Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Pojęcia nie mam, podobno dobre i przechowują się dobrze:) Też będę to testować.
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też będę miała pierwszy rok Guatemalan Blue Banana, wygląda smacznie na obrazku a jak będzie mam nadzieję sprawdzić już na jesień.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Po zeszłorocznej klapie z dynią makaronową (zupełnie mi nie podeszła) w tym roku chciałabym postawić tylko na pewniaki, tylko czy miejsca na polu wystarczy?
I jeszcze mam zagwozdkę nt zapylania ręcznego, zastanawiam się czy samo posmyranie pręcików wystarczy by nie zaszkodzić dyni i mieć czystą odmianę na rok kolejny, hmmmm, może warto żeński kwiat okryć i zostawić tak do odpadnięcia?
I jeszcze mam zagwozdkę nt zapylania ręcznego, zastanawiam się czy samo posmyranie pręcików wystarczy by nie zaszkodzić dyni i mieć czystą odmianę na rok kolejny, hmmmm, może warto żeński kwiat okryć i zostawić tak do odpadnięcia?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Nie wystarczy, musisz zabezpieczyć i męski i żeński kwiat przed rozwinięciem, zapylić, i znowu zabezpieczyć żeński. Guatemalan Blue Banana ponoć jest smaczne, rośnie duży ale pokrojony dobrze przechowuje sie w lodówce, tyle wyczytałam. Jumbo Pink pewnie podobnie.
Ja w zeszłym roku miałam Jumbo Pink.Nam smakowała i raczej dobrze się przechowuje, ale to moja subiektywna opinia
Forumowiczka Kasia...;)
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
klamka zapadła, zakupiłam blue, choć zdecydowanie wolę dynie wielkości ok 1 kg, maks 2; no ale może zdecyduję się na jakieś słoiki z dynią tymczasem prawie wiosna nie mogę doczekać się wysiewu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sie 2010, o 21:21
Mam pytanko. Czy w takie opaski do pomidorów śr. około 10cm można zasiać dynie ??
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Od biedy można , ale jednak lepsza jest dobra doniczka , ma wykonane wyżłobienia wewnątrz i na dnie , pozwala to prawidłowo rozrastac się korzeniom .matmars pisze:Mam pytanko. Czy w takie opaski do pomidorów śr. około 10cm można zasiać dynie ??
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sie 2010, o 21:21
Aaaaa no to kupie sobie doniczki. Tak się pytałem. Może posieję kilka w opaskach i porównam.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Tak dzisiaj wygląda moja cenna sieweczka Musiałam jej dosypać ziemi, bo chyba za płytko wetknęłam nasionko i zaczęła się gibać.
Moje pozostałe dwa nasionka Atlantic były trochę zgniecione - pęknięte, ale wydawało mi się na moje laickie oko, że to tylko łupinka pęknięta. Postanowiłam wysiać je pomimo tego, ale nie miałam więcej ziemi. No więc pomyślałam, że jak wrzucę do wody i trochę pomokną, to szybciej później wykiełkują. Guzik. Ta nie moczona już wygląda jak na zdjęciu, a tamte w ziemi leżą... Dzisiaj je wywaliłam z kubeczków razem z ziemią i... u jednego 2 cm kiełka. No to każde poszło do swojego kartonu po mleku i czekam... A moja szwagierka czeka jeszcze bardziej, bo jak coś wyjdzie, to będzie dla niej
Moje pozostałe dwa nasionka Atlantic były trochę zgniecione - pęknięte, ale wydawało mi się na moje laickie oko, że to tylko łupinka pęknięta. Postanowiłam wysiać je pomimo tego, ale nie miałam więcej ziemi. No więc pomyślałam, że jak wrzucę do wody i trochę pomokną, to szybciej później wykiełkują. Guzik. Ta nie moczona już wygląda jak na zdjęciu, a tamte w ziemi leżą... Dzisiaj je wywaliłam z kubeczków razem z ziemią i... u jednego 2 cm kiełka. No to każde poszło do swojego kartonu po mleku i czekam... A moja szwagierka czeka jeszcze bardziej, bo jak coś wyjdzie, to będzie dla niej
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Czy posiada ktoś nadmiar nasionek dyni hokkaido? Kupię lub wymienię na inne odmiany.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
Powiedzcie mi kiedy wysiewać Hokkaido do doniczki na parapet, bo nie mogę znaleźć, i kiedy później przesadzać do ziemi ? nigdy nie uprawiałam jeszcze dyni.
Wanderko, do doniczek ok. 15 kwietnia a do gruntu w maju po przymrozkach.
Forumowiczka Kasia...;)