Tak tak czerwona papryka słodka , tak dodam tylko , że żeby były bardziej " zjadliwe" dla dzieci to ogonki można ze szczypiorku wykonać , a jeśli zaplątałoby się w domku kawałek ogórka zielonego lub żóltej papryki to skrzydełka można zrobić ja nie miałam więc moje nie polecą :P
otwory na oczka ( pieprz czarny ziarnisty) robię plastikową rurką do napojów szybko i wygodnie
Kapustę pekińską pokroić w paski. Przepłukać w durszlaku i przełożyć do miski.
Wsypać jeden sos. Ogórek i pomidory pokroić w sporą kostkę. Dodać do kapusty.
Pozostałe dwa sosy należy sporządzić według przepisu na opakowaniu.
Zalać sałatkę i posypać szczypiorkiem.
- torebka ugotowanego ryżu
- ćwiartka pieczonego kurczaka lub z rożna
- puszka kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 2 bardzo duże łyżki jogurtu naturalnego
- 3 też duże łyżki majonezu ( dałam Light )
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka oddzielić od kości dość grubo pokroić, dodać odsączoną kukurydzę i drobno pokrojone ogórki. Majonez wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem. Dodać do pozostałych składników, wymieszać.
<< SMACZNEGO >>
PS. Sałatka wymyslona z powodu pozostałej ćwiarteczki kurczaka z rożna.
Może to i nie sałatka, ale na pewno o wiele zdrowsza
Mowa o kiełkach. W okresie przedświątecznym trafiłam przypadkiem w sklepie na tzw. "nasionka na kiełki" - była to akurat lucerna. Zainteresowana, poszperałam nieco w Internecie i znalazłam o wiele więcej nasion i o wiele więcej informacji o kiełkach.
Zawierają niezliczone ilości witamin, mikro- i makroelementów, niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Są małokaloryczne, więc można jej jeść bez wyrzutów sumienia, a wartości, które nam dają, są niezmierzone
Zawierają substancje stosowane w profilaktyce NOWOTWORÓW! Ale nie tylko; zapobiegają miażdżycy, wzmacniają naturalną odporność, a obecność błonnika pobudza układ odpornościowy do pracy ( tj. wspomagają odchudznie, oczyszczają organizm z toksyn! ) Przede wszystkim są jednak pyszne - można dodać je do zupy, sałatki, przyozdobić nimi stół lub zjeść razem z kanapką
Polecam
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
Nie dodałam też, że - by je otrzymać - wystarczy zaledwie kilka dni.
Tradycyjna rzeżucha kiełkuje 2-3 dni; z pozostałymi kiełkami sprawa ma się podobnie. Najlepiej kiełkują w specjalnym, wielopoziomowym naczyniu, zapewniającym odpowiednią ilość światła i odsączenie wody - w KIEŁKOWNICY.
Oczywiście najzdrowsze są samodzielnie wyhodowane; nie te z puszki ze sklepu, które są pozbawione swoich najbardziej pożądanych wartości.
Skiełkować można bardzo wiele roślin, jak np. słonecznik, soja, lucerna, rzeżucha, rzodkiewka, marchewka, soczewica, pszenica, żyto, owies, jęczmień, kukurydza, burak, etc. Nie wolno kiełkować jednak psiankowatych ( np. pomidor, papryka ), ponieważ ich kiełki zawierają toksyczne dla człowieka związki.
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
Kiełkownica jednak to niewielki wydatek ( ok. 20-30zł ); można korzystać tylko z jednego poziomu jednorazowo lub wysiać na kilku mniejszą ilość; takie naczynie to oszczędność czasu i miejsca - ponadto bardzo praktyczne. U mnie w domu w zasadzie tylko ja spożywam kiełki, bo rodzice jakoś nie mogą się do nich przekonać i absolutnie nie uważam, by kiełkownica była dla mnie zbyt duża Ale to pewnie dlatego, iż jem kiełków ogromne ilości Aczkolwiek, warto - to nie tylko naturalna odporność, ale także zdrowa cera, mocne włosy i paznokcie, zgrabna sylwetka - same plusy
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
Potrzebujemy:
1 selera naciowego.
1 puszkę kukurydzy
ser żółty ( według uznania)
majonez
jogurt naturalny bądź smietana
2 ząbki czosnku
Selera i ser kroimy w kostkę mniejszą lub większą wszystko zależy od indywidualnych upodobań, dodajemy odcedzoną kukurydze. Majonez mieszamy z jogurtem w stosunku 2:1, dodajemy czosnek (przeciśnięty? przez maszynkę). Gotowe.
Proponuje używać do sałatki twardego sera ponieważ miękki po kilku godzinach nawet jeśli sałatka stoi w lodówce robi się coraz bardziej miękki i średnio apetyczny. Można dodać czerwone winogrona.
łyżka oleju lnianego+ łyżka masła+ łyżka miodu
włożyć do szklanki
wstawić do mikrofali na 30 sekund, żeby stopiło się i zaczęło wrzeć
wyjąć z mikrofali, zamieszać i wylać na warzywa gorący sos
nie solić (sól= biała śmierć)
wlać 2-3 łyżki sosu sojowego, który jest dostatecznie słony
wymieszać i odstawić na 5 min
sałatka jest zabawnie słodka i zdrowa. ma witaminki, które wchłoną się z tłustym sosikiem.