Ogrody botaniczne, parki, itp.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.

Post »

A na deser Queen's Gardens w Londynie :wink:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Ot, taki placyk zabaw dla dzieci :D

Obrazek

Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.

Post »

Witam, chciałam przybliżyć wam ogród warzywny w Nakomiadach na Mazurach. Dynie, kapusty, buraki super! Trafiliśmy tam przypadkiem, warto było!
Wspaniała okolica, piękny park, ogród wszystko w trakcie renowacji. O historii tutaj http://www.nakomiady.pl/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Stachu 1956

Post »

witam ,
piękne ogrody , parki ,
jest co podziwiac .Bajkowy świat.
Gratulacje założycielowi wątku za taki pomysł .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.

Post »

magenta pisze:(...)Żal mi trochę, że wątek zaczął się miejscami ogrodowo ciekawymi do zobaczenia w Polsce, a potem tak trochę odbiegł w podróże w ogóle. Chciałbym prosić o więcej miejsc w Polsce, ogrodowo ciekawych :) (...)
Przeniosłam więc posty z OB w Powsinie do wątku o ogrodach botanicznych itp
Bo taki tez mamy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Jeżeli będzie ktoś odwiedzał Francję, to polecam piękny ogród w Giverny. Jest to miejsce, gdzie mieszkał i tworzył swoje najpiękniejsze obrazy jeden z moich ulubionych malarzy - Claude Monet. Tam powstały piękne pejzaże - łąki pełne maków, Niebieskie lilie wodne , i inne. W czasie kiedy ten ogród odwiedzałam opiekowała się nim fundacja. Ogród jest naprawdę piękny, nastrojowy. Niestety nie mogę pokazać zdjęć, bo w czasach kiedy tam byłam nie było jeszcze aparatów cyfrowych. Z Paryża jedzie się na zachód A13, Giverny jest koło VERNON. Polecam, warto.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Link do tego wspaniałego ogrodu.

http://giverny.org/gardens/fcm/visitgb.htm#visit
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jola z izer pisze:Jeżeli będzie ktoś odwiedzał Francję, to polecam piękny ogród w Giverny.
Ogród i wiejski dom Claude'a Monet'a w podparyskim GIVERNY - moje wrażenia i zdjęcia z niezapomnianego spaceru przedstawiałam tutaj :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09

Post »

W Giverny jest ładny ogród, ale z ogrodów francuskich polecam ogród przy zamku w Villandry. W moim odczuciu nawet Wersal sie nie umywa.
Są to niezwykłe renesansowe ogrody położone na trzech tarasach. Można podziwiać ogród warzywny, ziół leczniczych, ozdobny i wodny.
Atrakcją parku jest warzywnik stworzony z 850 gatunków kwiatów i warzyw. Każda grządka warzywnika jest otoczona niskim żywopłotem z bukszpanu. Wszystkie grządki są harmonijnie ułożone a całość dowodzi, że warzywa nie tylko mają swoją wartość użytkową, ale i dekoracyjną. Obok ogrodu warzywnego znajduje się ogród z ziołami. Należy to jednak zobaczyć.
Podróżując trasą Zamki nad Loarą jest to świetny przerywnik, pod warunkiem, że nie jest się więźniem biura podróży i ma się odpowiednią ilość czasu.
Mam zdjęcia, ale musiałbym do nich się dokopać.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oto parę zdjęć z niedzielnego spaceru po Krakowskim Ogrodzie Botanicznym

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Niektóre zdjęcia robione były komórką, przepraszam za jakość
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Nawet komórka nie odbierze uroku pięknym zakątkom. Róże! moje w tym roku nie zakwitną, przesadzałam i podcięłam, muszę zadowolić się podziwianiem cudzych kwiatów. Spacery po TAKICH ogrodach ;:224 (ale i po mniejszych ogródeczkach) to dla mnie stała walka z własną słabością i złymi chęciami, bo aż roznosi od środka człowieka, by coś sobie uszczknąć. Nawet jak wybieram się do kogoś na kiełbaskę, to muszę przeprowadzić wcześniej ze sobą poważną rozmowę, by nie skubać ludziskom roślin. Ogólnie... potrafię nad sobą zapanować :heja . Ale tylko ja wiem jaki to wysiłek.
W tym ogrodzie jest uroczo, ale tak pod linijkę... bardziej podobają mi się angielskie ogrody.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09

Post »

Ładny ten ogród ;:138 , ale chyba sami przyznacie, że ogrody wielu działkowiczów są o wiele piękniejsze ;:180.
Od profesjonalistów wymaga się więcej.
bobbybudowniczy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2011, o 11:02
Kontakt:

Post »

Jeden z najpiękniejszych ogrodów botanicznych jaki widziałem w Polsce mieści się we Wrocławiu :) Po prostu cudnie!
http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Ogród botaniczny w Denver, Kolorado, USA - relacja i fotki

Post »

W zimie 2008 r. wybrałam się do Denver, ale przed powrotem do Polski chciałam zobaczyć ogród botaniczny (Denver Botanic Gardens).
Ogólnie rzecz biorąc, roślinność w Denver, to zimozielone (tuje, cisy, sosny, jałowce, świerki i inne) oraz lubiące suche powietrze i pustynny klimat (juki, opuncje i wiele stepowych). Klimat w Kolorado jest dosyć zmienny, śnieg może przyjść całkiem niespodziewanie, ale mają tam dobry system ostrzegania ludności na wypadek huraganów czy zamieci. Poza tym, w zimie (luty-marzec) już można cieszyć się dosyć ciepłymi dniami (także chodzi się na zewnątrz bez kurtek i czapek, niektórzy nawet w samych podkoszulkach!), a niebieskie niebo i ostre promienie słoneczne pozostają w pamięci.

