Zioła na działce cz. 1
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Ja nigdy nie przycinam ziół przed zimą. Tymianek ścinam latem w/g potrzeb, a jesienią już go nie ruszam. Nie zastanawiałam sie nad tym, ale postępuję tak w zasadzie z wszystkimi roslinami, tj. nie tnę przed zimą. Uważam, ze to je osłabia i zwiększa ryzyko rozwoju chorób grzybowych.
Poza tym tymianek jest krzewinka zimozieloną, więc po co go obcinać, jeśli nie ma takiej potrzeby? ...
Poza tym tymianek jest krzewinka zimozieloną, więc po co go obcinać, jeśli nie ma takiej potrzeby? ...
To będę teraz wiedziała jak zimuje tymianek po ścięciu i ten zostawiony w spokoju. Niestety chyba jestem za łapczywa i chciałam zrobić duże zapasy zimowe Na szczęście mam jeszcze dwa.
mój tymianek, ścięłam ten jaśniejszy
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
mój tymianek, ścięłam ten jaśniejszy
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie tak!
Do tego właśnie wiosną, żeby nie powiedzieć wyłącznie wiosną , jesteśmy w stanie określić jak roślina zniosła zimę, gdzie są silne, młode pączki i gdzie ciąć. Ewentualnie...
Dyshia? A gdzie planujesz swój ogród warzywno- ziołowy? Na tarasie czy balkonie? Z doświadczenia balkonowego- pomidory, w dużych donicach- ok. 30 cm średnicy, sadzone pojedynczo bardzo ładnie potrafią się udać. Papryczka może mieć mniejszą donicę- 20 cm. Zioła zupełnie dobrze rosną w takich 18 cm. Bardzo dobrze też w nich zimują. To fakt, kłopot(malutki), ale pamiętać należy, że z egzemplarzy przezimowanych otrzymamy większą roślinę niż w roku poprzednim. A większa roślina oznacza większą konsumpcję i satysfakcję, że nam się udało ją przechować. Z powodzeniem na balkonie blokowym zimowałam tymianek, szałwię, oregano i miętę. Wieloletnie polecam kupić w ogrodniczym a wysiewać jedynie jednoroczne. Doniczki(18 cm. średnicy) zimowałam w kartonach wyłożonych styropianem. Przestrzenie między doniczkowe wypełniałam kulkami ze zgniecionej gazety, około dwukrotnie w ciągu zimy symbolicznie podlewałam. Zejść nie było. A! I działo się to w Krakowie.
O dziwo, mam niejasne wrażenie, że zioła lepiej rosną w doniczkach plastikowych niż ceramicznych...
O balkon i taras pytam z tego względu, ze pewne rośliny jak np. ogórki i cukinie nie udawały mi się na balkonie. Bidule widać lęk wysokości miały...
Do tego właśnie wiosną, żeby nie powiedzieć wyłącznie wiosną , jesteśmy w stanie określić jak roślina zniosła zimę, gdzie są silne, młode pączki i gdzie ciąć. Ewentualnie...
Dyshia? A gdzie planujesz swój ogród warzywno- ziołowy? Na tarasie czy balkonie? Z doświadczenia balkonowego- pomidory, w dużych donicach- ok. 30 cm średnicy, sadzone pojedynczo bardzo ładnie potrafią się udać. Papryczka może mieć mniejszą donicę- 20 cm. Zioła zupełnie dobrze rosną w takich 18 cm. Bardzo dobrze też w nich zimują. To fakt, kłopot(malutki), ale pamiętać należy, że z egzemplarzy przezimowanych otrzymamy większą roślinę niż w roku poprzednim. A większa roślina oznacza większą konsumpcję i satysfakcję, że nam się udało ją przechować. Z powodzeniem na balkonie blokowym zimowałam tymianek, szałwię, oregano i miętę. Wieloletnie polecam kupić w ogrodniczym a wysiewać jedynie jednoroczne. Doniczki(18 cm. średnicy) zimowałam w kartonach wyłożonych styropianem. Przestrzenie między doniczkowe wypełniałam kulkami ze zgniecionej gazety, około dwukrotnie w ciągu zimy symbolicznie podlewałam. Zejść nie było. A! I działo się to w Krakowie.
O dziwo, mam niejasne wrażenie, że zioła lepiej rosną w doniczkach plastikowych niż ceramicznych...
O balkon i taras pytam z tego względu, ze pewne rośliny jak np. ogórki i cukinie nie udawały mi się na balkonie. Bidule widać lęk wysokości miały...
Pozdrawiam- Liliana
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
hazart, poczytaj tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=35521
Pozdrawiam- Liliana
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w niedzielę wysiałem w doniczkach z myślą o rozsadzeniu na działce: majeranek, bazylię, oregano, estragon, lubczyk i lawendę. Wszystkie nasionka wysiałem na ziemię w dobrze przelanych doniczkach, przykryłem nasionka cieniuteńką warstwą ziemi i przykryłem folią spożywczą spinając ją gumką. na razie stoją na pudełkach przy kaloryferze. Codziennie będę je wietrzył tak przez 2h. Dzisiaj praktycznie po 24h zauważyłem, że estragon zaczyna kiełkować. na pewno macie większe doświadczenie więc chętnie wysłucham cennych rad doświadczonych zielarzy.
