Koty kontra rośliny
- klarysa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakich roślin w ogrodzie nie lubią koty?
Witam Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam Wasze wypowiedzi.
Właśnie szykuję się do sprzątnięcia pozostałości zimowych po zwierzaczkach w ogrodzie, głównie po psie
Decydując się na zwierzaki, liczyłam się z tym. W sezonie letnim robię to regularnie 2-3 razy w tygodniu. Jestem posiadaczką ogródka, kotów w liczbie 2 i psa-mikrusa. Potwierdzam zaobserwowane: berberys jako żywopłot - zmniejszył liczbę kocich gości, małe szczekadło także przyłożyło się do tego znacznie, reszty dopełniła kotka- wysterylizowana , która żadnego obcego kota nie toleruje na swoim terenie. Kocimiętkę mam w ogrodzie w takich miejscach, by zwierzaki nie niszczyły rabat- dla moich kotek i psa-uwielbiają, poza ogrodem dla obcych-też lubią. Dopóki obce nie będą polowały na rybki w kałuży, mogą sobie przychodzić, chociaż nie chcą. Nie mam żadnego problemu z kretami, nornicami i innymi takimi. Myślę, że cały problem polega na tym że albo się je te koty i psy lubi albo niekoniecznie. Pozdrawiam.
Właśnie szykuję się do sprzątnięcia pozostałości zimowych po zwierzaczkach w ogrodzie, głównie po psie
Decydując się na zwierzaki, liczyłam się z tym. W sezonie letnim robię to regularnie 2-3 razy w tygodniu. Jestem posiadaczką ogródka, kotów w liczbie 2 i psa-mikrusa. Potwierdzam zaobserwowane: berberys jako żywopłot - zmniejszył liczbę kocich gości, małe szczekadło także przyłożyło się do tego znacznie, reszty dopełniła kotka- wysterylizowana , która żadnego obcego kota nie toleruje na swoim terenie. Kocimiętkę mam w ogrodzie w takich miejscach, by zwierzaki nie niszczyły rabat- dla moich kotek i psa-uwielbiają, poza ogrodem dla obcych-też lubią. Dopóki obce nie będą polowały na rybki w kałuży, mogą sobie przychodzić, chociaż nie chcą. Nie mam żadnego problemu z kretami, nornicami i innymi takimi. Myślę, że cały problem polega na tym że albo się je te koty i psy lubi albo niekoniecznie. Pozdrawiam.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
powoli patrząc na dziurawy u dołu żywopłot oraz czarnych jak od smoły iglakach myślę o coraz bardziej radykalnych środkach...
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wracając do tytułu wątku.. myślę że koty nie lubią roślin tych co kłują : kolczastych liściastych (rokitnik, głóg, berberysy -takie jak juliana o wielkich kolcach i ostrych liściach i gruczołkowate- bardzo gęste i łukowate) oraz jałowców o rozłożystym pokroju i sztywnych kłujących igłach.. Ja mam kłopot z psem szczególnie teraz po zimie widać jak nowo posadzone niektóre "miękkie" iglaki - iglaki wydzielają silną przyciągającą woń - mają brązowe wodniste palmy u dołu.. brrr. (chyba zakupię środek odstraszający i będę psikać ).
Ach z tymi kotami nie ma lekarstwa na kazdego kota.. jednak troche każdy jest inny. W moim ogrodku koty ( sasiadow) siedza chetnie i w rozach miedzy kolcami i pod swierkiem choc tam wszystko kluje. Ale cebula z czosnkiem sie na razie sprawdza, tylko przez moje terytorium przechodza i ida do innego sasiada na kibelek.. hi hi
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ja staram się je konsekwentnie przeganiać, jak jestem w domu i mam wrażenie, że znajdują sobie inne ścieżki.
Ponieważ temat zbliżony, to zapytam tutaj: co robicie, by koty nie wcinały w domu kwiatów? I nie chodzi mi oczywiście o ustawianie roślin poza ich zasięgiem, bo chciałbym postawić np. palmę tam, gdzie mi się widzi najlepiej. Pryskacie czymś? Myślałam o zraszaniu liści wodą z kwaskiem cytrynowym, ale nie wiem, czy takim postępowaniem nie zaszkodzę kwiatom... Próbował ktoś tak??
Ponieważ temat zbliżony, to zapytam tutaj: co robicie, by koty nie wcinały w domu kwiatów? I nie chodzi mi oczywiście o ustawianie roślin poza ich zasięgiem, bo chciałbym postawić np. palmę tam, gdzie mi się widzi najlepiej. Pryskacie czymś? Myślałam o zraszaniu liści wodą z kwaskiem cytrynowym, ale nie wiem, czy takim postępowaniem nie zaszkodzę kwiatom... Próbował ktoś tak??
niestety nie pomoge Ci tym postem, ale musze sie pochwalic moj SP. kotek nigdy nie ugryzl zadnego kwiatka w domu, choc juki i palmy staly na ziemi
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Dyshia, prędzej spróbowałabym z pieprzem albo czymś takim, znam jednego kota co lubi cytrynę...
