Adenium - Róża pustyni cz.2
Re: Adenium-problem kwitnienia
Najważniejsze!
Napisz informację o warunkach uprawy,
bez tego ciężko pomóc.
Jaka panuje temperatura, ile ma światła, co ile podlewasz, czym nawozisz,
nie było ostatnio przesadzane?
Bardzo ładny okaz
Napisz informację o warunkach uprawy,
bez tego ciężko pomóc.
Jaka panuje temperatura, ile ma światła, co ile podlewasz, czym nawozisz,
nie było ostatnio przesadzane?
Bardzo ładny okaz
Re: Róża pustyni cz.2
Cristo, doniczkę od razu sobie kupiłem ładną chinśką, bo akurat była wyprzedaż a chciałem aby te Różyczki rosły od razu w miejscu docelowym ... marzyło mi się zrobić z tego jakieś fajne bonsai ... nadal mi sie marzy wiec na pierwszej nieudanej próbie nie przestanę ...Cristo pisze:Ja też pragnę kupić od pana Piotra nasionka a i mam pytanko. Czy rodzaj ( kształt) doniczki ma jakieś znaczenie?
Sorki, za post, który niewiele wnosi to tematu, ale musze te 10 nabić ... aby moc wysyłać prv i poprosić o nasionka
Hiacynta, jeżeli masz fajne nasionka, to z checią wezmę 20 szt, tylko nie mam jak napisać, bo mnie admin wstrzymuje
napisz proszę maila na mój adres prywatny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2011, o 08:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam adenium w dobrym sklepie agrocentrum .
Nie było problemów do jesieni -opadły wszyskie liscie (reakcja na zmiany?) całą zimę stał nieruszany na oknie w pełnym słońcu ,wilgotnosc średnia , temperatura ok 20c. Jakis miesiac temu zaczoł wypuszczać pączki kwiatowe ale żaden sie nie rozwinoł.Zasilam go biohumusem od czasu kiedy pojawiły sie pierwsze listki po spoczynku zimowym.
Wsadzony w ziemie jak do kaktusów , ale nie douszczam do całkowitego przesuszenia.
Pozdrawiam
Nie było problemów do jesieni -opadły wszyskie liscie (reakcja na zmiany?) całą zimę stał nieruszany na oknie w pełnym słońcu ,wilgotnosc średnia , temperatura ok 20c. Jakis miesiac temu zaczoł wypuszczać pączki kwiatowe ale żaden sie nie rozwinoł.Zasilam go biohumusem od czasu kiedy pojawiły sie pierwsze listki po spoczynku zimowym.
Wsadzony w ziemie jak do kaktusów , ale nie douszczam do całkowitego przesuszenia.
Pozdrawiam
A co zrobić, jeśli po przycięciu i przesadzeniu, kaudex robi się niebezpiecznie miękki?
Przycięłam i przesadziłam adenium i podlałam, ale od momentu przesadzenia nie ruszył (przesadziłam go 2 tygodnie temu), a teraz widzę, że z kaudex robi się miękki. Szkoda mi, bo jest najładniejszy z wszystkich trzech, jakie przesadzałam, pozostałe mają już nowe odrosty.
Prawdopodobnie za mocno je podlałam po przesadzeniu .
Czy jeśli wyciągnę go teraz z doniczki i wysuszę korzenie to coś jeszcze może z niego być?
Jak go uratować?
Przycięłam i przesadziłam adenium i podlałam, ale od momentu przesadzenia nie ruszył (przesadziłam go 2 tygodnie temu), a teraz widzę, że z kaudex robi się miękki. Szkoda mi, bo jest najładniejszy z wszystkich trzech, jakie przesadzałam, pozostałe mają już nowe odrosty.
Prawdopodobnie za mocno je podlałam po przesadzeniu .
Czy jeśli wyciągnę go teraz z doniczki i wysuszę korzenie to coś jeszcze może z niego być?
Jak go uratować?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
jedno co moge powiedzieć do adenium po przesadzeniu nigdy nie podlewam!!! Sądząc po tym że było już przycinane nie jest to mała siewka... I jeśli robi się miękkie to nie najlepiej wróży na przyszłość... Tak samo chyb a postepuje się z katusami - jeśli się myle to ktoś mnie poprawi...
