Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

I jak? Byłeś, czy odpuściłeś sobie? Kora iglasta za 8,74 zł - 80-l okazała się kusząca :lol:
Ziemia kwiatowa też w korzystnej cenie... ale bez obaw... pewnie jak otworzą LM obok, ceny się wyrównają... w górę oczywiście :twisted:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Byłem ... nie odpusciłem :) Wróciłem z 3 różami, tawułą, nawozami...... kory nie zauważylem, a bedę w tym roku sporo potrzebował.

Na szczęście dzisiaj znow tam będę przejeżdżał :D
aguskac pisze:Z mojego doświadczenia wiem, że nie posiedzisz tam w trakcie lekkiego nawet deszczu, bo zawiewa i zacina pod spód Kiedy będziecie kładli zadaszenie postarajcie się, by połacie jak najwięcej zachodziły na siebie , trzymam kciuki, konstrukcja piękna !!!
Domyślałem się tego.. wiec zastanawiamy się nad doczepieniem zwijanych materiałowych ścianek. Ale to dopiero jak konstrukcja zostanie okratkowana, obsadzone roślinami... wtedy postaramy sie pomyśleć nad jakimiś zasłonkami. Przydadza się tez na zimę jak bedzie tam stał samochód. Nie wiem tylko jaki materiał najlepeij się do tego nada... znaczy żeby nie wyglądał odpychająco a jednocześnie dało się go wyprać.

O coś takiego:
Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiedziałabym Ci, gdzie ta kora leży... ale pewnie już znalazłeś :lol:
Ciekawe, czy na wózku z korą przejadą się jeszcze jakieś rośliny? ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłem, znalazłem..... chociaż nie było przy niej ceny wywieszonej. Jak zapytałem po ile... to mi powiedzieli, że jeszcze nie zdążyli ceny przyczepić bo to nowa kora jest, 5 minut temu rozładowana, więc jeszcze nie zdążyli :D. Ale faktycznie opłacało się.

A na wózku zaplątała się jeszcze... zupełnie nie mam pojęcia skąd 8-) ... róża szczepiona na pniu :uszy.
Na swoje usrawiedliwienie mam, że mojej żonce się już od dawna taka marzyła... wiec zakup generalnie w domu przeszedł nawet z pewną aprobatą ;).
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj była cała sterta :shock: ale skoro my sami pomniejszyliśmy ją o 15 worków ;:224 to jestem w stanie zrozumieć :lol:
A ceny były przyklejone prosto do worków... wybiórczo...
Zakup róży w pełni usprawiedliwiony... aż się dziwię, że nie kupiłeś jeszcze jednej dla córci :wink:
Ale nic straconego - przecież jutro znów będziesz tam przejeżdżał :;230
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gorzata76 pisze:Ale nic straconego - przecież jutro znów będziesz tam przejeżdżał :;230
Wykończy mnie te Auchan... wywiozłem jeszcze kilka worków torfu do nowego hostowiska , kratki ogrodowe, rollbordery..... zapowiada się bardzo dużo pracy tej wiosny :D

--------------

Jutro wchodzi ekipa zrobić bruk pod pergolę. Musieliśmy na szybko wymyślać jakąś aranżacje tego układu - wymyslony przez nas prosty kwadracik okazał się być poniżej ambicji ekipy brukarskiej i starsznie nas namawiali na coś bardziej wymyślengo :shock: :shock: . Po długiej naradzie z brukarzem wyszło nam coś takiego:

Obrazek

Te 4 wystające walce to podsatwy pod słupy pergoli obłożone garnitem, a taki "półwysep" z boku to miejsce na grila. Obramówka z kostki granitowej do której bardzo mnie wykonaca namawia, następnie pasek żółtej kostki aby pasowało do reszty bruku na działce, a środek wyłożony grafitową kostka betonową. Jako ozdoba zółto-grafitowe okręgi na środku.

Generalnie jakoś nie mam przekonania do tego granitu dookoła. Brukarz stwierdził, że "to pasuje do wszytkiego" - ale jakoś się tego nadal boję. Zastanawiam się jeszcze jak w to wszystko teraz wkomponowac miejsca na posadzenie roslin ;:223 ;:223 ;:223 ... totalny brak pomysłu.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Cieszę się, że znalazłam twój ogród... też lubię clematisy, ale Tobie nigdy nie dorównam! W dodatku odnosze wrażenie, że masz niesamowity dar do kwiatów- tak pięknie Ci rosną, ot-choćby ta glicynia, która tak szybko Ci zakwitła ;:138 Gratuluję Ci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dkny - dziękuję za odwiedziny :).
Ja po prostu lubię się przyglądać roślinom - w sezonie staram sie prawie codziennie obejść sobie na spokojnie wszystkie i sprawdzić co tam nowego słychać. A jak się jeszcze weźmie aparat fotograficzny.. to można zobaczyć jeszcze sporo rzeczy na które normalnie nie zwracamy uwagi :) Na przykład wczoraj zrobiłem zdjecie pączkom wierzby...a w domu jak zgrywałem zdjecia to odkryłem tam biedronkę :D
Obrazek

A teraz odrobnia wiosny - obudziły się już owady, mniej lub bardziej lubiane ;)
Obrazek

Wyleciały pierwsze pszczoły - to chyba murarka ogrodowa
Obrazek

Wysypało krokusami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyleciały kopciuszki - juz wiją gniazdo :D
Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postawiłem nową folię :D :D :D..... będzie gdzie sadzić melony ;:138

Obrazek

Obrazek

a w środku już startują clemki:

nowy nabytek (z racji urodzenia się Julinny - musiałem zdobyć Julkę ;:224 )
Obrazek

no i już wiem, że "Princess Diana" oraz "Omoshiro" przeżyły zimę w plastikowych pojemnikach

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach... robactwo :wink: piękne...ale tylko na zdjeciach...
Leszku... czy bambusowe konstrukcje dla clemków to własna twórczość? Jak to wygląda w całości? Bo brak mi pomysłu... chwilowo... a potrzeba jest...
Widziałam w LM takie bambusowe stożki... ale nie jestem przekonana...
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, te bambusy to własna konstrukcja. To po prostu 4 bambusy około 1.5m długie wbite w 4 rogach donicy i związane u góry (ale nie nie na samym czubku, tylko nieco niżej).

"Diana" dostała jeszcze jedną mniejszą piramidkę, bo to powojnik bylinowy, więc trzeba gdzies przyczepiac te młodziutkie pędy. Przy wielkokwiatowcyh wystarczają tylko te 4 długie patyki

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :)
Właśnie to dolne "pięterko" mnie frapowało i ciekawa byłam, co jest powyżej :wink:
Bambusy będą pasowały do murzyńskiej chaty :lol:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MOzna jeszcze zrobic na takich 2 wygietych bambusach... ale nie udalo mi się nigdy znaleźć odpwiednio wysokich :(

Te tutaj mają <1m - powojnik szybko wyrasta ponad.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”