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Zgadzam się z Klarysą.Wszystko zależy od stosunku emocjonalnego do kotów.Miałam wiele kotów w domu.Jedna z moich kotek namiętnie obgryzała euphorbię milii,chociaż podobno trująca.Zauważyłam,że co trujące dla człowieka niekoniecznie trujące dla kota.Kocimiętkę moje koty też lubią,a mieszanki "Trawa dla Kota" - niestety,nie.
Przy każdym nowym,kwiatowym nabytku muszę się przyłożyć do jego pilnowania.Parę razy trzeba kota odsunąć od kwiatka,pogrozić i może się udać?!Nie wszystkimi kwiatkami koty są zainteresowane.Lubią wszelkie palmy,papirus,aspidistra była u mnie jedzona,kalatea.
Z kotami w domu można sobie poradzić.Gorzej z kotami działkowymi,chyba tylko jakiś odstraszacz,ale jestem zdecydowanie przeciwna stosowaniu drastycznych metod.
Dzikie koty są też częścią natury i chyba tylko pokochać.
Przy każdym nowym,kwiatowym nabytku muszę się przyłożyć do jego pilnowania.Parę razy trzeba kota odsunąć od kwiatka,pogrozić i może się udać?!Nie wszystkimi kwiatkami koty są zainteresowane.Lubią wszelkie palmy,papirus,aspidistra była u mnie jedzona,kalatea.
Z kotami w domu można sobie poradzić.Gorzej z kotami działkowymi,chyba tylko jakiś odstraszacz,ale jestem zdecydowanie przeciwna stosowaniu drastycznych metod.
Dzikie koty są też częścią natury i chyba tylko pokochać.
Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
A ja się nie zgadzam. Zdziczałe koty nie są częścią natury. Są szkodnikami, sztucznie dodanymi do środowiska drapieżnikami, które tępią niemiłosiernie inne zwierzęta. Polują na żaby, jaszczurki, ptaki. I jeszcze na dodatek brudzą i niszczą rośliny w ogrodzie. Kiedyś mi wreszcie urośnie kolczasty żywopłot i moje naprawdę dzikie ogrodowe zwierzęta będą w końcu bezpieczne. Nie mówiąc już nic o piaskownicy...
Agata
popieram.... idę szukać beberysów... znacie jakieś małe do cienia???
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Pisząc o kotach w ogrodzie nie miałam na myśli zdziczałych hord, panoszących się, ale pojedyncze domowe egzemplarze, które chadzają w okolicy swojego domostwa. Inaczej jest na osiedlu miejskim a inaczej wśród jednorodzinnych domów, gdzie wszyscy się znają i wiedzą czyj kot ich odwiedza. Na piaskownicy bez względu na warunki klapa lub inny rodzaj zabezpieczenia. Zawsze to praktykowałam. Może moje nastawienie jest takie, gdyż nigdy nie miałam z tymi zwierzakami problemu a moje domowe koty i pies raczej nie tolerują intruzów na swoim terenie ( ogrodzona i z 2 stron obsadzona żywopłotem posesja). Pozdrawiam
Justyna
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Od pewnego czasu nie widziałam żadnych kocich gości w ogrodzie. Moje nagłe wyskakiwanie i prychanie przez otwarte okno na jakiś czas chyba je zniechęciło do odwiedzin. Żadnych nowych kupek.
klarysa pisze:Pisząc o kotach w ogrodzie nie miałam na myśli zdziczałych hord, panoszących się, ale pojedyncze domowe egzemplarze, które chadzają w okolicy swojego domostwa. Inaczej jest na osiedlu miejskim a inaczej wśród jednorodzinnych domów, gdzie wszyscy się znają i wiedzą czyj kot ich odwiedza. Na piaskownicy bez względu na warunki klapa lub inny rodzaj zabezpieczenia. Zawsze to praktykowałam. Może moje nastawienie jest takie, gdyż nigdy nie miałam z tymi zwierzakami problemu a moje domowe koty i pies raczej nie tolerują intruzów na swoim terenie ( ogrodzona i z 2 stron obsadzona żywopłotem posesja). Pozdrawiam
Mój kot nigdy nie wychodzi poza teren, bo - co jest przesadą, ale jednocześnie koniecznością (ginęły nam koty) - jest pilnowany. Chodzi sobie po ogrodzie, ale zawsze ktoś ma na niego oko i to bardzo uważne.
Gdyby jednak tak nie było, to nie chciałabym, żeby sąsiad zachowywał się jak ostatnie chamidło wobec mojego pupila i podobnie - nigdy nie zrobię krzywdy pupilowi sąsiada...
A własny pupil pilnujący terenu to genialne rozwiązanie.
Dziwi mnie, że ten wątek jeszcze nie umarł, tylko przeżywa apogeum...