Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Skoro to wątek wszystko o pomidorach , to mogę prosić o informację na ile pędów prowadzi się takie pomidory:
-koralik
-złoty ożarowski
-bawole serce
-black russian
???
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja prowadziłem bawole serce na 3,a koralik na dzicz,czyli wszystkie jakie wyrosły..
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Mogę sie wypowiedieć tylko co co Koralika i Bawolego. Koralik jest samokończący, wiec nie ma problemu z ilościa pędów a Bawole jest wysoki, należy go prowadzic na maksimum 3 pedy. Jeżeli nie wiesz ,to podpowiem, że drugim pędem jest ten , który wyrasta pod I kwiatostanem a trzecim pędem jest pęd odziomkowy czyli najmocniejszy z pędów wyrastajacych u podstawy krzaka.

Pozdrawiam
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja Bawole Serce prowadziłam na 2 pędy, owoców dużo i dużych, były objawy niedoboru magnezu, wapna, nawet azotu. Na pewno na większą ilość pędów puszczać nie będę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Powiem Ci, że w ubiegłym roku, szkoda mi było siewek pomidora Bawolego i rozsady mialem wiecej niz miejsca i palików. Posadzilem przy kilku palikach po dwa Bawole. Jeden z jednej stro0ny palika, drugi z drugiej i oba krzaki prowadzilem na I pęd. Na tych krzakach owoce dojrzały najwczesniej

:wit
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

iwa3003 pisze:Myślałam że już sporo wiem o pomidorach ,ale teraz dowiedziałam się że pomidorów sztywnołodygowych nie ogławia się :shock:
Naprawde mam pozwolić im rozrastać się ????????? :?:
oj przepraszam :oops: chodziło mi czy w sztywnołodygowych nie obrywa się wilków :?:
Nieprawda IWONKO, ogławia się , bo gdyby tego nie robić to z jednego krzaka by się zrobiło takie kłębowisko pędów że szybko by przestało do ich wnętrza docierać światło, oraz co gorsze , przestało by krążyć powietrze co skutkowało by zawilgoceniem liści a następstwie zawilgocenia liści choroby grzybowe( oczywiście pod osłonami szybciej niż na gruncie).

Oczywiście pomidory sztywnołodygowe ( przynajmniej tak zwane , bo wcale nie mają sztywnych łodyg) nie prowadzi się jak pomidory wysokie na jeden, dwa , czy trzy pędy. Po pieszych dniach niekontrolowanego rozrostu ,gdy ilość pędów zaczyna stwarzać zagrożenie ( zawilgocenia, czy braku światła), nic innego nie zostaje nam tylko ciąć pędy by się zbytnio nie zagęściły. Można też spróbować ich podwiązać by rosły w górę, to pozwoli nam na mniejszą ingerencję cięcia, ale i tak bez cięcia pędów( i to długich) się nie obejdzie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

tadeusz48 pisze:Nieprawda IWONKO, ogławia się
Pomyliłes Tadeuszu pojęcia. Oglawianie- to jest usuwanie pedu wierzchołkowego ,jak sama nazwa wskazuje. To o czym piszesz to jest usuwanie pedow bocznych. Po co ogławiac pomidory karłowe skoro każdy pęd konczu sie gronem i dalej nie rosnie. Oglowic je- to znaczy usunąc z nich kwiatostan i pozostawic na krzaku.
Ogławianie
Pomidory ogławia się (czyli usuwa wierzchołek pędu głównego) pozostawiając dwa do trzech liści nad ostatnim rozwiniętym kwiatostanem.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363

tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Słusznie zauważyłeś POMIDORO moją pomyłkę, rzeczywiście nie ma co ogławiać , bo nie ma z czego, natomiast pędy ( można je zwać "wilki") należy wycinać nawet jeżeli one są długie kiedy tylko ich ilość ( a potrafią wyrastać z każdego kącika liści) zagraża całemu krzakowi w postaci braku opływu powietrza i dopływu światła. Dziękuję za wskazanie mojej pomyłki.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pozostała reszta Twojej argumentacji jest zasadna.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wysiałam kilka nasionek tego sztywnołodygowego Maliniaka.
Zobaczę co z niego wyrośnie choć po tym co piszecie nie oczekuję satysfakcji.....
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

tadeusz48 pisze:Słusznie zauważyłeś POMIDORO moją pomyłkę, rzeczywiście nie ma co ogławiać , bo nie ma z czego,natomiast pędy ( można je zwać "wilki") należy wycinać nawet jeżeli one są długie kiedy tylko ich ilość ( a potrafią wyrastać z każdego kącika liści) zagraża całemu krzakowi w postaci braku opływu powietrza i dopływu światła. Dziękuję za wskazanie mojej pomyłki.
Nie można zwać ich "wilkami". "Wilkami" nazywa się pędy, na których nie ma pąków kwiatowych i nie zawiązują się owoce. Na bocznych pędach pomidorów jest kwiat i zawiązuje sie owoc. To są pędy boczne.
wodnik
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jaki sens ma łapanie za słówka - ważne by wiedzieć o co chodzi :P
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Comcia pisze:Jaki sens ma łapanie za słówka
To nie jest łapanie za słówka. To jest takie samo "przejęzyczenie", jak gdyby ktoś ,komuś niedoświadczonemu tłumaczył, że u brukselki , na przykład,trzeba wyłamywać wszystkie małe kapustki ,jakie ukażą się w kącikach liści.

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”