Ogródkowe rozmaitości cz.4
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4
Deszczyk sobie pada a ja sie z tego ciesze ,bo dziś już musiałam podlać badylki Polki ,które mam zadołowana w doniczce . Dobrze ,że zajrzałam może wreszcie i ziemia sie rozmrozi
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Neluś, a skąd ja mam wziąść ten siarczan i ten drugi???
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Nelu, to Gertrude Jekyll tnie się inaczej niż inne angielki?
Jak masz gdzieś pod ręką ten link to podrzuć proszę , przekopałam forum i nie mogę go znaleźć.
Jak masz gdzieś pod ręką ten link to podrzuć proszę , przekopałam forum i nie mogę go znaleźć.
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Zamawiałam w tej samej firmie hurtem, dwadzieścia same do niskiego cięcia m.in. Pamiat Serdsa, aromatica ...pachnący Trochę się martwię, że ziemia jeszcze nie odmarzła. Zanim posadzę clematisy, muszę jeszcze przesadzić parę róż. Na razie powojniki wylądują na balkonie.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Clematisy....te mnie jakjoś bardzo zaskoczyły pozytywnie wszystkie 5 które mam
i chyba dokupię sobie
bylinowe powiadasz
A co wysiałaś?
mnie w tym roku wszystko kiełkuje na potęgę....nawet przeterminowane nasionka lepiej wschodzą
i chyba dokupię sobie
bylinowe powiadasz
A co wysiałaś?
mnie w tym roku wszystko kiełkuje na potęgę....nawet przeterminowane nasionka lepiej wschodzą
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Nelu i Basjak powiedzcie, z czym będziecie łączyć clematisa Pamiat Serdsa? Ja mam go od około 3 lat i do tej pory rósł solo, a w tym roku chciałabym połączyć go z jakąś różą. Tylko nie wiem jaki kolor róży będzie tutaj harmonizował?
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Nelu, ja u nich zamawiam już od miesiąca i wciąż nie mogę się zdecydować które, taki wybór że głowa boli.
Chyba zrobię tak jak Basia i zamówię hurtem a potem będę się martwić gdzie je posadzić.
Mam w swoim koszyku i te Twoje i te Basi i jeszcze Barbarę dzięki której trafiłam do tego sklepu.
Chyba zrobię tak jak Basia i zamówię hurtem a potem będę się martwić gdzie je posadzić.
Mam w swoim koszyku i te Twoje i te Basi i jeszcze Barbarę dzięki której trafiłam do tego sklepu.
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jadziu a u nas zero deszczu,może nocą...ale to już noc... Jutro ma być trochę chłodniej,to znak ,że chmury nadchodzą,
Tosiu u mnie możesz znaleźć ... Mam tego pełno
Asiu tnie się ją podobnie jak wszystkie angielki o takim większym wzroście...ale kiedyś znazłam blog ,w którym właściciel pisze o specyficznym traktowaniu tej róży ,aby kwitła przez całe lato...Sama teraz nie wiem ,czy wklejałam go u mnie ,czy u kogoś... Sprawdzę jeszcze i poszukam...
Basiu jak już zamawiać to solidnie... ,a nie po 1 sztuce...taki egzemplarz zginie w tłoku...
Będziemy miały podobne odmiany...Jeszcze nie znalazłam im docelowego miejsca...z tym jest największy problem... też będę czekać na totalne rozmrożenie i na wyjście bylin...bo w tej chwili trudno mi określić ,gdzie co wybije...
Grzesiu polecam integrifolia...jaka to przyjemność ,gdy po rozgrzebaniu ziemi przy pędach ściętych widzisz wiele zielonych czubków... Oczywiście nie radzę tego robić.,ale ja niecierpliwa,muszę widzieć ,czy żyje ...
