Pikowanie pomidorów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pikowanie pomidorów cz.2

Post »

Obrazek

A to moje pomidoraski po pikowaniu.

Tadeusz48 - a mnie się tak jakoś Erazm przypomniał ;)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pelasia pisze::wit A czy te objawy (filteowe nóżki) mają wpływ na rozwój sadzonek?
Asia
Mają :wit ! Jeżeli są wynikiem przechłodzenia . Po pełnych wschodach zaleca się nawet celowo przechładzać sadzonki ( do 12*-15*C) . Spowoduje to tworzenie się obfitego pierwszego grona , a nawet drugiego . Grono jest rozbudowane , złożone . Chociaż nie zawsze to zaleta , bo jeśli zostawimy kilkanaście owoców na pierwszym gronie , to " zamęczymy " krzak i potem kilka gron może byc pustawych ...
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Dziewczyny najważniejsze,że ksieżyca przybywa, a to jest dobry czas na sianie w ogóle. Jak księżyca ubywa pikujemy i przesadzamy. To jest jedyna żelazna reguła, której ja się trzymam. Reszta zależy od pogody i czasu którym dysponuję :wink:
Zyczę miłego i OWOCNEGO siania :wit
pozdrawiam, Anita
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit To co mi radzicie ,wysiewać pomidory teraz na rozsade do gruntu ?
Czy poczekać do połowy marca?
Asia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

PELASIU- do wyhodowania sadzonek pomidorów od wysiewu do posadzenia w miejsce stałe potrzeba około 7-8 tygodni.

Ja ściśle się stosuję do zaleceń zapisanych w kalendarzu księżycowym,........ jeżeli te zalecenia nie kolidują z nieodpowiednią pogodą lub odpowiednim dla mnie czasem na wykonanie prac ogrodowych.
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

A jakiej wielkości roślinki ( pomidorki ) należy pikować ? Z góry dzięki za podpowiedź
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj OLINKO na Forum poczytaj co napisałem tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2083342
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

PKasia pisze: Anitko to się będę już ciebie zawsze słuchać i kalendarza, bo te twoje popikowane pomidorki i inne siewki ślicznie rosną!!! :D
:wit
Kasiu, ale robisz to na własną odpowiedzialność :;230 Mimo wszystko zawsze służę pomocą w miarę moich możliwości i umiejętności.
Co do kalendarza, to jak wspomniałam korzystam,ale się nie uzależniam :wink: W tym tygodniu pikowałam, chociaż księżyc rośnie, ale jak będzie odpowiedni czas na pikowanie i przesadzanie według kalendarza, prawdopodobnie będę poza domem, więc zrobiłam to teraz ;:170
pozdrawiam, Anita
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Witam dziękuje za podpowiedż na temat zdięć.Nawiązuję do pytania z 1 częsci pikowanie pomidorów.Mam dwa rodzaje nawozów,FLOROMIX skład podstawowy NPK-3/5-4-7/5.FLOROVIT N3-K2,jeden ma więcej potasu a drugi azotu,i nie wiem ktury jest lepszy na tym etapie.Moja rozsada pomidor Atut ma 14 dni.Ziemie na rozsadę kupiłem w firmie BIOVITA instrukcja mówi że po 2tygodniach należy zasilić nawozami.
Pozdrawiam Marian
------------------
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marian, juz pytales o to samo i ustaliliśmy, że odpowiednim bedzie FLOROMIX

Pozdrawiam
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Dziękuję za odpowiedż tak faktycznie odpowiedziałeś mi,pomidory idią do szklarni,mam zrobioną z okien podwójnych z wymiany,a dach z pojedynczych plus folia.Temperatura jest różnica 10 stopni nawet po nocy.Szklarnie mam już 5 lat i nie boję się temperatury w nocy -2.Tę część działki na której stoi szklarnia mam podmokłą, ziemia nigdy nie wysycha w szklarni,dlatego pomidory sadzę w donicach 10 litrowych.Po ubiegło rocznych podtopieniach w szklarni miałem przez tydzeń 10cm. wody.Pomidory i ogórki sadzę tylko dla własnej satysfakcji,pociechę mają z tego rodzina i sąsiedzi.Pozdrawiam Marian ;:138
Pozdrawiam Marian
------------------
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam!
Kiedyś miałem taką szklarnię z wymiany okien w przypadkach gdy występowały w nocy mrozy,to zapalałem lampy naftowe,świece a nawet znicze i grill.Nigdy nie zmarzły mi pomidory.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARIANZET1 napisał:
.Pomidory i ogórki sadzę tylko dla własnej satysfakcji,pociechę mają z tego rodzina i sąsiedzi
To po co chcesz im chemię dawać, ze zdjęć nie widać by były zabiedzone, a w szklarni mam nadzieję że czeka na nie dobrze nakarmiona nawozem naturalnym ziemia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”