Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

Ja mam tylko 2 adenia, które w styczniu skończyły rok. Miałam ich więcej, ale porozdawałam przyjaciołom. Siewki posadzone były w pojemniki 3 rodzajów: plastikowe, ceramiczne i jedna w skorupę kokosu. Najlepiej rosły te w ceramice, natomiast ta w orzechu osiągnęła wielkość 1/4 tych pierwszych. Niedawno przesadziłam ją do glinianej doniczki i już widać efekty - zaczynają pojawiać się boczne przyrosty. Czyżby skorupa orzecha miała zły wpływ na rośliny? Szkoda, bo wygląda bardzo dekoracyjnie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Re: Adenium-problem kwitnienia

Post »

Zrzucił liście bo poczuł zimę. To normalne, niektóre pozbywają się nawet 100% liści. Adenium jest rośliną półpustynną, potrzebuje podłoża z dodatkiem piasku i minimum (jeśli nie zero) nawożenia. Jak pędzisz go biohumusem to po co ma się wysilać na kwiaty? Idzie w ziele...
AMAE
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2011, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium-problem kwitnienia

Post »

phantom pisze:Zrzucił liście bo poczuł zimę. To normalne, niektóre pozbywają się nawet 100% liści. Adenium jest rośliną półpustynną, potrzebuje podłoża z dodatkiem piasku i minimum (jeśli nie zero) nawożenia. Jak pędzisz go biohumusem to po co ma się wysilać na kwiaty? Idzie w ziele...
dziękuję za poradę . Chyba faktycznie jest mu za dobrze. Ziemia co prawda do katusów ale odzywka z górnej pólki.
Odstwaiam sterydy hi hi -zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam Aneta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam ponownie wszystkich fanów pewnej zielonej, mocno uzależniającej (pomimo braku THC ^^) rośliny, jaką jest Adenium :P

Odebrałem dziś z rąk pracownika PP - listonosza - pewną kopertę. Pospiesznie otworzyłem ją w domowym zaciszu i oto co ujrzałem :

Obrazek

Część trafiła od razu do moczenia - po kilka sztuk z każdej odmiany. I tu ciekawostka. Już po 4 godzinach większość spoczywa na dnie ^^.
Nasiona super jakości i świeże. Pierwyj sort.

Jeszcze raz, serdeczne dzięki Piotr.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

ArkadiuS Ty to wszystko wysiejesz? Będziesz miał niezłą plantację Adenium :) Cały czas obserwuję ten wątek i podziwiam Wasze efekty, jestem pełna podziwu. Choć sama bardziej lubuję się w roślinach ogrodowych to zastanawiam się nad spróbowaniem zabawy z tym cudem :D
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Z pomieszczeniem nie będzie jakoś problemu - wstępnie wysiewam tylko 100 nasion, także kolejne 2 mini szklarnie 56 wystarczą.
JustynaK pisze:zastanawiam się nad spróbowaniem zabawy z tym cudem
Ostrzegamy iż strasznie wciąga i uzależnia !!
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57

Post »

Arku, tylko pozazdrościć Ci tych nasion :D ja niestety jeszcze nie dostałam swoich, nawet Adenium z allegro wędruje już do mnie od tygodnia... Sprzedawca na pewno nie dostanie ode mnie pozytywa :evil: chyba, że to poczta zawiniła i się ociąga. W każdym razie, moja cierpliwość się kończy.
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
Cristo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 20:58

Post »

Cierpliwość to podstawowa cech ogrodnika . A bynajmniej tak mi się wydaje . Chciałem powiedzieć że moje 3 letnie nasionko już nie jest nasionkiem ma się dobrze i puszcza 1 parę listków jak coś to później dodam zdjęcia. O ile chcecie :P
-Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza, jednym jesteś ty, drugim jest śmierć
- Czy rozumiesz teraz, czym jest neutralność, która tak cię porusza? Być neutralnym to nie znaczy być obojętnym i nieczułym. Nie trzeba zabijać w sobie uczuć. Wystarczy zabić w sobie nienawiść. Geralt z Rivii, WIEDŹMIN
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57

Post »

Jeśli chodzi o rośliny to nie mam cierpliwości i wychodzę na tym stratnie (ostatni wysiew Adenium)... :roll: a alllegro? Wrrrr... 3 dni czekania to ok, ale 7?????? :shock:
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33

Post »

Cristo pisze:Cierpliwość to podstawowa cech ogrodnika . A bynajmniej tak mi się wydaje . Chciałem powiedzieć że moje 3 letnie nasionko już nie jest nasionkiem ma się dobrze i puszcza 1 parę listków jak coś to później dodam zdjęcia. O ile chcecie :P
;:108
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Awatar użytkownika
Cristo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No to zdjęcia mojego cudu:) są to wglądu tutaj ta butelka ma zapewniać wilgoć :)
A i kolejne nasionko wykiełkowało. No nie tak bardzo ale widać chyba korzonek :)
Qodmira ja też już nie mogę się doczekać :P
- Czy rozumiesz teraz, czym jest neutralność, która tak cię porusza? Być neutralnym to nie znaczy być obojętnym i nieczułym. Nie trzeba zabijać w sobie uczuć. Wystarczy zabić w sobie nienawiść. Geralt z Rivii, WIEDŹMIN
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Gdzie to zdjęcie ?? :P
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Arkadius jak tam twoje nasionka? : )
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28

Post »

Dziękuję bardzo Piotrze, nasionka dotarły :tan Wczoraj przycięłam moje starsze adenium i szczepiłam. Zajęło mi to sporo czasu, pędy są tak blisko siebie, że musiałam co chwila wracać do już zrobionych, bo jeden zły ruch i wszystko odpadało. Nie wiem czy się zrosną :roll:
Awatar użytkownika
Cristo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

http://img688.imageshack.us/i/sdc13010w.jpg/
http://img163.imageshack.us/i/sdc13014.jpg/
Przepraszam nie dodały się chyba wtedy ehh ale już są.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”