tego czasu leżały w domu. Czy są już wysuszone na tyle aby taki eksperyment mógł się powieść?

Jeśli nie to druga sprawa, czy mając parę kasztanów, można je tak lekko naciąć i wsadzić do ziemi i czy jest wtedy jakakolwiek szansa, że na wiosnę nasiono wykiełkuje? Czy jest już za późno bo jednak trochę czasu już minęło od momentu ich spadnięcia z drzew, od tego czasu leżały w domu. Czy są już wysuszone na tyle aby taki eksperyment mógł się powieść?
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Re: Kasztanowiec (Aesculus )z owocu, w donicy
Odpowiadając na pierwsze pytanie - powinien odrosnąć. U mnie kilka lat temu wykiełkowała jedna siewka obok szopy. Systematycznie ją ciacham przy koszeniu trawy, a ona i tak odrasta.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.