Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryka do gruntu.

Post »

:wit Posadziłam te kiełki,obchodziłam sie z nimi delikatnie.Mam nadzieje ze nie uszkodziłam. Posadziłam po 10 szt słodkiej i ostrej .
Zobaczymy,czas pokaże...zrobiłam małą dziurkę ołówkiem i lekko przykryłam ziemią ,przygniotłam i podlałam ;:3
Za bardzo sie przejmuję tymi rozsadami,za poważnie to traktuje.Przecież to tylko nasionka.
A co będzie przy sianiu pomidorów ;:224
Asia
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posadziłam te kiełki,obchodziłam sie z nimi delikatnie.Mam nadzieje ze nie uszkodziłam.
Jeśli zrobiłaś wszystko tak, jak radziła Suzana, to za kilka dni powinnaś mieć już piękne roślinki nad ziemią. Moje kiełki przeniosłam z chusteczki jak miały już ponad centymetr długości i wszystko jest ok.
:wit
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Nieraz zauważałam, że jak przetrzymane kiełki to potrafiły brunatnieć, dlatego unikam przetrzymywania kiełków. Ciekawe, że 1cm u papryki i wszystko w porządku.
Jedynie kiełki dyni to babcia pozwalała im dorastać do około 2,5cm, sadziła do gruntu i dynie były.
Awatar użytkownika
Pogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2010, o 19:36

Post »

Ruch się tu zrobił czy to już czas na paprykę do gruntu ;:24 może jeszcze z tydzień lub dwa odczekać ;:65 pytam tych bardziej doświadczonych, bo to będą moje pierwsze papryki :heja a nie chciałbym później ;:14 :D
Piotr
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Słyszałam ,że paprykę wcześniej sieje się do gruntu niż pomidory,więć dzisaj ją posiałam...pomidory sieję 16 marca..ale ja "aż" 20 nasionek posiałam tej papryki :shock:
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Papryka potrzebuje więcej czasu na przygotowanie rozsady, czas kiełkowania nasion wynosi nawet 3 tygodnie, uważam, że to odpowiednia pora aby przystąpić do siewu. Powodzenia w debiucie paprykowym.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

To już ten czas, czas na paprykę. ;:80

Moje nasionka "bycze rogi" oraz kilka odmian ostrych już od 3 dni przykryte leżakują na mokrej ligninie ;:215
i są już małe efekty - zaczynają kiełkować, więc na dniach będę je wysiewać ;:138
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Nie rozumię tej zabawy z sianiem ligninie. Nasionom papryki trzeba zapewnić odpowiednio wysoką temperaturę. Wysianie i postawienie na parapecie rzeczywiście wydłuża okres wschodu bo parapet jest zimny. 25 stopni i wilgoć, po tygodniu siewki są na wierzchu.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Nasiona papryki moczę przez dobę.Wkładam na ligninę w woreczku foliowym,zamkniętym.
Układam bardzo blisko kalafiora i za parę dni mam skiełowane.Wykładam pojedyńczo na ziemię w doniczce,przysypuję cienko i wkrótce mam rośliny na wierzchu.Cały proces krótszy niż tydzień.
Czy habanero nadaje sie do gruntu? Trafiłem na owoce habanero,po złotówce.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

mirzan pisze:Układam bardzo blisko kalafiora i za parę dni mam skiełowane.
Masz jakieś grzewcze kalafiory? ;:224 ;:136
Czy habanero nadaje sie do gruntu? Trafiłem na owoce habanero,po złotówce.
Nadaje się, ale bardziej do tunelu. Gdy trafisz na ciepły rok zaowocuje w gruncie, ale musisz zaczynać wcześniej z wysiewem
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
mirzan
---

Post »

No to będzie próba i w gruncie i pod folią.Ta habanero nie jest taka straszna,a całkiem smaczna.
Awatar użytkownika
Pogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2010, o 19:36

Post »

;:100 No to siejem... Do zaprawienia wcisneli mi Dithane NeoTec 75 WG ;:24 Myślę że się nada.
Ja wysiewam w wilgotym piasku później łatwo jest je wyjąć bez uszkodzeń. :wit
Piotr
mirzan
---

Post »

Po co męczyć nasionka papryki w woreczkach. Ano po to:Wczoraj włożyłem świeże nasionka
habanero do woreczka,na ligninę i jak pisałem nad kalafior.I nad tym kaloryferem, dziś wypatrzyłem
pierwsze wykiełkowane nasionko.
I jeszcze jedna widomość-surowy kawałek habanero da się zjeść.Ale wyschnięty, to coś strasznego
dostałem takiej czkawki,że zahamować nie mogłem,mleko pomogło.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Jednym z gatunków papryk, które w tym roku już wysiałem (ale chyba do doniczki) to Bhut Jolokia. Przy niej, to habanero można używać na złagodzenie smaku. ;:14
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
mirzan
---

Post »

GrzegorzR pisze:Jednym z gatunków papryk, które w tym roku już wysiałem (ale chyba do doniczki) to Bhut Jolokia. Przy niej, to habanero można używać na złagodzenie smaku. ;:14
Do czego można używać taką paprykę? Miałem kiedyś coś strasznego z Australii,kształt owocu
jak habanero,ale mniejsza,żółta.Musiałem uciec z pomieszczenia,gdzie wyjmowałem nasiona,
przez jakiś czas nie dało się tam wejsć,paliło w oczy.Spróbowałem odrobinę w ogrodzie,dobrze
że miałem węża z wodą w ręce,udało sie przeżyć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”