ogród Agaty (sure)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ogród Agaty (sure)
Witaj Agatko
W ciągu roku udało się Wam zrobić naprawdę bardzo dużo. I wszystko przemyślane, dopasowane Wszyscy, którzy zakładają ogród od zera doskonale wiedzą ile to pracy i wysiłku. A ja osobiście przeczytałam cały Twój wątek z wypiekami na twarzy ponieważ jest baaaardzo dużo rzeczy, które również mam u siebie. Szczątki cegieł, pustaków, betonu itd pozostałe po budowie w ziemi, gliniasta ziemia, podmokły teren bardzo często zalewany, kot w domu, granit w ogródku i jeszcze na pewno wiele innych rzeczy. Na pewno będę u Ciebie częstym gościem ponieważ ogród zapowiada się bardzo ciekawie.
Co do kompostownika to ja mam dwa i postępuję podobnie jak Tamaryszek i uważam, że bardzo dobrze wpływają na gliniastą glebę. U mnie kompostowniki mąż zbił z drewnianych palet pozostałych po budowie. Stoją już kilka lat i jeszcze nie przegniły. Polecam wszystkim ten sposób bo jest expresowy do wykonania i kompostowniki wyglądają "nieźle."
Jeżeli chodzi o odwodnienie to radzę zrobić to naprawdę solidnie i fachowo bo inaczej woda dotrze wszędzie i migrując będzie powodowała szkody. Znam ten temat doskonale bo nas też zalewało przez kilka lat jeszcze w trakcie budowy ale po zrobieniu drenażu jest OK.
Ufff... ale się rozpisałam, pomyziaj ode mnie swojego fantastycznego kota.
Pozdrowienia z dalekiego południa.
W ciągu roku udało się Wam zrobić naprawdę bardzo dużo. I wszystko przemyślane, dopasowane Wszyscy, którzy zakładają ogród od zera doskonale wiedzą ile to pracy i wysiłku. A ja osobiście przeczytałam cały Twój wątek z wypiekami na twarzy ponieważ jest baaaardzo dużo rzeczy, które również mam u siebie. Szczątki cegieł, pustaków, betonu itd pozostałe po budowie w ziemi, gliniasta ziemia, podmokły teren bardzo często zalewany, kot w domu, granit w ogródku i jeszcze na pewno wiele innych rzeczy. Na pewno będę u Ciebie częstym gościem ponieważ ogród zapowiada się bardzo ciekawie.
Co do kompostownika to ja mam dwa i postępuję podobnie jak Tamaryszek i uważam, że bardzo dobrze wpływają na gliniastą glebę. U mnie kompostowniki mąż zbił z drewnianych palet pozostałych po budowie. Stoją już kilka lat i jeszcze nie przegniły. Polecam wszystkim ten sposób bo jest expresowy do wykonania i kompostowniki wyglądają "nieźle."
Jeżeli chodzi o odwodnienie to radzę zrobić to naprawdę solidnie i fachowo bo inaczej woda dotrze wszędzie i migrując będzie powodowała szkody. Znam ten temat doskonale bo nas też zalewało przez kilka lat jeszcze w trakcie budowy ale po zrobieniu drenażu jest OK.
Ufff... ale się rozpisałam, pomyziaj ode mnie swojego fantastycznego kota.
Pozdrowienia z dalekiego południa.
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
W biedronce kłącza też około 2 złotych ale w OBI tak już mają, ja ie wiem skąd oni biorą te ceny. Fakt, że rośliny mają zadbane ale ceny strasznie wysokie
Paulina
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agatko, Paulino - namówiłyscie mnie, sprawdzę w naszych Lidlach i Biedronkach, czy mają kłącza i po ile. Skoro w Szkocji jest taniej, to nie będę się wygłupiać z tymi z Obi. Spróbuję wybrać się również do Leclerka, bo podobno we Wloszech mają tam dobre ceny na sadzonki i różne ciekawe promocje!
(widać dobrze jest czasem posłuchać, co dzieje się w świecie )
Asiu, witaj u mnie!
dalekie południe jest mi całkiem bliskie, często bywam, bo kiedyś mieszkałam. Chętnie zobaczyłabym Twój ogród, może kiedyś zdecydujesz się założyć swój wątek? Koniecznie daj mi znać!
Kompostownika Ci zazdroszczę. Mam mocne postanowienie, żeby go w tym roku założyć, ale kiedy śnieg stopniał, to wybrane miejsce już mi się nie wydaje odpowiednie. Wszystkie możliwe lokalizacje są albo bardzo eksponowane, albo za blisko okna sypialni, czy tarasu sąsiada. gdzie ja mam akurat taką część "gospodarczą" ogrodu, pasowałoby jak znalazł. No i to jest ta właśnie część, którą muszę odwodnić, wymaga to dużej pracy, niestety. Może lepiej zacząć od poszukiwania wykonawcy...
Ciekawa jestem bardzo, z jakiej dokładnie okolicy jesteś?
