MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.

Post »

fajny :D :D ,a wyłożyłeś już kokony ?
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś pocztą przyszły murarki i kilka się wygryzło wiec te wygryzione zaniosłem na działkę , nie wiem czy przeżyją bo ma byc przymrozek. Mam jeszcze jeden domek do postawienia , ale muszę znaleśc cos na dach do położenia żeby im na głowy nie ciekło.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te pakiety rurek macie jakoś przymocowane do domku? Inaczej silny wiatr może nimi poruszać.
Zaglądałem do moich w garażu, na razie siedzą spokojnie i nic się nie wygryza.
Finalizuję powoli budowę swojego domku, w tym tygodniu powinien już zawisnąć na zewnątrz :wink:
A zapełnione rurki zamierzam wystawić w terminie kwitnienia drzew owocowych.
Pozdrawiam, Maciek.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Jeżeli są jakieś rośliny kwitnące i nektarujace to wygryzione pszczółki przeżyją- natomiast jeśli takowych brak to te pszczoły które się wygryzły z kokonów zginą po prostu z głodu bo np u mnie kwitnie tylko leszczyna a ona jako wiatropylna tylko pyłek ma :idea: :? ważne żeby coś kwitło - choćby niewiele{jakieś przebiśniegi, śnieżyce czy krokusy} ale kwitło wtedy przeżyją.
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Widziałam w niedzielę pszczoły na krokusach i przebiśniegach- ale to raczej nie murarki. Czy jest jakaś reguła, które pszczoły budzą się najwcześniej?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

U mnie jest mnóstwo krokusów, po nich będą tulipany więc moje murarki głodne nie będą :P
Pszczoły już 2 tygodnie temu szalały w krokusach ale to nie były murarki.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pierwsze pszczoły to są miodne - w ulu jest ciepło i to im umożliwia wcześniejszą "pobudkę" murarki natomiast wygryzają sie w kolejności-pierwsze samce a dopiero po nich samice :idea:
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

ale nikt w pobliżu mojej działki nie ma uli, więc byłam przekonana, że to jakieś dzikie pszczoły budzą się pierwsze wiosną.
Pozdrawiam.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pszczola miodna wyszukuje pozytek nawet do kliku km(do 7) od ula choć wiosną z pewnością ta odleglośc jest mniejsza jednak sadzę ze wynosi i tak ponad kilometr :idea: :wink:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Tylko aby pszczoła miodna zaczęła obloty, musi się trochę ocieplić, kilka dni powyżej 12- 15 st. sprowokuje obloty oczyszczające i jest to tzw.okres przejściowy - od pierwszego oblotu wiosennego do całkowitego wyjścia pszczół z kłębu (intensywne pobieranie wody, noszenie pyłku).
A w tym czasie Murarka zbiera już pożytek, ona zaczyna swoje obloty już w temp 10 st. Mało tego, robi to bardziej efektywnie niż pszczoła miodna która znajdując pożytek (pokarm, pyłki, nektar, spadź), wraca do niego, aż do wyczerpania się źródła, omijając inne pożytki na drodze oblotu, dodatkowo wskazuje ten pożytek innym robotnicom z roju, w którym żyje. Jest to tzw. ?wierność kwiatowa?, czyli odwiedzanie w czasie oblotu roboczego, kwiatów jednego gatunku rośliny. Raz odkryte źródło pokarmu zbieraczki wykorzystują do końca, prawie nie interesując się innymi kwiatami.
W naszych ogrodach o znacznej różnorodności gatunków roślin, takie zachowanie nie jest pożądane. Murarka, nie wiąże się z jedną rośliną. W czasie jednego oblotu, odwiedza większą ilość roślin, pobierając z każdej pożytek i w efekcie zapyla większą ilość gatunków.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tyle ze pojawienie się murarki jest ściśle związane z temperaturą {mają tu znaczenie nie tylko temperatury dzienne ale i nocne} zauważyłem ze murarki zaczynają się wygryzać z kokonów kiedy kwitnie podbiał- nigdy wcześniej- te które się wygryzły u Sparxa zrobiły to zapewne dlatego ze przesyłka była trzymana przez jakiś czas w zbyt ciepłym miejscu{ okazuje się ze dobrze zrobiłem nie wysyłając zimą} aha i info na forum aukcyjnym z nazwą na A pojawiła się oferta- trzeba wpisać murarka ogrodowa :idea: :wink:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Swagman pisze:aha i info na forum aukcyjnym z nazwą na A pojawiła się oferta- trzeba wpisać murarka ogrodowa :idea: :wink:
Sądząc po tych kokonach na zdjęciu, większość to samce, naliczyłem ok 14 szt.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niby taki jestem cwany i tyle wiem ale jednego nie rozkminiłem - mianowicie czy jeden samiec kopuluje tylko z jedną samicą :idea: :?: czy może obskoczyć kilka "panienek" to jest bardzo ważna kwestia bo jeżeli by kopulował tylko z 1 to zestaw musi obejmować po tyle samo kokonów samczyków i samiczek :idea: :? Pawle nie wiesz przypadkiem jak z tym jest :?: Ty masz jakieś kontakty z ekspertami :idea: :uszy
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”