Wysiałam i byliny i jednoroczne...Krwiściąg czerwony,Werbena Hastata,Alyogyne Huegelii-hibiskus australijski,
Campanula rapunculoides,szałwie omszone od naszych koleżanek... o szafirowych kwiatach,trawa ozdobna,Zatrwian granatowy,lnica purpurowa,astry igiełkowe,szałwie jednoroczna omączoną niebieską.,i jeszcz pewnie cos ,ale w tej chwili mi umknęło
Rozetko wydaje mi się ,że każdy kolor róży będzie do niego pasował... i różowa i pomarańczowa i czerwona...
Majka powiem Ci jakie u mnie rosną ,a jestem z nich zadowolona ...wiesz to zależy kto w czym gustuje ,ja lubię dzwonki i takie trochę nietypowe clematisy...
Na przykład pachnący Rubromarginata...setki kwiatuszków mniejszych,ale tworzą taka koronkową poświatę...-3-4 m,z wielkokwiatowych półpełnych dobrze rośnie Matka Siedliska ,z tego samego gatunku Ville de Lion i Cholmondeley...kwiaty jak talerze...olbrzymki,Arabella -bylinowy to wiadomo ..powinna znaleźć się w każdym ogrodzie ze względu na najdłuższe kwitnienie..., Comtesse de Bouchaud-różowo lawendowe kwiaty bardzo obficie kwitnie-wysoki,z pełnych mniejszych kwiatów Purpurea plena Elegans...wysoki-dlugo kwitnie Jackmanii-cudny granat,,Rooguchii-długie granatowo-fioletowe dzwony,Generał Sikorski,bylinowy Alionushka i Viola Violacea...robi wrażenie...To na razie tyle...,które mi przyszły do głowy..reszta się okaże w tym roku...
Tosiu u mnie możesz znaleźć ... Mam tego pełno
Asiu tnie się ją podobnie jak wszystkie angielki o takim większym wzroście...ale kiedyś znazłam blog ,w którym właściciel pisze o specyficznym traktowaniu tej róży ,aby kwitła przez całe lato...Sama teraz nie wiem ,czy wklejałam go u mnie ,czy u kogoś... Sprawdzę jeszcze i poszukam...
Basiu jak już zamawiać to solidnie... ,a nie po 1 sztuce...taki egzemplarz zginie w tłoku...
Będziemy miały podobne odmiany...Jeszcze nie znalazłam im docelowego miejsca...z tym jest największy problem... też będę czekać na totalne rozmrożenie i na wyjście bylin...bo w tej chwili trudno mi określić ,gdzie co wybije...
Grzesiu polecam integrifolia...jaka to przyjemność ,gdy po rozgrzebaniu ziemi przy pędach ściętych widzisz wiele zielonych czubków... Oczywiście nie radzę tego robić.,ale ja niecierpliwa,muszę widzieć ,czy żyje ...
Wysiałam i byliny i jednoroczne...Krwiściąg czerwony,Werbena Hastata,Alyogyne Huegelii-hibiskus australijski,
Campanula rapunculoides,szałwie omszone od naszych koleżanek... o szafirowych kwiatach,trawa ozdobna,Zatrwian granatowy,lnica purpurowa,astry igiełkowe,szałwie jednoroczna omączoną niebieską.,i jeszcz pewnie cos ,ale w tej chwili mi umknęło
Rozetko wydaje mi się ,że każdy kolor róży będzie do niego pasował... i różowa i pomarańczowa i czerwona...
Majka powiem Ci jakie u mnie rosną ,a jestem z nich zadowolona ...wiesz to zależy kto w czym gustuje ,ja lubię dzwonki i takie trochę nietypowe clematisy...
Na przykład pachnący Rubromarginata...setki kwiatuszków mniejszych,ale tworzą taka koronkową poświatę...-3-4 m,z wielkokwiatowych półpełnych dobrze rośnie Matka Siedliska ,z tego samego gatunku Ville de Lion i Cholmondeley...kwiaty jak talerze...olbrzymki,Arabella -bylinowy to wiadomo ..powinna znaleźć się w każdym ogrodzie ze względu na najdłuższe kwitnienie..., Comtesse de Bouchaud-różowo lawendowe kwiaty bardzo obficie kwitnie-wysoki,z pełnych mniejszych kwiatów Purpurea plena Elegans...wysoki-dlugo kwitnie Jackmanii-cudny granat,,Rooguchii-długie granatowo-fioletowe dzwony,Generał Sikorski,bylinowy Alionushka i Viola Violacea...robi wrażenie...To na razie tyle...,które mi przyszły do głowy..reszta się okaże w tym roku...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Neluś, ale on ci jest taki zimny różowy...?
