Polifoska na start pod warzywa ile.
- Pogrod
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2010, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polifoska na start pod warzywa ile.
Niezastosowałem obornika a chcę aby coś urosło. Ile mam sypnąć polifoski na start na warzywniak 10 x 10m. Proszę o pomoc.
Piotr
Re: Polifoska na start pod warzywa ile.
Piotrze, polifoska jest w kilku typach. Podaj wpierw jakie oznaczenie jest na worku przy napisie " Polifoska ". Nie można Ci podac ile wysiać,ponieważ poszczególne typy Polifoski różnia sie składem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
NIC ,i bez nawozu coś urośnie, a o ile będzie zdrowsze, nie mówiąc już o smaku.Pogrod pisze:Niezastosowałem obornika a chcę aby coś urosło. Ile mam sypnąć polifoski na start na warzywniak 10 x 10m. Proszę o pomoc.
- Pogrod
Tadeuszu to był wcześniej trawnik, obróciłem skibę obawiam się że nic tu nie urośnie, i dlatego chcę trochę sypnąć. Może pół dawki. Proponujesz aby zaryzykować nic na start? aha nie mam i nie będę miał obornika kompost tak ale dopiero w przyszłym roku.
Piotr
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
PIOTRZE, Twój warzywnik, Twoja decyzja, ja w ogrodzie ( pół hektara) stosuję nawóz sztuczny, ale na warzywniku , ani grama, tylko kompost, no i od czasu do czasu ( co trzy lata) obornik popieczarkowy.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Podane przez Ciebie infornacje nie pozwalają na udzielanie porad dotyczących naworzenia. Za 37 zł możesz zrobić analizę gleby w Okręgowej Stacji Chemiczno Rolniczej i będziesz wszystko wiedział. Umawiasz się telefonicznie z ich przedstawicielem terenowym, oddajesz próbkę, płacisz i po kilku dniach masz wyniki.
A swoją drogą jeżeli nie jest to piach a gleba odpoczywała kilka lat to coś powinno urosnąć i to całkiem nieźle.
A swoją drogą jeżeli nie jest to piach a gleba odpoczywała kilka lat to coś powinno urosnąć i to całkiem nieźle.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrze, panowie maja racje. Ziemia odpoczywała, przekopałeś trawnik, więc jest to pewna forma kompostu - nie syp chemii. Jeśli nie masz możliwości zdobycia obornika ( chociaż można kupić granulowany), posiej jesienią poplon ( nawóz zielony).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
pozdrawiam, Anita
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
jest jeszcze jeden aspekt. Polifoska zawiera sól chlorkową któregoś ze składników (chyba potasu) więc nie do wszystkich warzyw się nadaje, a w każdym razie nie na każdym etapie uprawy.
- Pogrod
Dziękuję za odpowiedzi No właśnie przecież po to zakładam ten warzywniak aby było zdrowo uciekł mi ten wątek
Gleby badać nie mam zamiaru z powodu niecałego ara warzywniaka a że są różne typy polifoski nie miałem pojęcia.
A swoją drogą czy mamy tu na forum jakieś tabele nawożenia poszczególnych warzyw czy coś w tym rodzaju.
Gleby badać nie mam zamiaru z powodu niecałego ara warzywniaka a że są różne typy polifoski nie miałem pojęcia.
A swoją drogą czy mamy tu na forum jakieś tabele nawożenia poszczególnych warzyw czy coś w tym rodzaju.
Piotr
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja bym dała teraz obornik granulowany, jest przecież w sklepach.
Ziemia jest odpoczęta ale tam była trawa i wszystko wyciągła. Jest ryzyko, że zainwestujemy w sadzonki, nasiona, napracujemy się a zbiory będą małe. Na mojej ciężkiej glinie to by nie wypaliło tak bez niczego sadzić warzywa.
Ziemia jest odpoczęta ale tam była trawa i wszystko wyciągła. Jest ryzyko, że zainwestujemy w sadzonki, nasiona, napracujemy się a zbiory będą małe. Na mojej ciężkiej glinie to by nie wypaliło tak bez niczego sadzić warzywa.
Aby przygotować dobrze grunt pod warzywa trzeba kilku lat. Nic na siłę. Swoją drogą , ciekawe kto Ci Pogrod polecił Polifoskę ?. Jest to nawóz o małej zawartości azotu z przeznaczeniem głównie pod zboża a do tego zawierajacy chlor szkodliwy dla niektórych warzyw. Jeżeli juz chciałeś go zastosować, to połowę daje sie pod pług a druga połowe pod bronę. Z przykopywaniem trawnika to jest dobra rada ,ale dla tych, co uwielbiają plewienie.
Pozdrowienia
Pozdrowienia