Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Marchewka3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

westwe; te pomidory są średnio późne,ale są bardzo mięsiste i bardzo aromatyczne
wspaniały z nich sos.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

westwe1, tu jest cały wątek o san marzano;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... an+marzano
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Dotarły do mnie dzisiaj pomidory z akcji i mam ten sam dylemat co Wy..siać czy poczekać.Oto jest pytanie :?:
Wcześniej stosowałam sie do kalendarza biodynamicznego,nasiona wzeszły superowo.... Fakty przemawiają,żeby czekać.Poza tym tak cenne nabytki szkoda byłoby zmarnować ;:108
PS.ale miałam frajde, jak wyjmowałam folijki z nasionkami z koperty:) bezcenne przezycia; WIELKIE DZIĘKI Jankiel :wink:
No i WIELKIE podziękowania dla darczyńców:Kozuli,Bogdana i Ankhi:) :heja
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

elissa zrobisz jak będziesz uważała ale ja bym siała, całe lata nie stosowałam kalendarza biodynamicznego i też rosło, rozsada potrzebuje od 6-8 tygodni, przemyśl to jeszcze. Żeby do końca dostosować się do kalendarza, to musisz też je później pikować w dni owocu jak również wysadzać na miejsce stałe.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Dziękuję Kajo i Tadeuszu za odpowiedzi :P słowa Kajo o 24 marca zabrzmiały bardzo radykalnie :lol: i już się zmartwiłam, że przegapiłam jakąś ważną zasadę. Pomidory akurat już mam posiane, paprykę również, ale właśnie papryka słabo wschodzi, więc chyba spróbuję jeszcze dosiać choć zastanawiałam się czy nie za późno. Poza tym mam jeszcze dużo nasion, mój M. się śmieje, że kupiłam ich na kilka lat :wink: ale już na wejściu brakuje mi wolnych parapetów i zastanawiam się czy nie wysiewać kolejnych rozsad nieco później jak będzie można je trzymać w tunelu. Który co prawda jeszcze nie przykryty :cry: muszę zebrać "ekipę" czyli jeszcze ze 2 osoby do pomocy, bo sama chyba nie poradzę.
pozdrawiam Ewa
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Tak naprawdę sama nie wiem jak z tym kalendarzem jest. Bo skoro dni wspomagające wzrost roślin następują po sobie, to najlepiej byłoby sadzić w pierwszych dniach, żeby dobrze wystartowały, bo co nam z ostatniego dnia jak po nim następują zwykłe dni?
A poza tym czy siew też należy wykonywać w dniach wzrostu? Przecież wtedy jeszcze nic nie rośnie. Fakt faktem zerkam w ten kalendarz :wink: .
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Pomidory w tym roku wysiałam 8 lutego zgodnie z jednym kalendarzem, 9 lutego zgodnie z drugim, a następnie dosiałam. Dosiewanie rozłożyło mi się na 3 dni: 25, 26, 27 lutego. Z czego 27 był "dniem niekorzystnym" a "czas opadania" przypadł na 25, co też nie powinno być dniem siewu. I nie widzę różnic między siewkami. Kiedy nie było słońca to równo się wyciągały, kiedy było to równo mężniały. Później jeszcze siałam na początku marca, też w różnych dniach, w miarę jak mi pikowane siewki zwalniały wielodoniczki. Tak samo wszystko wschodzi.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
pkwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2011, o 21:32

Post »

Witam
Właśnie zaczęłam moją przygodę z pomidorami i mam pytanie. Sadzonki mam już takie na 3-4 cm i nie wiem czy trzeba je czymś zasilać, a jeśli tak , to czym. Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi coś podpowie. Dziękuję.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A niby dlaczego masz zasilać, jak ziemię kupiłaś w sklepie, to taka ziemia powinna wyżywić nie tylko siewki, ale i już popikowane sadzonki. Czyżby źle wyglądały, pożółkły na całości czy nie chcą rosnąć ?

Ja nigdy nie zasilam ,ani siewek, ani sadzonek, a w szklarni czeka na nie ziemia przekopana z kompostem, te 6 tygodni powinny wytrzymać bez żadnego dokarmiania, no ,chyba że je będziesz ciągle dożywiać nawozami sztucznymi , ale takich pomidorów, to pełno w sklepach.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja swoją rozsadę pomidorów muszę dożywić bo przybierają odcień zółtawy. Dałam troszkę ekolistu doglebowo ale żadnych zmian. Chyba za słabe stężenie albo trzeba stosować dolistnie.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Suzana!Uważaj żebyś nie przedobrzyła.Ja tak zrobiłam dwa lata temu podsypując nawozu pod świeżo posadzone krzaki porzeczek.Chciałam im pomóc a zniszczyłam dwa krzaki.A dałam w/g mnie niedużo i to wystarczyło.Może Twoje sadzonki mają za dobrą ziemię?Albo żółkną z nadmiaru wody?Może ktoś bardziej znający się coś doradzi.Szkoda pomidorków.
Pozdrawiam.Maria
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

W temacie Pomidory-choroby i szkodniki cz.2 str.82 Kozula pisała o "żółknięciu pomidorków".
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

MARYSIU , nic mi nie zostaje,tylko podpisać się pod Twoimi słowami. Nadmiar wilgoci, lub nadmiar pokarmu, to może być przyczyną żółknięcia liści, ja skłaniam się ku nadmiarze wilgoci.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”