Berberys - choroby,szkodniki
Berberys Admiration choruje
Witam, mam pytanie, zakupilam jakieś dwa miesiące temu sadzonkę i niedawno pojawiły się na liściach czarne plamy, a potem w tych miejscach wypadają małę dziurki.
Szczerze mówiąc berberysy nie sprawiały u mnie żadnych problemów i jestem zdziwiona.
Byłam potem pytać w tej szkółce, ale uzyskałam informację, że oni je często pryskają, ale nie uzyskałam informacji, co to za choroba ani czym pryskać.
Pytałam też, czy to przechodzi na inne odmiany i okazało się, że nie.
Mam pytanie w związku z tym, czy ktoś wie o co chodzi, czy to dotyczy tylko tej odmiany i czy ewentualnie dać sobie spokój, wykopać i spalić, a kupić jakąś 'zwykłą' odmianę i nie martwić się przez cały czas. Ładny jest, ale jeszcze na tyle mały, że może pójść z dymem bez wielkiego żalu.
Szczerze mówiąc berberysy nie sprawiały u mnie żadnych problemów i jestem zdziwiona.
Byłam potem pytać w tej szkółce, ale uzyskałam informację, że oni je często pryskają, ale nie uzyskałam informacji, co to za choroba ani czym pryskać.
Pytałam też, czy to przechodzi na inne odmiany i okazało się, że nie.
Mam pytanie w związku z tym, czy ktoś wie o co chodzi, czy to dotyczy tylko tej odmiany i czy ewentualnie dać sobie spokój, wykopać i spalić, a kupić jakąś 'zwykłą' odmianę i nie martwić się przez cały czas. Ładny jest, ale jeszcze na tyle mały, że może pójść z dymem bez wielkiego żalu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myślę , że ta strona pomoże w rozwiązaniu problemu: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=60:D
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli jest ładnie wybarwiony to znaczy, że ma wystarczająco dużo słońca bo w wyniku niedostatecznej ilości słońca berberysy czerwone zielenieją .boniczka pisze:Dziękuję, generalnie on nie ma za dużo wody, bo rośnie na skarpie, a z niej spływai woda nie zalega, ale może ma za mało słońca, wsadziłam go w tak, ze ma słońce tylko popołudniu, żeby go nie przypaliło.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2010, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
berberys i szkodniki
Coś mi zjada mojego berberysa. Na gałązkach pojawiły się małe robaczki ( takie "gąsieniczki") ok. 0,5-1cm wielkości, biało-żółte w czarne kropki. jak je zwalczyć?
Re: berberys i szkodniki
Gatunek gąsienic nie ma znaczenia ( takie wyjątki jak szrotówek pomijam ).
Oprysk insektycydem, powinien wystarczyć najtańszy środek dostępny w sklepie ogrodniczym
Oprysk insektycydem, powinien wystarczyć najtańszy środek dostępny w sklepie ogrodniczym
Re: berberys i szkodniki
tez miałem kiedyś ten problem ale obyło się bez oprysku , po prostu żmudnie wyzbierałem te gąsieniczki z gałęzi oraz gniazd a następnie .........eksterminacja ;).Berberys przeżył
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 mar 2011, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Larwy w kompoście
Mam larwy (takie duże białe) w kompoście. Jak się ich pozbyć?
Re: Larwy w kompoście
Jeśli mieszkasz na wsi i masz kury to daj im dostęp do kompostu. One załatwia sprawę, a i ładnie oddzielą słabo rozłożone frakcje kompostu. Jeśli nie, to pozostaje Ci przesianie go.