(widać dobrze jest czasem posłuchać, co dzieje się w świecie )
Asiu, witaj u mnie!
dalekie południe jest mi całkiem bliskie, często bywam, bo kiedyś mieszkałam. Chętnie zobaczyłabym Twój ogród, może kiedyś zdecydujesz się założyć swój wątek? Koniecznie daj mi znać!
Kompostownika Ci zazdroszczę. Mam mocne postanowienie, żeby go w tym roku założyć, ale kiedy śnieg stopniał, to wybrane miejsce już mi się nie wydaje odpowiednie. Wszystkie możliwe lokalizacje są albo bardzo eksponowane, albo za blisko okna sypialni, czy tarasu sąsiada. gdzie ja mam akurat taką część "gospodarczą" ogrodu, pasowałoby jak znalazł. No i to jest ta właśnie część, którą muszę odwodnić, wymaga to dużej pracy, niestety. Może lepiej zacząć od poszukiwania wykonawcy...
Ciekawa jestem bardzo, z jakiej dokładnie okolicy jesteś?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko, po roku też przekonałam sie, że kompostownik to bardzo niezbędne ustrojstwo i mój pierwszy późnozimowy zakup to właśnie on dwukomorowy. Ubiegloroczny przełożę do jednej części, tak aby jesienią przekoać go z rabatami, w drugiej zacznę gromadzić tegoroczny. Dojrzewajacy obsadzony będzie ozdobnymi tykwami Ciekawe co mi z tego wyjdzie może jeszcze ozdobne słoneczniki przed nim, aby zmieniły nieco widok, rosną ponad 2 metry w górę
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Ja w kompostownik też muszę się na wiosnę zaopatrzyć. Do tej pory wszystkie resztki i skoszona trawa leżały na wielkiej kupie w starym silosie ale nie wyglądało to rewelacyjnie. A że zalety kompostu są nieocenione to trzeba mu znaleźć jakiś domek
Paulina
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Pamelko,ile kosztuje taki kompostownik?
- pamelka
Małgoś niezbyt mało ale pomyślałam, że na lata ....
http://allegro.pl/kompostownik-dwukomor ... 66055.html
przed sezonem był sporo tańszy
http://allegro.pl/kompostownik-dwukomor ... 66055.html
przed sezonem był sporo tańszy
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Niestety nie mogę wyświetlić tej strony.Sąsiad kupował jesienią taki spory za 160 zł,ale nigdzie takiego taniego nie spotkałam,a jak prosiłam,żeby podał adres skąd brał to powiedział,że już nie ma sladu w komputerze.
Teraz znalazłam na allegro 800 l jeden za 200 zł,drugi ta sama pojemność 250 zł.Nie wiem na co zwracac szczególną uwagę przy zamawianiu,co jest ważne w takim kompostowniku?
Teraz znalazłam na allegro 800 l jeden za 200 zł,drugi ta sama pojemność 250 zł.Nie wiem na co zwracac szczególną uwagę przy zamawianiu,co jest ważne w takim kompostowniku?
- pamelka
Małgosiu mój był trochę droższy, sprawdź aukcje numer 1496866055.
- Sure
Żeby ten link się otworzył, trzeba usunąć z adresu 'oo', to chyba taka ochrona przed spamem?
Kompostownik jest fajny, zgrabny i wydaje się wygodny w użyciu. Cena już mniej mi się podoba, niestety... ;)
Kompostownik jest fajny, zgrabny i wydaje się wygodny w użyciu. Cena już mniej mi się podoba, niestety... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka
Agatko on przed sezonem był tańszy .... na szczęście Ale metalowa konstrukcja mam nadzieję na lata
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Agatko, swój wątek kiedyś na pewno założę tylko, że muszę znaleźć trochę wolnego czasu a z tym u mnie bardzo krucho Muszę pierwsze odszukać jakieś zdjęcia itd itp.
Dalekie południe to Żywiec - dla niektórych stolica polskiego piwa A Ty gdzie mieszkałaś na południu?
Kotka pomyziałaś od cioci Asi?
Dalekie południe to Żywiec - dla niektórych stolica polskiego piwa A Ty gdzie mieszkałaś na południu?
Kotka pomyziałaś od cioci Asi?
- Sure
Jolu, pewnie trzeba będzie zaczekać na "po sezonie"...
Asiu, kotka pomiziałam, ale mogę jeszcze raz! ;)
Właśnie kończę poszukiwania w necie, chcę mu sprawić damę do towarzystwa, tylko uparłam się na kolor brązowy - czekoladowy, a tu nigdzie nie widać takich kociaków...
A ja na "tym drugim" południu, czyli bardziej na wschód. Żywiec jest podobno piękny, a nigdy tam nie zawędrowałam. Ale - nic straconego...
Asiu, kotka pomiziałam, ale mogę jeszcze raz! ;)
Właśnie kończę poszukiwania w necie, chcę mu sprawić damę do towarzystwa, tylko uparłam się na kolor brązowy - czekoladowy, a tu nigdzie nie widać takich kociaków...
A ja na "tym drugim" południu, czyli bardziej na wschód. Żywiec jest podobno piękny, a nigdy tam nie zawędrowałam. Ale - nic straconego...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4