Petunia z nasion Cz.1
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion
8.03. Przyglądam się ziemi ze wszystkich stron i niczego nie mogę znaleźć...
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Qrcze, nie pamiętam po jakim czasie wzeszły moje, ale pikowałam je w miesiąc po posianiu..
pozdrawiam, Anita
- Dyshia
- 1000p
No cóż, ja naprawdę nie spodziewam się jakichkolwiek wschodów z tego nieszczęsnego wysiewu, biorąc pod uwagę fakt, że cała ziemia z kubka się wysypała, a była to warstwa ok 5 cm. Jeśli przy jej zgarnianiu nasionka wylądowały na dnie kubka, to raczej nie ma szans, żeby z takiej drobinki kiełek przebił się przez taką warstwę ziemi. Co innego, gdybym tak jak Ty tylko przez pomyłkę je przysypała niegrubą warstwą... Tak czy inaczej, kubek sobie stoi, może coś się pokaże, a ja sie nie będę przejmować, bo petunii mam już sporo.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 mar 2011, o 03:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hey u mnie dziś 22 stopnie, piękne słoneczko świeci wiec wyniosłam moje kwiatuszki na słoneczko w nocy na być 10 wiec nie wiem czy mam je wnieść do domu czy może wystarczy ich przykryć i zostawić co o tym myślicie?
w sumie to u nas już wiosna na całego .
w sumie to u nas już wiosna na całego .
- Dyshia
- 1000p
Hm, Ginger, jeśli to ich pierwsza podróż na zewnątrz, to myślę, że powinnaś je na noc wnieść, bo od nadmiaru nowych wrażeń może im się w głowie zakręcić i padną. Hartowanie powinno przebiegać stopniowo, z każdym dniem coraz dłużej na powietrzu, aż w końcu na noc i do ziemi.
-
- 10p - Początkujący
Mam jeszcze jedno pytanie czy takim małym petuną są potrzebne jakieś witaminki tz nawóz ?
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Na etapie kiedy jeszcze nie mają zamiaru kwitnąc(nie ma zawiązanych pączków) ja swoich roślinek nie dokarmiam jeszcze przyjdzie czas dawać im jeść
- MadiW
- 200p
- Od: 15 mar 2011, o 09:09
- Kontakt:
witam:)moje petunie zaczynaja kielowac:)ale sa takie maciupenkie ze nie wiem jak to z nimi bedzie.ale dogladam i kibicuje:)a u Was jak tam?
- Dyshia
- 1000p
Petunie tak mają. Aż trudno mi uwieżyć, jak je na początku widze, że coś z nich wyrośnie. Moja mają już po dwa listki właściwe, ale wszystkie wielkości niedużego pypcia... Niebawem je popikuję.
- MadiW
- 200p
- Od: 15 mar 2011, o 09:09
- Kontakt:
:)dziekuje za odpowiedz.A podpowiesz mi jak to jest z tymi listkami wlasciwymi.O co z nimi chodzi?Czym one sie różnia ad zwykłych listków?
- Dyshia
- 1000p
Liścienie to dwa pierwsze listki, które są już wytworzone w nasionku i mają przeprowadzać pierwszą fotosyntezę. Są słabo użyłkowane itp. A listki właściwe wytwarzają się już z wierzchołków wzrostu i są "efektywniejsze". Po prostu wszystkie kolejne listki po pierwszych dwóch to listki właściwe.
-
- 10p - Początkujący
moje petunie bardzo szybko wyszły i to chyba co do nasionka jest ich mnóstwo ,ale od tygodnie stoją w miejscu nie rosną nie wiem czemu.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ja w przyszłym tygodniu przymierzam się do rozsadzenia moich - jedna sadzonka w jednej komorze wielodoniczki, teraz rosną po dwie, trzy
pozdrawiam, Anita