P.S. Moje ziółka w trakcie wietrzenia
P.S. Moje ziółka w trakcie wietrzenia
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Bisubis szalejesz ;).
Ja zawsze siałam bazylię z myślą o ogródku w kwietniu, a majeranek, oregano, estragon tak jak tymianek i kolendrę sieję wprost do doniczek lub do gruntu w maju .
Ja zawsze siałam bazylię z myślą o ogródku w kwietniu, a majeranek, oregano, estragon tak jak tymianek i kolendrę sieję wprost do doniczek lub do gruntu w maju .
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
carterka jak szaleć, to szaleć Wiosna w domu na całego Bazylia, estragon i majeranek już nie mają folii i stoją na parapecie (ładnie puściły prawie wszystkie nasionka). Oregano też zaczyna puszczć ale jeszcze pod folią. Lubczyk i lawenda jeszcze śpią
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ojej, zapomniałam no tym temacie. dziękuję za odpowiedź, choć może troszkę późno. Ogródek (przede wszystkim ziołowy, z warzyw będą tylko pomidorki), planuję umiejscowić gdzieś w ogrodzie, na wcześniej skonstruowanym regale, żeby się wszystko jakoś ładnie komponowało. Na tarasie mam chyba za duże słońce, wiec prawdopodobnie w lekkim półcieniu, przy wejsciu do kuchni, dla wygody. Dziękuję za porady dot. doniczek, niedługo wybiorę się na zakupy i będzie mi łatwiej. O zimowaniu nie myślałam jeszcze, nigdy niczego nie musiałam jeszcze przez zimę przechowywać, a trochę tego w tym roku chyba będzie, więc pewnie spróbuję i z ziołami, by nabierać cennych doświadczeń.LilaRose pisze:
Dyshia? A gdzie planujesz swój ogród warzywno- ziołowy? Na tarasie czy balkonie?
- jaska2503
- 50p
- Od: 3 lut 2010, o 16:41
Witam!
pierwszy raz piszę,a czytam od dość dawna(nawet nie pamiętam )
Wysiałam sporo nasionek do doniczek(pomidory,papryka,kwiaty i trochę ziół).Czekam na kiełkowanie.Z ziół posiałam bazylię pospolitą i cynamonową i majeranek.Zastanawiam się czy nie wysiać do doniczek pozostałych ziół:tymianek,cząber,kminek,estragon i oregano(jak dokupię nasionka).
Dodam,że mieszkam na Podlasiu i w gruncie nie udają mi się zioła (pewnie z niezbyt korzystnych warunków pogodowych-zimniej niż "wszędzie ).
Posiane 8 marca stoją na parapecie okiennym.
Jak "obkminię" dodam zdjęcie.
Pozdrawiam
pierwszy raz piszę,a czytam od dość dawna(nawet nie pamiętam )
Wysiałam sporo nasionek do doniczek(pomidory,papryka,kwiaty i trochę ziół).Czekam na kiełkowanie.Z ziół posiałam bazylię pospolitą i cynamonową i majeranek.Zastanawiam się czy nie wysiać do doniczek pozostałych ziół:tymianek,cząber,kminek,estragon i oregano(jak dokupię nasionka).
Dodam,że mieszkam na Podlasiu i w gruncie nie udają mi się zioła (pewnie z niezbyt korzystnych warunków pogodowych-zimniej niż "wszędzie ).
Posiane 8 marca stoją na parapecie okiennym.
Jak "obkminię" dodam zdjęcie.
Pozdrawiam
Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
Sadzonki kminku wyglądają jak nać marchwi i nic nie pachnie kminkiem tylko nasionka Szczęście że wreszcie pozbyłem się tego z ogródka ;)
- jaska2503
- 50p
Czyli kminek trzeba potraktować jako chwast???
- jaska2503
- 50p
Kminek wysiałam rok temu wprost do gruntu,ale niestety warunki pogodowe mu nie sprzyjały.Nie mogłam sprawdzić czy pachnie i jak wygląda.Jeśli posieję w donicy może były lepiej?Potem tylko wysadzić na grządkę...?
Kminek można(jeśli on tak "zachwaszcza" ogród) posadzić w starym wiadrze lub dużym garnku.Tak zrobiłam z miętą.Nie ma problemu,że się rozpanoszy po całym ogrodzie.
Kminek można(jeśli on tak "zachwaszcza" ogród) posadzić w starym wiadrze lub dużym garnku.Tak zrobiłam z miętą.Nie ma problemu,że się rozpanoszy po całym ogrodzie.