Dominika pytała czy te kokony mają być takie ciemne ale nikt nie odpowiedział no i teraz mnie naszło takie pytanie bo znalazłem 2 zasiedlone rurki których nie zauważyłem w tamtym roku (zasiedlone od tyłu). Z tych rurek wyłuskałem tylko 2 całe kokony ale właśnie takie jak na fotkach .... ciemne.dominikams pisze:...Tu już po wyłuskaniu:
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie niektóre kokony są jeszcze ciemniejsze. Ja bym się tym nie przejmował.
Przyszły Rolnik ;)
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś sprzątałem trochę na ogrodzie i wykryłem ,że zaschnięte badyle bobu ( warzywo strączkowe takie ) też ma fajną rurkową budowę , średnica 7-8mm , z jednego badyla ze 3 rurki można zrobić . Więc jak ktoś nie ma dojścia do trzciny , niech już bób wysiewa .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
A tutaj podobny, dzisiejszy artykuł dotyczący znikania pszczół miodnych w Polsce - http://fakty.interia.pl/nauka/news/apok ... 1542017,14
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Byłam dziś na lotnisku w Ułężu. Pszczółek cała masa. Tylko głodne niemożebnie. Bo i kwiatków na razie jeszcze nie widziałam. Napoiłam jedną sokiem. Normalnie jadła mi z ręki ;)
Agata
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Jeśli to były murarki, a najprawdopodobniej tak, to były samce, na samice jeszcze za wcześnie. Pierwsze wygryzaj a się samce i czekają ok dwóch tygodni na samice.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
U mnie pszczoły miodne już w tamtym tygodniu się pojawiły jak był taki ciepły dzień.... murarek jeszcze nie widze.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Hurra! Udało mi się wczoraj wystawić moje murarki na świat boży. Pogoda była przepiękna, a ja dzisiaj wyjeżdżam na 3 tygodnie. Normalnie sen z powiek mi to spędzało, co się stanie z nimi, jeśli zostawię je w altance. Nie zauważyłam,żeby były jakieś wygryzione, dzisiaj mogą zacząć, bo pogoda u nas typowo wiosenna. Zapewniłam im też nowe lokale.
Waleria
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Witam kiedy powinno się zakładać stanowiska dla murarek?,u mnie w ogrodzie nie zauważyłem żadnego gniazda,mimo że te owady latają i widzę je.Czy cegła kratówka może służyć jako gniazdo? bo nie mam innego pomysłu.Tatarak nie rośnie w mojej okolicy. Marian
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Bo niełatwo zauważyć, gdzie te spryciule szykują sobie gniazda.
Robią to w przeróżnych, dziwnych miejscach i nieraz trzeba dłużej poobserwować .
U mnie na przykład, już dwa lata z rzędu, robią sobie gniazdo w ... drzwiach (!).
Tak, takich z płyt, pustych w środku. Nie wiem czy wygryzły, czy był już otwór u góry drzwi,
dość, że wlatywały i po chwili wylatywały, nie bacząc na bliskie sąsiedztwo tarasu i nas.
Mimo, że miały już kilka domków z rurek, nadal przylatywały na 'stare śmieci', do drzwi.
Ciekawe, czy i w tym sezonie wrócą? Na razie ich nie widać .
Robią to w przeróżnych, dziwnych miejscach i nieraz trzeba dłużej poobserwować .
U mnie na przykład, już dwa lata z rzędu, robią sobie gniazdo w ... drzwiach (!).
Tak, takich z płyt, pustych w środku. Nie wiem czy wygryzły, czy był już otwór u góry drzwi,
dość, że wlatywały i po chwili wylatywały, nie bacząc na bliskie sąsiedztwo tarasu i nas.
Mimo, że miały już kilka domków z rurek, nadal przylatywały na 'stare śmieci', do drzwi.
Ciekawe, czy i w tym sezonie wrócą? Na razie ich nie widać .
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Więc wystawiac juz kokony z murarkami? Bo ma się ochłodzic więc nie wiem , bo pierwszy rok mam murarki.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41