Zwartnica,Hippeastrum cz.2
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.2
Moja parka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2009, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękne te hipki , ja jestem posiadaczką dwóch dorosłych roślin, ale rozmnożyły się i mam już roczne cebulki przybyszowe. Mam pytanie do znawców, ile lat muszą mieć młode cebule ,aby można było je odstawić w stan spoczynku ,aby wywołać kwitnienie ? Początkująca
Cebulki które nie kwitły nie muszą przechodzić okresu spoczynku, czekasz aż zakwitną ok 3 lata.
Jeżeli po 3 latach nie zakwitną możesz spróbować dopiero wtedy je przechłodzić.
Jeżeli po 3 latach nie zakwitną możesz spróbować dopiero wtedy je przechłodzić.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2009, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję , w takim razie pozostaje mi cierpliwie czekać. Pozdrawiam
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Najczęściej najpierw są kwiaty, a dopiero później, gdy przekwitną, z cebuli wychodzą liście. Czasami zdarza się też oczywiście, że liście wychodzą równocześnie z kwiatami.agnkel pisze:czy amerylis moze nie mieć lisci bo takie były w castoeamie za 10,99 to znaczy była tylko łodyzka z kwiatem
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
Ja ostatnio znowu sobie cebulkę zwartnicy kupiłem? Ale przy okazji w jednym ze sklepów ogrodniczych (w którym oczywiście nie kupiłem nic, ale wlazłem tam, bo chciałem zobaczyć co i po ile mają, a był obok tego, gdzie zakupy zrobiłem*) zobaczyłem coś, co mnie przyprawiło o mdłości... Wsadzone do ziemi cebulki zwartnic, z pąkami kwiatowymi, całkowicie przerośnięte tym czerwonym grzybem, który tak Hippeastrum lubi... Takie syny jeszcze sprzedawały to po 25 EUR**, licząc na to, że ktoś się nabierze i uzna, że może to już kwiatek wybarwia się na czerwono... Zgroza!
Pozdrawiam!
LOKI
* - przy Quai de la Mégisserie w Paryżu na odcinku kilkudziesięciu metrów znajduje się bodajże pięć sklepów ogrodniczych... Jest na czym oko zawiesić.
** - zazwyczaj zwartnice (nie muszę dodawać, że mam na myśli zdrowe egzemplarze) kosztują we Francji od 7 do 14 euro.
Pozdrawiam!
LOKI
* - przy Quai de la Mégisserie w Paryżu na odcinku kilkudziesięciu metrów znajduje się bodajże pięć sklepów ogrodniczych... Jest na czym oko zawiesić.
** - zazwyczaj zwartnice (nie muszę dodawać, że mam na myśli zdrowe egzemplarze) kosztują we Francji od 7 do 14 euro.
Powolne rozkwitanie drugiej donicy.
Tutaj kwiatek podobny do 'Red Lion' jako pierwszy rozkwita.
Podoba mi się album użytkownika Scottish Rock Garden Club Forum
http://www.srgc.org.uk/smf/index.php?topic=6572.0
JoshY46013
http://www.flickr.com/photos/joshy46013 ... otostream/
Pozdrawiam. Graszka 2
Tutaj kwiatek podobny do 'Red Lion' jako pierwszy rozkwita.
Podoba mi się album użytkownika Scottish Rock Garden Club Forum
http://www.srgc.org.uk/smf/index.php?topic=6572.0
JoshY46013
http://www.flickr.com/photos/joshy46013 ... otostream/
Pozdrawiam. Graszka 2
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje hipcie mają tylko dwa kwiaty. Chyba nigdy więcej nie będzie. Taka ich uroda.
Witam
Zaglądam i podziwiam prezentowane tu okazy, wszystkie są przecudnej urody.
Ja mam tylko trzy amaryliski; dwa, już przekwitłe, hoduję w liście, a jeden po odpoczynku zamierzam jutro umieścić w doniczce. Może zakwitnie na Wielkanoc.
Chciałabym Was, Kochani doświadczeni hodowcy, prosić o rady:
1. Cebula w czasie odpoczywania wyprodukowała maleńką (średnica ca 1cm) cebulkę przybyszową.
Posadzić je razem, czy też już oddzielić, nie mające własnych korzonków, maleństwo?
2. Hipki rosnące w liście są w podłożu i doniczkach, w których je kupiłam. Zauważyłam w ziemi ziemiórki.
Czy mogę teraz kwiatkom zmienić podłoże? Czy nie zaszkodzi im przesadzanie?
Z góry dziękuję za pomoc
Laura
Zaglądam i podziwiam prezentowane tu okazy, wszystkie są przecudnej urody.
Ja mam tylko trzy amaryliski; dwa, już przekwitłe, hoduję w liście, a jeden po odpoczynku zamierzam jutro umieścić w doniczce. Może zakwitnie na Wielkanoc.
Chciałabym Was, Kochani doświadczeni hodowcy, prosić o rady:
1. Cebula w czasie odpoczywania wyprodukowała maleńką (średnica ca 1cm) cebulkę przybyszową.
Posadzić je razem, czy też już oddzielić, nie mające własnych korzonków, maleństwo?
2. Hipki rosnące w liście są w podłożu i doniczkach, w których je kupiłam. Zauważyłam w ziemi ziemiórki.
Czy mogę teraz kwiatkom zmienić podłoże? Czy nie zaszkodzi im przesadzanie?
Z góry dziękuję za pomoc
Laura
Proszę o usunięcie tego postu.
Kupiłam trzy amerylisy w Kauflandzie po złotówce i mam pytanie czy mam usunac zmarnowane kwiaty i jak mam z tymi amerrylisami teraz postepowac -przesadzac?
- Locutus
- Kontakt:
Najczęściej rośliny sprzedawane w doniczkach mają te doniczki za małe, więc przesadzanie jest jak najbardziej wskazane.
Co do oddzielania cebulki przybyszowej ? niech się mądrzejsi ode mnie wypowiedzą...
Pozdrawiam!
LOKI
Co do oddzielania cebulki przybyszowej ? niech się mądrzejsi ode mnie wypowiedzą...
Pozdrawiam!
LOKI