Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

8.03. Przyglądam się ziemi ze wszystkich stron i niczego nie mogę znaleźć...
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Qrcze, nie pamiętam po jakim czasie wzeszły moje, ale pikowałam je w miesiąc po posianiu.. :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

No cóż, ja naprawdę nie spodziewam się jakichkolwiek wschodów z tego nieszczęsnego wysiewu, biorąc pod uwagę fakt, że cała ziemia z kubka się wysypała, a była to warstwa ok 5 cm. Jeśli przy jej zgarnianiu nasionka wylądowały na dnie kubka, to raczej nie ma szans, żeby z takiej drobinki kiełek przebił się przez taką warstwę ziemi. Co innego, gdybym tak jak Ty tylko przez pomyłkę je przysypała niegrubą warstwą... :? Tak czy inaczej, kubek sobie stoi, może coś się pokaże, a ja sie nie będę przejmować, bo petunii mam już sporo. :wink:
Ginger1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2011, o 03:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hey u mnie dziś 22 stopnie, piękne słoneczko świeci wiec wyniosłam moje kwiatuszki na słoneczko w nocy na być 10 wiec nie wiem czy mam je wnieść do domu czy może wystarczy ich przykryć i zostawić co o tym myślicie?
w sumie to u nas już wiosna na całego .
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Hm, Ginger, jeśli to ich pierwsza podróż na zewnątrz, to myślę, że powinnaś je na noc wnieść, bo od nadmiaru nowych wrażeń może im się w głowie zakręcić i padną. Hartowanie powinno przebiegać stopniowo, z każdym dniem coraz dłużej na powietrzu, aż w końcu na noc i do ziemi.
Ginger1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie czy takim małym petuną są potrzebne jakieś witaminki tz nawóz ?
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

:wit Na etapie kiedy jeszcze nie mają zamiaru kwitnąc(nie ma zawiązanych pączków) ja swoich roślinek nie dokarmiam :D jeszcze przyjdzie czas dawać im jeść :;230
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Kontakt:

Post »

witam:)moje petunie zaczynaja kielowac:)ale sa takie maciupenkie ze nie wiem jak to z nimi bedzie.ale dogladam i kibicuje:)a u Was jak tam?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Petunie tak mają. :D Aż trudno mi uwieżyć, jak je na początku widze, że coś z nich wyrośnie. :wink: Moja mają już po dwa listki właściwe, ale wszystkie wielkości niedużego pypcia... Niebawem je popikuję.
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Kontakt:

Post »

:)dziekuje za odpowiedz.A podpowiesz mi jak to jest z tymi listkami wlasciwymi.O co z nimi chodzi?Czym one sie różnia ad zwykłych listków?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Liścienie to dwa pierwsze listki, które są już wytworzone w nasionku i mają przeprowadzać pierwszą fotosyntezę. Są słabo użyłkowane itp. A listki właściwe wytwarzają się już z wierzchołków wzrostu i są "efektywniejsze". :wink: Po prostu wszystkie kolejne listki po pierwszych dwóch to listki właściwe. :D
Ginger1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

moje petunie bardzo szybko wyszły i to chyba co do nasionka jest ich mnóstwo ,ale od tygodnie stoją w miejscu nie rosną nie wiem czemu.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ja w przyszłym tygodniu przymierzam się do rozsadzenia moich - jedna sadzonka w jednej komorze wielodoniczki, teraz rosną po dwie, trzy :wink:

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”