Zakladam warzywnik...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakladam warzywnik...

Post »

anutka_k pisze::shock: a jak ja już mam wysiane nasionka czy mogę tę doniczkę wystawić na noc na balkon ?
Kurcze, to zalezy chyba jak dawno temu posialas, bo moze juz niektore zaczynaja kielkowac i nic z tego nie wyjdzie. Jak masz jeszcze nasionka to przemroz na "sucho" i wysiej jeszcze raz.
Poza tym proponuje z dyskusja o lawendzie przeniesc sie do odpowiedniego dzialu, bo tutaj robimy niezlego OT ;:224
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

no będę musiała kupić nasionka i zamrozić , bardzo mi zależy na niej ;:170 a jak będzie za dużo to zawsze ktoś się znajdzie komu będę mogła sprezentować :)
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25

Post »

coco12 pisze:Duży ogródek raczej ogród :;230 , a tak poważniej spróbuj , ja sama mam taką ziemię że jak latem wyschnie to nawet łopatę cięzko wsadzic ,jest twarda jak beton . Sadzę wszystkiego po trochu i nawet ładnie rośnie o ile coś mi nie zjada mojej ciezkiej pracy ;:14 na przykład slimaki . Trochę kłopotu mam ostatnio z cebulą ale to nie wina ziemi...chyba ;:113 Obrazek

Cudo!!!! Piękny ogród!! Nie mogę się napatrzeć na te Twoje grządki. Kopiuje i ustawiam u siebie na pulpicie jako tapetę aby ta fotka była dla mnie inspiracją tego lata. :tan

Bardzo bardzo piękne grządki ;:97
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Pod wpływem impulsu zakupiłam tunel w Lidlu 2X5m. Jak na moje możliwości to duży. Macie jakieś pomysły na to co mogę tam sadzić , oprócz sałaty :oops:
Pozdrawiam Dorota:)
Talcia85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2010, o 11:48

Post »

jeżeli chodzi o brzydki zapach gnojówki z pokrzywy, to trzeba dodać do niej kropli walerianowych który go zniweluje:)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Możesz rzodkiewki,szczpior,koperek mioesz sobie posiać,
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

A to jeszcze jedno pytanko :D Przekopałam ziemię z darnią. Ktoś mi powedział, że po dwóch tygodniach darń przegnije. Dla użyźnienia posypałam mączką rogową ( bo przeczytałam na forum, że to dobra rzecz jest :wink: ). Mam jeszcze trochę kompostu, więc też planuję posypać to wszystko kompostem, a po dwóch tygodniach jeszcze raz przekopać. No chyba,że pożyczę od kogoś kultywator, żeby było lżej :tan . Czy dobrze postępuję? A co jeżeli ta darń nie przegnije? Proszę o wszelkie sugestie i rady ;:180
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p

Post »

Giecikowa pisze:Pod wpływem impulsu zakupiłam tunel w Lidlu 2X5m. Jak na moje możliwości to duży. Macie jakieś pomysły na to co mogę tam sadzić , oprócz sałaty :oops:
też rozważałam zakup mini szklarni, tylko miejsca w ogrodzie nie mogę znaleźć odpowiedniego.
BO gdy jest miejsce w ogrodzie, to jest cień a słonecznego miejsca jakoś.. nie moge znaleźć. Pewnie w końcu będę musiał coś przesadzić aby zrobić wolne miejsce na tunel.
Ile kosztował ten tunel z Lidla i jaki jest wysoki?

A w tunelu to posadź pomidory ;:7
Agdula
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p

Post »

@ Giecikowa :)
też mnie ciekawi co się stanie z taką darnią. zrobiłam właśnie kilka dni temu podobnie i się zastanwiam czy można od razu na taką darń posadzić rośliny ozdobne?
Agdula
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

Z ręką na sercu nie bardzo pamiętam ile kosztował :? Ale cos w granicach 30-50 zł. W tym szale zakupwoym kupiłam jeszcze pergolę pod róże i trejaż, więc jakoś mi umknęło. Za wysoki to on nie jest, ale też nie sprawdziłam :oops: Wydaje mi się, że wysokość nie był podana na opakowaniu, ale sprawdzę.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Jeśli myślimy o tym samym, to ten "tunel" z Lidla kosztował ok. 30zł, dziurkowana folia, 14 łuków, ma wymiary 2 m na 5 m i wys. powiedzmy, że w szczycie ma z 30cm.
Tutaj można go zobaczyć.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

Tak to właśnie ten ;:138
Majula
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2011, o 19:39

Post »

W sprawie przykopywania darni przy zakładaniu warzywnika...

W ubiegłym roku zrobiłam tak samo, a później cały sezon walczyłam bezskutecznie z perzem, podagrycznikiem i innymi chwastami... Warzywnik zarastał tak szybko, że grządki musiałam plewić praktycznie co kilka dni... Jesienią byłam tak zniechęcona, że odpuściłam wszelkie prace. W tym roku zaczęłam od przekopania całości widłami i wybrania wszelkich korzonków, kłączy itp.

Nie polecam przykopywania darni, no chyba, że jest to idealnie utrzymany trawnik bez perzu, mleczy i innych "atrakcji" :wink:
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

Czyli trzeba zacząć od nowa ;:14 Widły w ruch i biorę się do dzieła :tan Muszę chyba tylko zakupić sobie jupitery, bo czasu mi ciągle brakuje ;:224 Wówczas będę mogła kopać nocą :;230
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam, patrzę i widzę, że macie podobne problemy jak ja.
Mam od zeszłego roku teren i chcę założyć warzywnik i wszystko co tylko możliwe :D

Działka ma 1500 m2 i podzielę ją na 2 części. w jednej mój małżonek będzie sobie działał rekreacyjnie tzn. Drzewa iglaki, krzewy ozdobne, oczko wodne itp, a w drugiej ja będę działała. Mam już posadzonych jesienią 8 drzewek owocowych, 4 borówki amerykańskie i 3 sadzonki z jeżyny bezkolcowej, którą mam przy domu.
Po przeczytaniu tego wątku zapisałam sobie kilka nazw nasion, do których zapałałam sympatią.

Chcę też pomidory i warzywa "włoszczyźniane" i ogórki i cebulę i i i :D :D :D
Będę czytać i stosować się do waszych zaleceń.

A propo's lawendy. Mam przy domu. Mąż przywiózł z Francji małą w doniczce. Pięknie wyrosła i pachnie od kilku lat, ale nie przycinał jej. Muszę poczytać co zaniedbał. Może uda się odmłodzić krzak, bo jest mocno zdrewniały.
Pozdrawiam serdecznie, Grażka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”