Nie wiedziałam, że się po przesadzeniu adenium nie podlewa...
Spróbuję go jeszcze wyciągnąć z tej doniczki, ale nie wiem czy to coś da...
Szkoda mi, to już taki pięciolatek ...
Spróbuję go jeszcze wyciągnąć z tej doniczki, ale nie wiem czy to coś da...
Szkoda mi, to już taki pięciolatek ...
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
5 latek to sporo, teraz je przesusz i czekaj cierpliwie co się będzie działo...
No i wszyscy szczesliwi faktycznie rekord został pobity no ale to taka radość, że nie ma się co dziwić...
But everything looks better, when the sun goes down...
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
A w czym ta róża rośnie ? Może tutaj jest problem. Teoretycznie biohumus nie powinien spalić jej korzeni, ale kto wie...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Cristo
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 20:58
Ale teraz się boja bo grzebałem tam patyczkiem, ale nasionka nie dźgałem, czy mam teraz robić coś innego niż trzymać wilgoć i ciepło Czy czekać do łodyżki i na słońce ?
-Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza, jednym jesteś ty, drugim jest śmierć
- Czy rozumiesz teraz, czym jest neutralność, która tak cię porusza? Być neutralnym to nie znaczy być obojętnym i nieczułym. Nie trzeba zabijać w sobie uczuć. Wystarczy zabić w sobie nienawiść. Geralt z Rivii, WIEDŹMIN
- Czy rozumiesz teraz, czym jest neutralność, która tak cię porusza? Być neutralnym to nie znaczy być obojętnym i nieczułym. Nie trzeba zabijać w sobie uczuć. Wystarczy zabić w sobie nienawiść. Geralt z Rivii, WIEDŹMIN
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozumiem że wszystkie 400 siejesz jednocześnie ?? :P
Zastanawia mnie jak dokonasz tego od strony logistycznej.
Przy 250 już będę główkował ostro a co dopiero przy 400.
Chodzi mi tu przede wszystkim o moczenie. Wiesz że Piotr ma 20 odmian ?? Co daje 20 różnych pojemników na moczenie, 20 różnych pojemników na kiełkowanie i wreszcie 400 pojemników na siew. Potem już tylko 400 - to co nie wykiełkuje, pojemników na uprawę ^^
Liczę na zdjęcia jak tego dokonujesz, bo na pewno widok będzie ciekawy ^^ No chyba że każde ziarno podpiszesz laserowo ... hahahaha ...
Cristo - trzeba było tam nie grzebać :P Jest tyle innych ciekawych miejsc do ... hm... grzebania ^^
Stać, to nic się im nie stanie, co najwyżej nieco później wykiełkują na powierzchnię ... no niestety ...
Na słońce możesz w sumie wystawić bo to naturalnie reguluje wilgotność i masz gratisowe nagrzewanie podłoża ^^. Ale i w ciemnościach wykiełkuje a wtedy na słońce.
Zastanawia mnie jak dokonasz tego od strony logistycznej.
Przy 250 już będę główkował ostro a co dopiero przy 400.
Chodzi mi tu przede wszystkim o moczenie. Wiesz że Piotr ma 20 odmian ?? Co daje 20 różnych pojemników na moczenie, 20 różnych pojemników na kiełkowanie i wreszcie 400 pojemników na siew. Potem już tylko 400 - to co nie wykiełkuje, pojemników na uprawę ^^
Liczę na zdjęcia jak tego dokonujesz, bo na pewno widok będzie ciekawy ^^ No chyba że każde ziarno podpiszesz laserowo ... hahahaha ...
Cristo - trzeba było tam nie grzebać :P Jest tyle innych ciekawych miejsc do ... hm... grzebania ^^
Stać, to nic się im nie stanie, co najwyżej nieco później wykiełkują na powierzchnię ... no niestety ...
Na słońce możesz w sumie wystawić bo to naturalnie reguluje wilgotność i masz gratisowe nagrzewanie podłoża ^^. Ale i w ciemnościach wykiełkuje a wtedy na słońce.