Przylaszczka (Hepatica)FOTO
Re: Przylaszczki jakie są,jakie macie?
Po wpisaniu w wyszukiwarce Przylaszczka Pokazała się tyko niebieska.Czy Twoja jest jakaś INNA ?
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli wpiszesz przylaszczka to pokarze się prawdopodobnie przylaszczka pospolita , spróbuj wpisać Hepatica nobilis Japonica , lub Hepatica nobilis , albo jeszcze Hepatica transsilvanica ...powinny pokazać się inne .A moja jest taka jak podpis nad zdjęciem .
Jest piękna
Można kupić nasionka czy może już gotowe roślinki? 

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Po wpisaniu w wyszukiwarce "przylaszczka siedmiogrodzka" (nieco większe kwiaty od p. pospolitej) pokazała się:
- p. siedmiogrodzka - niebieska
- p. siedmiogrodzka "Alba" - biała
- p. siedmiogrodzka "Rosea" - różowa
Ja kupiłam na allegro siedmiogrodzką niebieską (jeszcze nie dotarła) - w formie sadzonki, nie nasionek
- p. siedmiogrodzka - niebieska
- p. siedmiogrodzka "Alba" - biała
- p. siedmiogrodzka "Rosea" - różowa
Ja kupiłam na allegro siedmiogrodzką niebieską (jeszcze nie dotarła) - w formie sadzonki, nie nasionek
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
anador ta akurat z sadzonki ...z nasionek trzeba dość długo czekać aż zakwitną ..dlatego preferuję sadzonki ...ale w tym roku spróbuję zebrać nasionka o ile będą .
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Są kapitalne. Połknąłem przylaszczkowy haczyk. Jakie stanowisko one preferują. Słońce/cień? Kwaśne/zasadowe?
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Mam tylko takie zwykłe przylaszczki ale i tak jestem z nich dumna

- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chore przylaszczki.
Od jakiegoś czasu na moich przylaszczkach pojawiły się plamy
i na spodzie liścia
Najpierw był zaatakowany jeden krzaczek. Dostał oprysk Topsinem ( przy okazji profiaktycznie prysłam też wszystkie przylaszczki rosnące obok). Niestety po kilku tygodniach cała reszta też dostała te paskudne plamy
Rosną raczej w przewiewnym miejscu, nie są narażone na dużą wilgoć. Przez krótką część dnia mają pełne słońce a potem cień.
Przy podlewaniu staram się nie moczyć liści a już na pewno, nie kiedy są w słońcu.
Poproszę o rady czym to zwalczyć bo plam jest coraz więcej i aż przykro jest patrzeć jak je to zżera
i na spodzie liścia
Najpierw był zaatakowany jeden krzaczek. Dostał oprysk Topsinem ( przy okazji profiaktycznie prysłam też wszystkie przylaszczki rosnące obok). Niestety po kilku tygodniach cała reszta też dostała te paskudne plamy

Rosną raczej w przewiewnym miejscu, nie są narażone na dużą wilgoć. Przez krótką część dnia mają pełne słońce a potem cień.
Przy podlewaniu staram się nie moczyć liści a już na pewno, nie kiedy są w słońcu.
Poproszę o rady czym to zwalczyć bo plam jest coraz więcej i aż przykro jest patrzeć jak je to zżera

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Co z tymi przylszczkami jest. Ja co roku sadzę i potem mi gdzieś giną?
Marta
- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
Moje przylaszczki też ginęły,teraz wiem,że miały za dużo słońca,poza tym ktoś mi doradził,żeby rozsypywac wokół krzaczków pokruszone i wysuszone skorupki jajek.Teraz mam ładne kępki białej,różowej i fioletowej.Sukces tak mnie podbudował,że zamówiłam już odmianę Rubra Plena. 

Pozdrawiam-Iwona
Rozsadzałem po kwitnieniu i kilka doniczek z widocznymi pączkami przyniosłem do domu i tu widać efekt, część doniczek stoi na powietrzu, zadołowana w ziemi.trillum30a pisze:Uprawiasz przylaszczki w domu?
- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Faktycznie, może trochę za bardzo im słoneczko przygrzewało!
W tym roku dokonam ponownego zakupu i posadzę w cieniu.
W tym roku dokonam ponownego zakupu i posadzę w cieniu.
Marta