Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Pelasiu megagroniasty potrzebuje dużo miejsca, jeśli jest wysadzony w gruncie należy ogławiać go za 2 lub 3 gronem jeśli pod folią to chyba za 5. To informacje od Ani - Kozuli z wątku Jankielowych nasionek.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Mam pierwszy raz Megagroniasty,czy donica 10 litrowa wystarczy?.Bo na fotce wygląda na potężną roślinę
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zeszłym roku przygotowałem pomidory w 3 litrowych doniczkach i postawione były w kuwetach jako podstawki,dość dobrze owocowały , były na tarasie ,a plon był wyższy niż gruntowych , tyle tylko ,żeby często podlewać i zasilać .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Marian on raczej chyba do gruntu się nadaje bo jest znacznie większy od typowych koktajlowych.
Ekopom a miałeś go w donicy?
Ekopom a miałeś go w donicy?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
To była odmiana rosavita i jeszcze inna podobna ,posadziłem w zwykłe doniczki i podlewane do kuwety. Może ważne jest jaką ziemię przygotujemy, bo gdy sam torf to może dla pomidorów być za mokro , ja dałem dość dużo starego obornika ,taki wieloletni ,torf i zwykła ziemia.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
U mnie w gruncie pomidory nie rosną gdyż teren mam podmokły.Ogórki rosną,dlatego pomidory sadzę w donicach, nawet w szklarni.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Przypuśćmy...forumowicz pisze:Nie, Panie Moderatorze. Nie jest logiczne.Nie ma w moim wątku nic z tematu, który poruszył Marian , więc nie można mojego postu traktować jako odpowiedz na jego post.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Moja skromna sugestia (jako modemona z całkiem innego forum ) - pokasować posty dotyczące poprawnego pisania po polsku i zobowiązać wszystkich (w tym Mariana- Marianie,wybacz) by po napisaniu postu sprawdzali jego poprawność ortograficzną bo skoro jesteśmy Polakami to starajmy się pisać poprawnie a dla dyslektyków są instrumenty ułatwiające im to zadanie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Wszyscy się zobowiązali, godząc się na przestrzeganie regulaminu forum, jako moderator z innego forum powinieneś o tym wiedzieć.chudziak pisze: i zobowiązać wszystkich
Dobrze, wątek zamykam.
Następna część wątku Wszystko o pomidorach 6cz. (13.03.11- )
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa pomidora w wietrznych warunkach
Taka "ściana" z siatki, na której coś będzie (tkanina, folia) osłoni Ci pomidory na tyle, żeby wiatr nie połamał, a nie zablokuje ruchu powietrza więc nie zaszkodzisz krzakom. Może puście sobie na tę siatkę coś pnącego, jakiś bluszcz ? Zawsze to później lepiej wygląda niż folia. Taka ścianka przecież nie musi być szczelna. Wystarczy, żeby osłabiła te najsilniejsze podmuchy wiatru.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Re: Próby polowe 2011
Tabelka tabelką, ale czy ktoś coś próbuje robić inaczej w tym sezonie? Ja testuję głęboką ściółkę w tym roku, i uprawę dyniowatych jako pnących. Póki co wysadziłam 1 dynię do gruntu.. Najwyżej padnie, ale jakby nie, to będę miała do myślenia;) A, i zachęcona informacjami z forum posiałam marchewkę tak, żeby nie trzeba było przerywać.. Czy raczej posadziłam rozsadę, póki co wygląda to bardzo dobrze.
Loeb pliss -robiłaś rozsadę z marchewki ,czy ja coś nie zrozumiałam.Ja posiałam do gruntu na próbę bo tak wcześnie nigdy nie siałam zawsze w drugiej połowie kwietnia. Z kozulowej krzyżówki Black Pear x Copia mam dwa o ziemniaczanych liściach ,trochę mnie to dziwi bo to F1 ale popikowałam je i zobaczymy czy będą się różnić od pozostałych.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Tak, zrobiłam rozsadę, więcej tego nie zrobię, bo to straszna robota;) Ale miałam kolorową marchewkę, mało nasion, której nie chciałam przerywać, i dlatego. Ale sporo mi to dało, teraz jak będę miała coś takiego będę raczej wysiewać podkiełkowane nasiona zamiast suchych, tak w połowie drogi. Moje kozulowe niedawno posiane, jeszcze nie wychodzą..
Kusi mnie jeszcze wsadzenie kukurydzy w rozsadnik, tu jest problem taki że ptaki i gryzonie wybierają nasiona, więc by mi to pasowało..
Kusi mnie jeszcze wsadzenie kukurydzy w rozsadnik, tu jest problem taki że ptaki i gryzonie wybierają nasiona, więc by mi to pasowało..