Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja sadziłem w jednym rzędzie w odległości 20 - 30 cm jedna od drugiej. Trzeba roczne odrosty skracać na 2 - 4 oczka by się liguster zagęszczał (wypuszczał jak najwięcej pędow bocznych a nie jeden, dwa długie). Robiłem to 2 razy w roku. Wtedy żywopłot będzie gęsty. Jak liguster nie będzie od samego początku przycinany (gdy sadzonki są małe) to po kilku latach od dołu będą prześwity.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Ci Andrzeju za wyczerpującą odpowiedź :) Czytałam różne opinie, więc najlepiej się odnieść do przykładu. :)

Pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jejku to ja same błędy robię moja folia jest zwinięta ,leży przykryta na kompostowniku,więc cały czas ma wilgoć. Poprzednia przeżyła 6 lat bez wymiany to może ta też wytrzyma tyle samo.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wytrzymałośc folii zależy przede wszystkim od tego ilu jest sezonowa.
Byłem dziś na działce. Krecika ani śladu. Ale u sąsiadów buszują. Sikorki zbytnio nie są zainteresowane słoninką ani kotki skórkami ze słoninki. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Chciałabym widzieć minę Twojego sąsiada!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Andrzeju, sprawdziłam dziś częstotliwość dźwięków odstraszacza, tak jak prosiłeś :D
Wcześniej nie mogłam, bo nie działał, z braku słońca. Dźwięki pojawiają się co półtorej minuty.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Erazm pisze:Wytrzymałośc folii zależy przede wszystkim od tego ilu jest sezonowa.
Z tą wytrzymałością folii to jest różnie. Miałam w pierwszym rok folię dwu sezonową, a wytrzymała cztery. Następnym razem kupiłam cztero sezonową a wytrzymała dwa sezony.
I co o tym myśleć :?:
Awatar użytkownika
Wipka
100p
100p
Od: 20 mar 2007, o 09:29

Post »

Witaj Andrzeju !
Czy przygotowujesz sie już do wiosennych wysiewów rozsady, cos juz wysiałeś ?
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio kupuję rozsadę. Nie opłaca się jej samemu produkować ze względu na ceny. Ale już niedługo muszę ją zamowić. :lol:
chatte pisze:... Dźwięki pojawiają się co półtorej minuty.
U mnie co 40 sekund.,
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabriela pisze:... Następnym razem kupiłam cztero sezonową a wytrzymała dwa sezony.
Może folia była "stara" - tj. długo leżala w magazynie sklepu lub hurtowni w nieodpowiednich warunkach.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Erazm pisze:
Gabriela pisze:... Następnym razem kupiłam cztero sezonową a wytrzymała dwa sezony.
Może folia była "stara" - tj. długo leżala w magazynie sklepu lub hurtowni w nieodpowiednich warunkach.
Kupowana była u producenta namiotów foliowych, ale wszystko jest możliwe :P
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte pisze:Andrzeju, sprawdziłam dziś częstotliwość dźwięków odstraszacza, tak jak prosiłeś :D
Wcześniej nie mogłam, bo nie działał, z braku słońca. Dźwięki pojawiają się co półtorej minuty.
Gdy nie jest podłaczony (odłączone są 2 konektory między szpilą i głowicą) to też można go ładować. Trzeba panel solarny skierować w kierunku słońca. Gdy nie ma słońca w dzień to też akumulatory są ładowane ale minimalnie (nie powinien leżeć w ciemnym miejscu). Ja po odłączeniu grotu trzymam głowicę przez cały czas na parapecie nasłonecznionego okna.
Na razie mam z kretami względny spokój. Włączam go na działce co drugi dzień naokoło 2 godziny. Na okolicznych działkach ostatnio pojawia się coraz więcej kopców.
Co do czasu to 90 sekund to chyba za duża przerwa? Może dlatego, że akumulatory masz rozładowane i urządzenie nie jest zbyt sprawne. U mnie sygnał jest co 40 sekund.
Pozdrawiam Andrzej.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Z tego co piszesz to odstraszasz chyba dziala jak nie masz kopców . U mnie w ogrodzie jest ich pelno nawet po 2-3 jeden na drugim. Ziemia odmarzla i krety mają pole do dzialania.
A co ile dni trzeba zbierac kopce z trawnika by nie zniszczyla się trawa?.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krecie kopce trzeba zbierać z trawnika przynajmniej raz w tygodniu. Po zebraniu wskazane jest rozgrabienie pozostałości ziemi najlepiej grabiami drucianymi.
Na działce na razie spokój. Włączyłem oba odstraszacze na 3 godziny. Kreta na razie ani śladu. Mimo opadów deszczu przez kilka dni wapno nie zostało zmyte z pni (mąkę jednak trzeba rozrabiać w ciepłej wodzie). Nie zauważyłem na razie oznak wiosny na działce - rośliny są w stanie spoczynku. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłem dziś na działce. Brak śladów kreta. :lol: Słoninka nie jest dziobania przez ptaki - szkoda. :cry: Na szczęście roślinki jeszcze nie wschodzą mimo sprzyjających warunków pogodowych. ;:113
A jak jest u Was?
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”