Trzmiele (Bombini) w sadzie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lepiej kup betokson :) Nie mam pojęcia gdzie kupić trzmiele. :)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam na działce gniazdo... :D :wink:
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W firmie w której kupowałam ostatnio , trzmiele zamawia się w każdym tygodniu do poniedziałku w południe . Dostawa w tym samym tygodniu środa - piątek , w zależności ile towaru mają do rozwiezienia . Do dwóch tuneli wystarcza ul za 170 zetów ( taka cena była w maju ) . Czas najwyższy zamawiać , a pierwsze kwiaty i tak trzeba hormonizować . Nie każdy ul bierze się od razu do roboty , niektóre na początku tylko ,,macają ''. za to po paru dniach aż miło patrzeć na robotę małych pomocników . Na pewno w necie znajdziesz kilka firm oferujących owady pożyteczne , w tym trzmiele .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Blisko mieszkający ogrodnik ma po jednym ulu na szklarnie wymiary 30mx9 do tego łącznik 25mx6 , ale po zakupionych w maju ulach nic nie zostało , może jakieś niedobitki , ptaszki upolowały wszystkie trzmiele. Teraz chodzi i potrząsa drutami.

pozdrawiam :wink:
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
Irek 76
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 23:45

Post »

To bardzo skuteczna i polecana metoda,sam też tak robię,a mam namiot pomidora 30x7 i cztery krótkie namioty każdy 10x5 po 200szt w każdym.
Więc jest troszkę chodzenia,ale skuteczne.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irek 76 pisze:To bardzo skuteczna i polecana metoda,sam też tak robię,a mam namiot pomidora 30x7 i cztery krótkie namioty każdy 10x5 po 200szt w każdym.
Więc jest troszkę chodzenia,ale skuteczne.
Metoda skuteczna , jednak po zpyleniu przez trzmiele owoce są pełniejsze , bo są w nich zawarte wszystkie nasiona . Trzmiele są aktywne kilka tygodni , potem się rozłażą i trzeba kupować następne . Przy wyższej wilgotności powietrza potrząsanie roślinami nie zawsze jest skuteczne , bo pyłek nie chce się osypywać .

Pozdrowienia , kozula .
Joanna32
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 13:31

Trzmiel (Bombini)

Post »

Mam problem. Od ok. 2 tygodni na moj balkon przylatuje mnóstwo trzmieli. Mam wrazenie, ze sa aktywne w porze naslonecznienia. Wieczorem i o swicie juz ich nie ma. Problem w tym, ze ja rowniez chcialabym korzystac z pieknych slonecznych dni, a jest ich tak duzo, ze nie otwieram nawet okien i balkonu od poludniowej strony kamienicy, poniewaz chetnie wlatuja do domu. Wiosna blisko, lato rowniez a ja i moja rodzina ogladamy slonce przez szybe :-( Nie ma nawet mowy o wyjściu na balkon w ciagu dnia. Nie wiem co robic, rece opadaja. Ewentualne moskitiery uniemozliwia im tylko wlatywanie do domu ale nie pozwola nam na swobodne korzystanie z balkonu. Wiem, ze trzmiele sa pożyteczne, pod ochrona, swietnie zapylaja i rzadko zadla ludzi... ale nie koniecznie chce byc z nimi tak blisko. Moze maja w poblizu gniazdo, moze cos je przyciaga do mnie albo do sasiadow? Na moim balkonie stoja jedynie dwa drzewka -tuje, zadnych kwiatow, mimo to jest ich duzo. Czasem widze 4-5 sztuk naraz. Czym moge je zniechecic do tych wizyt? Czy jest cos czego nie lubia, jakies zapachy, kadzidła, moze opryskiwac czyms balkon?
Jestem zdesperowana, bo szukając pomocy i czytajac o nich okazalo sie, ze trzmiele sa ogolnie lubiane i szanowane i nikt nie radzi jak ich unikac, wrecz przeciwnie; mnóstwo rad jak zbudować budkę dla trzmieli i jak je chronic...
Co mam robic? Bo na pewno ich nie pokocham (nie w takich ilosciach) :-(
Prosze, pomozcie!
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: "Plaga" trzmieli. Pomozcie!

Post »

Faktycznie,trzmiele to straszne grubasy.Nie zmieścicie się razem?
Joanna32
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Niestety nie zmiescimy sie, tym bardziej, ze syn jest uczuleny na jad owadów błonoskrzydłych.
Nie chce robic krzywdy tym trzmielom, chcialabym tylko, zeby "znienawidzily" moj balkon...
_fox_

Post »

Jeśli to te z białymi *tyłkami* to nie gryzą :) bez obawy.
Joanna32
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Z bialymi tylkami tez. Ale tez cale czarne, duzo wieksze...
Czy jest cos czego unikaja, nie lubia?
Dzięki za pomoc
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Trzmiele nie żądlą.
Joanna32
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziekuje wam za uspokojenie. Tak tez slyszalam, ze nie zadla. Chociaz o uzadleniach rowniez slyszalam... Tak czy inaczej, na ich widok robi mi sie juz niedobrze i wpadam w panike. Niestety tego zmienic nie moga żadne zapewnienia. Wiec co moge zrobic zeby sie ich "pozbyc"?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”