Przypołudnik(Mesembryanthemum) - wysiew, uprawa,problemy

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zachwycający przypołudnik

Post »

ja swoje posiałam do wielodoniczek po parę sztuk... jak będzie czas to takie "pastylki" pójdą na rabatkę . W zeszłym roku siałam wprost do gruntu, ale niestety tylko parę zakwitło i teraz wiem czemu, taki drobiazg wykarczowałam przy pieleniu ( teraz ledwo co widać w doniczkach :shock: )
Posiałam 27 lutego i już sporo wykluło się z ziemi.
pozdrawiam
Edyta
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Ja swoje przypołudniki (rok temu kupiłam nasionka)wysiałam ok 2 tyg,. temu.Wzeszła ich ogromna ilosć- może 200 szt.... Cieszę sie,ale z drugiej strony - muszę teraz coś z nimi zrobić :;230 :;230 Nie mogę ich zostawić tak jak jest do maja, bo padną...będę pikować, chociaż po kilka szt do doniczki.
Awatar użytkownika
ruda147
50p
50p
Od: 19 lut 2010, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam cieplutko w deszczowy dzien,ja swój przypołudnik sieje wprost do gruntu w maju i rowniez pieknie kwitnie,pozdrawiam
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja też sieję bezpośrednio do ziemi wśród przekwitających cebulowych ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Też chciałam do gruntu siać, ale przeczytałam na forum,że siane do gruntu dużo później kwitną..... A poza tym nie mam określonego jednego miejsca dla nich, wolę sadzić pojedynczo na skalniaku, na brzegu rabaty.
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Ja wczoraj wysiałam swoje przypołudniki-to mój pierwszy raz- nie wiem czy nie zepsułam wszystkiego na początku bo posypałam nasionami ziemię do siewu i tylko trochę pogrzebałam widelcem :), żeby zmieszała się ziemia z nasionkami, widzę że niektóre zostały na powierzchni-no ale nic, przykryłam folią i czekam:)
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

ta folia chyba niepotrzebna bo mogą zacząć pleśnieć..
Awatar użytkownika
martaksc
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2011, o 16:06

Post »

Mi już ładnie powschodził,( kiedy pikować?? po pierwszych liściach czy wcale?:) za to lobelie i portulakę siałam w tym samym dniu i cisza :( jedynie pojedyncze.... chyba nasionka były kiepściutkie...
DEBIUT 2011 :)
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p

Post »

Józef dzięki:) Już likwiduję "szklarnię" domowej roboty....może powinnam jednak te nasionka jeszcze ziemią przyprószyć???? Chociaż jak siałam lobelię to posypałam nimi po wierzchu ziemię podlałam i pięknie wzeszła ....a potem musiałam wyjechać na kilka dni i siewki padły :(:(:(:( mam nadzieję że przypołudnika nie zaniedbam:) potrzebuję tylko kilkunastu okazów, np : 15 szt:)
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p

Post »

lukos1983 wow 5 dni !!! no to ja za tydzień tez powinnam się cieszyć:) czekam czekam:)
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p

Post »

lukos1983 czytam w twoich myślach-Twojego posta przeczytałam tuz po tym jak przysypałam nasionka dodatkowo cieniutka warstwą ziemi:) natomiast z tym doglądaniem to tez tak mam,chodzę od parapetu do parapetu i ciesze się jak wariat do tej czarnej ziemi:)
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Ja wysiałam 12.03. swój przypołudnik a dziś mam mały lasek strasznie gęsto mi wzeszły - co mam z tym zrobić , zostawić czy część powyrywać a może poczekać jak będą większe ?
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p

Post »

ulikmi oby i mi gęsto wzeszły :) ja będę robiła jak Pan Józef, niech podrosną, potem ziemię pokroić w kawałki i kępami wysadzić :) Tylko nie wiem do jakiej wielkości mogą tak podrastać żeby sobie wzajemnie nie zaszkodziły:) Póki sa maleńkie niech sobie rosną, ja mam to do siebie że takie pycie siewki to unicestwiam przy podlewaniu:) więc im więcej wyjdzie tym więcej osiągnie wiek dojrzały :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”