Wracając do ogrodu botanicznego. Zbudowano go w 1951 r. i posiada 3 oddziały - w centrum, a także w Chatfield i Mount Goliath dla zobrazowania różnych ekosystemów. Byłam tylko w tej pierwszej. W centralnej jednostce znajduje się ciekawie zaprojektowana szklarnia, a wokół niej różnego typu ogródki, skalniaki, ścieżki oraz bardzo dużo rzeźb i artystycznych rozwiązań architektonicznych. Co mnie zaskoczyło w lokalizacji (porównując Ogród Botaniczny UJ Kraków) to fakt, że w bliskiej odległości stoi biały, mieszkalny wieżowiec i sprawia... dziwne wrażenie, patrząc na całość ;)
Ogród posiada wypasioną stronę internetową, z różnymi programami dla różnych grup osób ludzi, edukacyjne, artystyczne (np. malarstwo - ilustrowanie roślin) a nawet tzw. widżetdo wklejenia na własną stronę internetową, pokazujący które rośliny w danym momencie kwitną wraz ze zdjęciami. Ogród posiada także hotspoty do internetu i oferuje zwiedzanie z informacjami podawanymi na telefon komórkowy oraz kioski cyfrowe, takie urządzania informacyjne z panelem dotykowym, gdzie można wpisać nazwę interesującej nas rośliny lub przeglądnąć kolekcję. Poza tym, posiadają profile na portalach społecznościowych, jak Facebook, Twitter, YouTube itd. Więcej informacji: http://www.botanicgardens.org

A teraz fotki ;) Wkleję kilkanaście, żeby nie robić zbyt długiego wątku, a reszta fotografii jest wrzucona do dwóch galerii pod adresami:
Część I: http://imgur.com/a/7JesZ
Część II: http://imgur.com/a/3A5Mi

Szklarnia:
W głównym hallu przy wejściu znajduje się oczko wodne z (dosyć pospolitymi) roślinami:
Obrazek

W szklarni oczywiście od razu rozglądnęłam się za bliskimi sercu ;) Filodendronami i Monsterami:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a także wypasionym Epipremnum:
Obrazek

Duże wrażenie robi cześć poświęcona storczykom z drzewem obwieszonym roślinami:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

oraz tajna skrytka ;)
Obrazek

Bardzo podobały mi się te rośliny, ale nie za bardzo kojarzę gatunki:
Obrazek
Obrazek

Reszta zdjęć w galerii I.

Przyjrzyjmy się teraz terenowi poza szklarnią. Odwiedzałam Denver w zimie, tak więc ogród wyglądał bardzo pusto, chociaż dało się zauważyć sporo roślin na skalniaki i zimozielonych.
Widok szklarni z zewnątrz:
Obrazek

Pierwsza alejka:
Obrazek

Zegar słoneczny:
Obrazek

Bardzo dopasowane są także rzeźby w ogrodzie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ale elementy architektoniczne są wrzucone w luźny sposób, tzn. dosyć kontrastują ze sobą, ale mają podkreślać dany fragment terenu z określoną grupą roślin lub stylem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rośliny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogród, jak widać preferuje zabronione u nas wypalanie traw:
Obrazek
Prawdopodobnie chodziło o pozbycie się chwastów i uzdatnienie terenu pod nowe rośliny ;)

Znajduje się tam także ogródek w stylu japońskim, po którym spacerują gęsi (te ptaki zachowują się w sumie jak gołębie w Krakowie, latają stadami, że nie wspomnę o zostawianiu na trawnikach tony odchodów):
Obrazek
Obrazek

oraz mały staw z rybami i kaczkami:
Obrazek

Ten widok mnie dobił :D
Obrazek
Obrazek

Wrażenie robi alejka, ręcznie pokrywana kamieniami:
Obrazek

Nie pamiętam już czy kaktusiarnia była w szklarni czy wejście znajdowało się od strony ogrodu, ale zrobiłam parę fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na terenie ogrodu znajduje się także sklepik z roślinami i dekoracjami, raczej badziewia, figurki, wstążki, słoiczki z suszonymi kwiatami, i parę roślin, nic nie kupiłam ;)
Obrazek
Obrazek

Autorka tej relacji w szklarni, jak widać przyzwyczajona, że zima to zima i kurtka musi być ;)
Obrazek

A na podsumowanie, krótki, oficjalny filmik pokazujący ten ogród botaniczny w lecie http://www.youtube.com/user/DenverBotan ... MFy7Gjo-w0

Zapraszam do oglądania, a także w miarę możliwości, wybrania się do Denver.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Re: Ogród botaniczny w Denver, Kolorado, USA - relacja i fotki

Post »

Dziękuję za tę ciekawą i obszerną relację :lol:
Bardzo zainspirowała mnie mała architektura, tę lubię oglądać pasjami :;230
Do Denver póki co się nie wybieram, tak że z radością obejrzałabym ciąg dalszy relacji.
Pozdrawiam :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Re: Ogród botaniczny w Denver, Kolorado, USA - relacja i fotki

Post »

Jestem pod wrażeniem ogrodu i realcji z niego.Wszystko tak fajnie skomponowane i dopasowane.Ta ścieżka bombowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”