Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Ja też podstawowe sprzątanie pozimowe mam za sobą, ciąg dalszy jutro.
Nela, miałaś rację ;:180 zielone "pędy" Cinderelli okazały się być woskiem :;230 Właściwie, to byłoby dziwne, gdyby przeżyła bez okrycia.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Nelu, już od jakiegoś czasu spoglądam na Twój ogród i wiele się nauczyłam . Ale oprysków naturalnych jeszcze nie stosowałam. Mam do Ciebie pytanie odnośnie oprysku z mleka. Czy pryskasz wszystkie roślinki w ogrodzie, czy tylko niektóre ?
Chcę spróbować . Ale to mój pierwszy raz...

Pozdrawiam
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nela :wit dzięki. A chciałam zapytać? Na mojej Cinderelli też jest wosk co mam z nim zrobić, tak zostaić?
Pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kiedy zaczniesz Nelu robić opryski mlekiem juz, albo jak zaczną puszczać listki . Dzis przesiedziałam pół dnia w ogródku . Niestety musiałam uporządkować skalniak ,gdyz niedługo dojdą roślinki . Dzisiaj czuje sie do bani . Niestety starość ;:224 i dżwiganie ciężarów to chyba już nie na mnie i wcale mi sie ta sytuacja nie podoba :twisted:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Neluś, ogłosiłam w moim wątku konkurs!!! Kiedy tym mlekiem???? ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Małgoś mleko pomaga ,sama się o tym przekonałam...i z dwa razy należy powtórzyć ,a oprócz tego roztwór z czosnku...Masz rację ... trzeba się trochę napryskać...jak się chce ekologicznie :wink: Ale każdy wybiera wg swoich możliwości wolno-czasowych... :D
Basiu szkoda ,że miałam rację ...wolałabym ,aby żyła ,ale poczekajmy ,może ze szczepu coś puści... :D
Mimo sprzątania ogród mój nie nadaje się do przeglądu...średnia ocena 2... :?
Gosiaczku witam :wit
Mlekiem oprysk stosuję przede wszystkim na róże które są w fazie pączkowania,mleko musi być chude ,najlepiej w woreczkach nie w kartonach...Można też zastosować na winorośl i powojniki...
Roztwór 1 l mleka na dwa litry wody...Po tygodniu powtórzyć... :D Jest trochę roboty przy tych opryskach,ale co się nie robi dla naszych ulubieńców... :wink:
Po tych opryskach mlekiem stosuję oprysk z czosnku,z pokrzywy,jest to sposób i na choroby grzybowe i na szkodniki.Będziesz chciała to podam Ci przepis... :D
Jolusiek ja ten wosk zdrapałam ,ale trzeba to robić bardzo ostrożnie,aby nie uszkodzić gałązek...ale możesz go tez zostawić...Basi kwitły z woskiem ... :D
Jadziu mlekiem będę opryskiwać ,gdy już pąki będą nabrzmiałe,i jeszcze 2 razy powtarzam w odstępach tygodniowych... :D
Jadziu nie forsuj się zbytnio,wszystko zdążymy porobić,ale wiem ...człowiek niecierpliwy ,chciałby wszystko porobić za jednym zamachem...W końcu czekałyśmy na ten moment 5 miesięcy... :wink:
Przydałby się deszcz ,aby zmyć tę szarość i brud.Po takich obfitych opadach wszystko ruszy... :D
Zaczynają przychodzić rośliny zamawiane w okresie stagnacji...Jutro może przyjdą powojniki.
A dzisiaj wzięłam się za sianie...Jeżeli wszystko wyjdzie,mogę założyć sklep ogrodniczy... :;230

Tosiu już do Ciebie lecę... ;:65
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nelu a gdzie zamawiałaś powojniki, ja wciąż nie mogę się zdecydować jakie kupić. ;:224
Ja już sprzątam chyba tydzień albo dłużej a nawet 2 bym sobie nie postawiła, z całej okolicy wiatr przywiewa liście i tak na okrągło. :?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELA wiem ,ale jak już sie weżmiesz do roboty to potem ciężko powiedzieć PASS :wink: . No cóż taka nasza natura . Wiem jak jest z opryskami mlecznymi gdyż praktykowałam to na ogórkach . Niestety trzeba to robić systematycznie inaczej całe zabiegi sz,,,, trafia . Tak sie namyślam ,że ubiegloroczne mydło będzie miało jakąś wartość ,gdyż mi przemarzło ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
rumpelsznycel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2011, o 12:09

Post »

Hmmmm/....ładnie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Szłam z ogródka po osiemnastej i ...spadło na mnie pięć kropek deszczu :;230 oby udało Ci się sprowokować deszcz, w powietrzu duszno.
Ja też spodziewam się jutro powojników :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Nelu, czy o nadejściu powojników zawiadamiają??? Bo ja też mam zamówione i czekam.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

U mnie znów zimno i musiałam odłożyć siewy :roll: Zadoniczkowałam tylko kupione ostatnio bylinki.
Moja Mary Rose dopiero wychodzi z ziemi, zimowała w nieogrzewanej szklarni.
A Felicia chyba nie jest mi pisana :roll: Zamówiłam w grudniu kolejną, a dopiero teraz dowiedziałam się, że jej nie mają :evil:
Miła pani za to tak długo przekonywała mnie do Gertrude Jekyll aż się zgodzilam na to zastępstwo. Ty chyba też ją masz?
No i domówiłam jeszcze 2 róże :;230
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Majka ja zamawiałam już po raz drugi w e-clematis http://e-clematis.com/
Przysyłają ładne egzemplarze i maja duży wybór..
Poleciłabym Ci te z grupy Viticella i clematisy bylinowe,gdyż nie ma z nimi żadnych problemów...
Teraz kupiłam Juuli,
Pamiat Serdsa
Clematis x aromatica ...pachnący
Louise Rowe
Jadziumyślę ,że mydło jako dodatek do oprysku dla samej większej przyczepności,będzie działało i po zmrożeniu... :wink:
Po mleku stosuje opryski z czosnku i pokrzywy ...i tak w kółko... :D
Rumpelsznycel co za nick... :wink: Witam :wit
Basiu najpierw firma kurierska powiadomiła mnie o przesyłce ,a potem sprzedawca...Ciekawe czy jutro przyjdą...A zamawiałaś w tej samej szkółce...?
Wieczorem czmychnęłam do Anki na ciacho i poczułam jedna kroplę...Oj będzie ulewa... :lol:
Tosiu może zamawiałas później niż ja ...kolejka obowiązuje.. :wink: .
Marysiumoja Mary Rose w piwnicy zimował,cieplej miał to i urósł wielki... :wink:
Poczekajmy ,może w tym roku Felicia okaże się nią właśnie... :uszy
Gertrude Jekyll jest bardzo ładną różą ,ale ponoć drugie kwitnienie niezbyt obfite...chyba wcześniej podawałam stronę ,gdzie jest opis cięcia tej róży...A jakie to jeszcze zamówiłaś...? :;230
Posiałam Twoją trawkę,i szałwię i inne ...część drugą zostawiłam na kwiecień... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”