Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Groszek pachnący

Post »

Trafiło mi się sporo kolorków, nie pokazałam jeszcze wszystkich. Byłam bardzo zaskoczona, również tym, że tak ładnie wszystkie powschodziły. W tym roku kupiłam jeszcze więcej torebek. Jak ktoś ma blisko do reala, to polecam wybrać się tam po nasionka TiP-u. Naprawdę warto.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Ja swoje zeszłoroczne kolory zamieściłam na poprzedniej stronie, w tym roku mam zebrane nasionka więc będzie powtórka :)
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy przycinacie wierzchołek roślinek żeby się rozkrzewiły? Ja od zawsze mam tę roślinkę, ale nigdy tego nie praktykowałem.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Od zawsze uszczykuję wierzchołki, Adrianie ... cofnij się na stronę nr 2 niniejszego wątku :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Tak czytałem wątek cały, ale ciekaw jestem czy naprawdę ładniej się rozkrzewią :)
Reposit-10

Post »

Zapewniam Cię, że naprawdę ładniej się rozkrzewi i będzie cieszyć dużo większą ilością kwiatków.
A jak jeszcze będziesz ucinał zawiązujące się strączki, a na dodatek co jakiś czas do wazoniku,
to kwiecia będzie dużo i długo ;:7
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

A mnie dziś w sklepie firmowym Polan urzekł właśnie groszek pachnący w kolorze jasnoróżowym ;:152 Początkowo zamierzałam wysiać go do dłuuuugich korytek, stawianych na parapecie, ale skoro lepiej rośnie siany do gleby... I tu własnie pojawia się moje pytanie - ogródek mam mianowicie od strony południowo-wschodniej, groszek zamierzałam wyhodować przy ścianie budynku, za malwami i dziewanną, tak by wspinał się w górę do okna. Czy gleba raczej piaszczysta nadaje się dla niego? Czy może należałoby zmieszać ją z ziemią, którą i tak muszę kupić w markecie w dużym worku ze względu na dosiewanie trawy, by był lepiej "nakarmiony"? Dziękuję z góry za odpowiedź ;:180
regulamin
Reposit-10

Post »

Pewne jest, że groszek lubi żyzną, próchniczą glebę oraz wilgoć.
Gdy podlałam gnojówką, kwitł jak szalony :) .
Poza tym stanowisko powinno być słoneczne, ewentualnie półcień.

Tak więc, sianie go za wysokimi malwami i dziewanną raczej nie jest dobrym pomysłem ... zasłonią mu słońce :?

Jak będziesz Justysiu kupować nasiona, to zwróć uwagę, czy to faktycznie ten pachnący, jednoroczny (LATHYRUS ODORATUS).
Jasnoróżowy bywa też groszek szerokolistny ( LATHYRUS LATIFOLIUS), który jest byliną i podobno nie pachnie :(

http://www.sadzonki.abc24.pl/default.as ... pro=501055
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Aniu bardzo dziękuję za porady, z pewnością skorzystam, bo troszkę zielono-groszkowa jestem ;:128 Tylko skąd ja gnojówkę wezmę... Ewentualnie można go podlewać Florovitem do roślin kwitnących?

Mam opakowanie przed sobą i stwierdzam z całą stanowczością, że mój groszek jest pachnący (nie mogę się doczekać tego cudnego zapachu) - Lathyrus odoratus :tan http://www.nasiona.pl/Groszek_pachn%C4% ... ,2089.html

Pomyślałam sobie natomiast, że posieję go za malwami i dziewanną dlatego, że tam mam piękne słoneczko, a malwy dopiero w tym roku powinny mi się pokazać, bo kłącza sadziłam zeszłą wiosną i nie było ich dużo, tak jak dziewann ze wsi od mojego ulubionego portiera z pracy, pana Marianka ;:3 Ja niestety ograniczone pole manewru mam, bo to ogródeczek pod oknem mojego bloku... A tak ze względu na wysokość tam mu najlepiej powinno się rosnąć. Chyba muszę coś innego wymyślić ;:149
regulamin
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiej już teraz do skorupek od jajek. I potem tylko posadź od razu ze skorupką do ziemi. Jeśli przerośnie szybciej malwy i dziewanny to powinno być ok (choć pewnie będzie się na nich uwieszał)
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

To jest myśl! Dziękuję ;:168 Właśnie tak zrobię, te nazbierane początkowo do frezji spożytkuję tym samym w lepszy sposób. Tylko muszę najpierw w poniedziałek do Castorama Ogród podskoczyć po ziemię i resztę sprawunków ;:173
regulamin
Reposit-10

Post »

Yoostysia pisze:... Tylko skąd ja gnojówkę wezmę... Ewentualnie można go podlewać Florovitem do roślin kwitnących?

Pomyślałam sobie natomiast, że posieję go za malwami i dziewanną dlatego, że tam mam piękne słoneczko ...
Oczywiście można stosować różne nawozy, Florovit również ... a skoro za malwami i dziewanną masz piękne słoneczko,
to nie widzę przeciwwskazań.
Gdybyś chciała jednak gnojówkę, to polecam mój sposób - kupić granulowany obornik, wsypać do beczki i zalać wodą ,
odczekać ok. tygodnia i podlewać :D .

Obrazek
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Tylko gdzie ja tą beczkę teraz postawię... bo całe moje mieszkanko ma 20m2 ;:191

Najważniejsze, że jakiś plan działania się rysuje dzięki Wam i skorupki + Florovit dają nadzieję na piękny groszek :tan
regulamin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”