Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Na widoczne działanie nawozu trzeba poczekać dobrych kilka dni.
Przerabiałem to już na moim "zimowym" pomidorze
Przerabiałem to już na moim "zimowym" pomidorze
Pozdrawiam, Maciek.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Nie, oczywiście że nie chcę żadnych sztucznych świństw.
Mam jeszcze jedno pytanie. Mam folię, do której zawsze kupowałam sadzonki pomidorów, ale od 2,3 lat po zawiązaniu owoców zaczynają te pomidory chorować, to chyba jakaś pleśń. Jak temu zapobiec?
Nie, oczywiście że nie chcę żadnych sztucznych świństw.
Mam jeszcze jedno pytanie. Mam folię, do której zawsze kupowałam sadzonki pomidorów, ale od 2,3 lat po zawiązaniu owoców zaczynają te pomidory chorować, to chyba jakaś pleśń. Jak temu zapobiec?
Zaden lekarz nie wyleczy pacjenta przez telefon. Nie podajesz żadnych danych. Co choruje , owoce czy krzaki ?. Jak wyglądaja objawy ?. Jakies zdjęcie. Bez tego ,to możemy tu gdybać aż do jesieni.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Chorują i krzaki i owoce, ale faktycznie trudno coś poradzić nie widząc tego. Zdjęć niestety nie mam.
W tym roku zasiałam swoje pomidory i zobaczymy co się będzie działo. Jeśli znowu będzie coś nie tak, to porobię zdjęcia i może wtedy ktoś mi coś podpowie.
W tym roku zasiałam swoje pomidory i zobaczymy co się będzie działo. Jeśli znowu będzie coś nie tak, to porobię zdjęcia i może wtedy ktoś mi coś podpowie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2011, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
WITAM SERDECZNIE
JA WIM ŻE NIE CO NIE W TEMACIE ALE POTRZEBUJE POMOCY POSZUKUJĘ TYCZEK DO POMIDORÓW SPIRALNYCH - PROSZĘ POMÓŻCIE BO JUŻ BRAK MI SIŁ
POZDRAWIAM
JA WIM ŻE NIE CO NIE W TEMACIE ALE POTRZEBUJE POMOCY POSZUKUJĘ TYCZEK DO POMIDORÓW SPIRALNYCH - PROSZĘ POMÓŻCIE BO JUŻ BRAK MI SIŁ
POZDRAWIAM
OLKA
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Aniołek, tu jest wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=32496
A poszukać możesz w Casto, Obi itp. w działach ogrodniczych, albo po sklepach ogrodniczych.
A poszukać możesz w Casto, Obi itp. w działach ogrodniczych, albo po sklepach ogrodniczych.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
czytałam gdzieś na forum a teraz nie mogę trafić gdzie to było, w każdym razie ktoś opisywał o sadzeniu dwóch pomidorów przy jednym paliku, pomidory były prowadzone na jeden pęd, z powodu braku miejsca bardzo by mi ten pomysł odpowiadał, czy ktoś może ma doświadczenia w tej materii? poradźcie proszę
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Tak, to była moja propozycja osobiście sprawdzona. Ten sposób uprawy jest możliwy tylko dla pomidorów wysokich. Wzięło sie to z przypadku. Któregos roku posadziłem więcej rozsady niż miałem tyczek i miejsca. Posadziłem więc po dwa krzaki przy jednym paliku/ odmiana Bawole Serce/. Prowadziłem każdy krzak na I pęd . W sumie miałem więcej owoców z palika i wcześniej ,niz przy prowadzeniu jednego krzaka na II pędy. Ale koniecznie muszą byc prowadzone na I pęd, by nie zagęszczać roślin.
Pozdrawiam
PS Sadzi się tuz przy paliku jeden krzak z jednej strony palika , drugi- z drugiej strony.Odstęp miedzy palikami identyczny , jak przy uprawie jednego pomidora na II pędy.
Pozdrawiam
PS Sadzi się tuz przy paliku jeden krzak z jednej strony palika , drugi- z drugiej strony.Odstęp miedzy palikami identyczny , jak przy uprawie jednego pomidora na II pędy.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
dziękuję forumowicz!
mam właśnie nadwyżkę odmian wysokich i tak sobie to umyśliłam, więc skoro działa to super!
mam właśnie nadwyżkę odmian wysokich i tak sobie to umyśliłam, więc skoro działa to super!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pkwa.Mogę Ci poradzić tylko poczytanie wszystkich wątków dotyczących chorób pomidorów.Masz dużo czasu jeszcze zanim je posadzisz do folii.Moim zdaniem masz zamknięty tunel na trzy spusty i przez to atakuje je choroba.Najlepiej to nie zamykać na noc folii.Tak robiłam w tamtym roku i wcale nie chorowały.A powiem Ci jeszcze,że dużo czytałam to forum latem i na bieżąco.Na każde pokazywane i opisane zdjęcia były aż do znudzenia opisywane przyczyny i udzielane porady.
Zatem zabierzmy się wszyscy do poprzednich postów,do których można wrócić i poczytać sobie nawet po kilku latach.
Pozdrawiam.Maria
Zatem zabierzmy się wszyscy do poprzednich postów,do których można wrócić i poczytać sobie nawet po kilku latach.
Pozdrawiam.Maria
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Zapraszam do poczytania o wietrzeniu zamkniętych pomieszczeń w których rosną latem pomidory;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2032395
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2032395
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2011, o 12:55
WITAM SERDECZNIE
CIĄG DALSZY TYCH TYCZEK DO POMIDORÓW ONE SĄ Z BAMBUSA CZY Z DRUTU?
ZNALAZŁAM Z BAMBUSA ALE NIE WIEM CZY WYTRZYMAJĄ
POMOŻECIE
DZIĘKUJĘ
CIĄG DALSZY TYCH TYCZEK DO POMIDORÓW ONE SĄ Z BAMBUSA CZY Z DRUTU?
ZNALAZŁAM Z BAMBUSA ALE NIE WIEM CZY WYTRZYMAJĄ
POMOŻECIE
DZIĘKUJĘ
OLKA
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Aniołek..
zainteresowałaś mnie tymi tyczkami
SUPER WYGLĄDAJĄ -znalazłam 1 zdjecie w necie..
Na allegro są ale ozdobne.. w cenie 35zl :/
szukaj na allegro " DEKORACYJNA TYCZKA TYCZKI OGRODOWE POD PNĄCZE "
zainteresowałaś mnie tymi tyczkami
SUPER WYGLĄDAJĄ -znalazłam 1 zdjecie w necie..
Na allegro są ale ozdobne.. w cenie 35zl :/
szukaj na allegro " DEKORACYJNA TYCZKA TYCZKI OGRODOWE POD PNĄCZE "
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)