Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
larwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Witam,
jestem nowa. Postanowiłam, że i ja tu z wami sobie pogadam i wymienię się doświadczeniami...
Miałam tylko kilka nasionek z własnych zbiorów, a resztę dokupiłam na allegro ( gratis dostałam parę nasionek uczepu). Kupiłam 3 pojemniki do wysiewu (w każdym po 12 małych doniczek), czyli łącznie 36. W 32 zasiałam petunię zwisającą a w 4 uczep.
Obrazek.
Tak wzeszło 30 petunii...i 4 doniczki uczepu. W dwóch nie pojawiło się nic. :roll: A tak wyglądają dziś, czyli prawie w połowie marca.
Obrazek

Obrazek

Dodam, że parapet na którym stoją jest od strony południa; siejąc robiłam dołeczki i przysypywałam je ziemią; niczym nie przykrywałam. Podlewam co 2 dni, od wczoraj z małą ilością nawozu. :wink:
larwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pomyłka...6 doniczek uczepu. :roll:
Ginger1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2011, o 03:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ja bym chciała już takie mieć.
Mam do was jeszcze jedno pytanie; Czy po malutkich sadzonkach można poznać jaka to petunia, czy pnąca czy nie. Na opakowaniu pisze tylko petunia nic więcej.
larwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hej
wsadziłam w połowie stycznia, 8 przyszły mi nasionka, zanim kupiłam wszystko co potrzebne do wysiewu....hmm, tak na pewno musiało to być koło połowy stycznia.
A co do nasionek.... wrzucałam po parę, tak po 5 do jednej doniczki. Ale widzę, że nie wszystkie powschodziły, w niektórych doniczkach jest po 2, 3.
i najgorsze to nie wiem, czy pikować./color]Ładnie i mocno rosną, już listki intensywnie pachną... zraszam i podlewam. Boję się popsuć :oops:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Kontakt:

Post »

Witam:) ja dzis posialam petunie.kupilam 2 op kaskadowych-14 nasionek w fiolce i zwisających sporo z tym ze te w fiolce byly takie fajne duze te nasionka a te zwisające takie drobineczki.wsialam do ziemi specjalnej do niania z ukorzeniaczem(taka mieszanka)nie przykrywalam ziemią.ziemia jest wilgotna myslicie zeby je zrosic i przykryc folią?podziurkowac ta folie?
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

jakie to są w fiolce? moje maja plastikową przykrywkę i tylko wietrze co jakiś czas, możeszb przykryć folia no i koniecznie zraszaj
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jedne to są kaskadowe,a drugieto petunia zwieszajaca sie fortuna f1,najwiecej wsialam tych drobinek czyli petunia zwisajaca typu surfinia...kurcze doluja mnie tu wszyscy w domu ze z tego nic nie wyrosnie na parapecie;/
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Madi, a dlaczego miały by nie wyrosnąć. Nie dość,że wyrosną, to jeszcze pięknie będą kwitły - trzymam kciuki :wink: , a rodzince powiedz żeby zajęła się czymś pożytecznym :;230

Dyshia, ja sierota oczywiście zapomniałam, że nasionek petuni nie powinno się przykrywać ziemią i je przysypałam ;:14 Na szczęście nasionka wykiełkowały bez problemu i rosną zdrowo :wink:
pozdrawiam, Anita
Ginger1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2011, o 03:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pomocy ,nie wiem co robić moje petunie zeszły co do jednego ziarenka są bardzo malutkie ale bardzo geste czy mogę je juz pikować czy jeszcze czekać aż podrosną . Pomóżcie proszę, kiedy wy je pikujecie?
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Ja pikuję mniej więcej takie roślinki
Obrazek
a takie maleństwa rosną jeszcze w gromadce
Obrazek
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

ja o ile mi wzejda to pewnie będę miala taki sam problem...staralam sie siac je rzadziutko ale to sa takie drobinki ze za nic nie bylo mozna ich dobrze skontrolowac...
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NITKA pisze:Dyshia, ja sierota oczywiście zapomniałam, że nasionek petuni nie powinno się przykrywać ziemią i je przysypałam ;:14 Na szczęście nasionka wykiełkowały bez problemu i rosną zdrowo :wink:
No ja liczę na to, że jednak natura okaże się sprytniejsza od zaleceń hodowców i coś mi się jednak pokaże. :wink: Chociaż 5 sztuk, na które mogłabym chuchać i dmuchać, by dożyły kwitnienia. :roll:
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

A kiedy je wysiewałaś?
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”