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Moni masz racę... on bardziej różowo fioletowy http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clem ... ?dbkey=354
Do niego nie będą pasowały pomarańcze i typowe czerwienie...
Różowe ,purpurowe,fioletowe...i białe ...to kolorki ,które będą na pewno pasowały...
Do niego nie będą pasowały pomarańcze i typowe czerwienie...
Różowe ,purpurowe,fioletowe...i białe ...to kolorki ,które będą na pewno pasowały...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Czy to ten link o cięciu Gertrude?
http://rosesingardens.blogspot.com/2008 ... roses.html
I w tłumaczeniu
http://translate.google.pl/translate?js ... ml&act=url
A zamówiłam jeszcze "Nimbus" Le Grice'a i "Brownie". Bardzo ich jestem ciekawa
http://rosesingardens.blogspot.com/2008 ... roses.html
I w tłumaczeniu
http://translate.google.pl/translate?js ... ml&act=url
A zamówiłam jeszcze "Nimbus" Le Grice'a i "Brownie". Bardzo ich jestem ciekawa
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Ciekawe, ciekawe ...choć nie do końca, przynajmniej dla mnie, wszystko zrozumiałe. Właśnie zostałem posiadaczem tej róży (GJ), jej cięcie jak widać jest kluczowe w osiągnięciu sukcesu. Chyba ten tekst dam tłumaczowi do rzetelnego przetłumaczenia, aby nie popełnić błędu. Wielkie dzięki za pokazanie tego linku.
-
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 20:42
Nelu,
dziękuję za ten opis oprysku z mleka. Jak byś mogła przesłać mi na pw przepis będę Ci wdzięczna. Wczoraj kupilam Mydlo bioczosu, i zastanawiam się czy mogę wszystkie roślinki opryskać tym mlekiem , a potem bioczosem ( czyli róże i inne byliny). Czy takie opryski można stosować na iglaki, tuje i inne drzewka. Czy dotyczy to tylko róż ?
Czytałam dużo na tym forum o opryskach, wywarach i gnojówkach ( do niej przymierzam się również ) , ale to mój pierwszy rok więc lepiej pytać niż potem płakać.
Śledzę Twój wątek, i jak tylko dasz sygnał tez biorę się za oprsyki.
Ale zamówilaś Clematisków pięknie będzie !!!!
To moje drugie chciejstwo po różach. Zamówiłam u Pana T. Mam nadzieję że mi prześle. Dziewczyny pisały że ma ładne egzemplarze.
Pozdrawiam Cię serdecznie
dziękuję za ten opis oprysku z mleka. Jak byś mogła przesłać mi na pw przepis będę Ci wdzięczna. Wczoraj kupilam Mydlo bioczosu, i zastanawiam się czy mogę wszystkie roślinki opryskać tym mlekiem , a potem bioczosem ( czyli róże i inne byliny). Czy takie opryski można stosować na iglaki, tuje i inne drzewka. Czy dotyczy to tylko róż ?
Czytałam dużo na tym forum o opryskach, wywarach i gnojówkach ( do niej przymierzam się również ) , ale to mój pierwszy rok więc lepiej pytać niż potem płakać.
Śledzę Twój wątek, i jak tylko dasz sygnał tez biorę się za oprsyki.
Ale zamówilaś Clematisków pięknie będzie !!!!
To moje drugie chciejstwo po różach. Zamówiłam u Pana T. Mam nadzieję że mi prześle. Dziewczyny pisały że ma ładne egzemplarze.
Pozdrawiam Cię serdecznie